Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Pot face appel la refuzul primit?



I: Sunt din România si am dublă cetătenie: română si canadiană. Eu si sotul meu lucrăm cel putin opt ore pe zi si avem doi copii mici de 5 si respectiv 3 ani. Pentru că am dorit ca cineva cunoscut să se ocupe de copiii nostri atunci când suntem plecati la servici, am hotărât să aducem o nepoată din România, care să locuiască la noi si să fie pe post de îngrijitoare (live-in caregiver / nanny) pentru copii. In momentul aplicatiei, nepoata noastră era încă in liceu în ultimul an. Ne-am gândit că până iese viza, ea va termina liceul si va îndeplini cerinta pentru acest program, adică să aibă cel putin liceul de specialitate absolvit. Anterior obtinusem si LMO (Labour Market Opinion) de la departamentul de resurse umane din Canada (HRSDC) si totul părea să fie în regulă. Sectia de emigratie însă a refuzat aplicatia pe motiv că »în momentul aplicatiei, nepoata noastră nu se califica pentru acest program ». Care este părerea dvs., este justificat acest refuz?

R: Părerea mea este că nepoata dvs. ar fi trebuit să astepte până termina studiile, după care puteati să începeti toate demersurile necesare pentru aducerea ei în Canada în cadrul programului de live-in caregiver. Conform legislatiei în vigoare, orice aplicant, în orice categorie, trebuie să îndeplinească conditiile de emigrare în momentul în care depune aplicatia la biroul de vize (R77).

Legislatia prevede că dacă, între data aplicatiei si data evaluării acesteia, aplicantul a terminat si alte studii, acestea trebuie să fie luate în consideratie în momentul evaluării. Dar, acest lucru nu înseamnă că la data aplicatiei, persoana respectivă nu se califica deja pentru emigratie. Faptul că s-au mai adăugat niste studii înseamnă că persoana respectivă ar putea să primească un punctaj mai ridicat decât primea în momentul aplicatiei, în cazul în care studiile respective permit acest lucru.

I: Credeti că as putea aplica din nou? Eu încă doresc să o aduc pe nepoata mea în cadrul acestui program, iar LMO este înca valabil.

R: Desigur, dacă toate conditiile sunt îndeplinite, puteti să aplicati din nou. Este indicat să atasati si o copie după refuzul primit, pentru a arăta că nu aveti nimic de ascuns si pentru a demonstra motivul refuzului anterior.

I: Este posibil ca nepoata mea să se mărite între timp. Ar afecta acest lucru aplicatia noastră, sau ar fi mai bine să amâne nunta?

R: Este greu să dai sfaturi în materie de căsătorie si faptul că o persoană doreste să se căsătorească la un moment dat nu trebuie să fie conditionat de o aplicatie pentru un anumit program de emigratie. Bineînteles că nepoata dvs. poate să se căsătorească atunci când doreste ea. Trebuie numai să fiti foarte cinstiti si să declarati în aplicatie că ea este căsătorită. De asemenea, ambii soti trebuie să fie constienti că programul de live-in caregiver este de 2 ani si ei vor sta despărtiti toată această perioadă (bineînteles, neluând în considerare scurtele vizite pe care nepoata le poate face în tară). Nu sunt putine cazurile când persoana venită în Canada nu a declarat că de fapt ea este căsătorită, unele aplicante chiar cu copii. In momentul când după 2 ani de lucru persoana vrea să aplice pentru rezidentă permanentă, apar complicatiile. Nedeclararea corectă a statutului personal (căsătorit sau nu, cu copii sau nu) afectează orice aplicatie ulterioară si persoana respectivă va fi acuzată de « misrepresentation », complicând foarte tare lucrurile si necesitând tot felul de interventii legale pentru ca persoana respectivă să poată include persoanele nedeclarate in aplicatie.

Este drept că recent legislatia permite aducerea ambilor soti în cadrul acestui program, dar în practică acest lucru este destul de dificil. Ambii soti ar trebui să locuiască sub acelasi acoperis cu persoana care angajează, iar salariul plătit unei persoane (live-in caregiver) ar trebui să fie suficient de mare si să satisfacă departamentul de emigratie că este suficient pentru sustinerea ambelor persoane, lucru destul de greu de realizat în practică.

N.O.
Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail : mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.







Mihaela Boeriu : mihaela@cgsconsultants.com    11/2/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian