Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Portret de iconar : Claudiu Victor Gheorghiu



…Claudiu Victor Gheorghiu a acumulat cunostinte de teologie, dogmatica, istoria Bisericii si peste aceste acumulari a venit cu a treia calitate esentiala pentru icoane, dragostea cu care s-a apropiat de ele. Legat de felul in care el picteaza, este de remarcat acuratetea, respectarea canoanelor, care inseamna atat compozitie, cat si cromatica, modeleu, decorare. Ceea ce se remarca la icoanele pictate de el sunt compozitiile ample, pe care prin reducere, fara sa le piarda monumentalitatea, le transforma intr-o pictura miniaturala, apropiindu-le de arta miniaturii. Fara iubire, fara apropiere de DIVINITATE nu poti sa pictezi icoane, iar la Claudiu Victor Gheorghiu aceasta incarcatura mistica exista.” “… ce este important pentru icoane, în afară de tehnică, Claudiu Victor Gheorghiu a acumulat cunoştinţe de teologie, dogmatică, istoria bisericii şi peste aceste acumulări a venit cu a treia calitate esenţială pentru icoane, dragostea cu care s-a apropiat de ele, astfel încât aceste picturi se transformă în icoane, în adevărate ferestre prin care noi, credincioşii, ne apropiem de MÂNTUITOR, de DIVINITATE…legat de felul în care el pictează, este de remarcat acurateţea, respectarea canoanelor, care înseamnă atât compoziţie, cât şi cromatică, modeleu, decorare. Toate, împreună, fac un ansamblu care le apropie de icoanele tradiţionale, aşa cum sunt ele transmise prin Erminii. Ceea ce se remarcă la icoanele pictate de el sunt compoziţiile ample, pe care prin reducere, fără să le piardă monumentalitatea le transformă într-o pictură miniaturală, apropiindu-le de arta miniaturii. Mintea şi cunoştinţa dau conţinutul icoanei şi fiecare imagine e dublată la el de înţelegere şi n u de o copiere mecanică a respectivei scene. Şi în sfârşit vine partea cea mai importantă, căldura sufletului. Fără iubire, fără apropiere de DIVINITATE nu poţi să pictezi icoane, iar la Claudiu Victor Gheorghiu această încărcătură mistică există.”
ANA DOBJANSCHI, istoric de arta , sef sectie Arta Medievala Romaneasca la Muzeul National de Arta al ROMANIEI, 7 August 2001

PISA,

Gentile Artista CLAUDIU VICTOR GHEORGHIU

Trovo la Sua esspresione di eleganza straordinaria. Con prestigiosa sensibilita riesce con buon gusto ad esprimersi con tecnica rafinata pregiata e antica, garbato e gentile. Un Signore dell’arte che lavora con un anima bella e luminosa, con un cuore pieno di amore per l’arte. Ed una intelligenza davvero efficiente. Grazie di aver esposto a PISA.

JOLANDA PIETROBELLI, critico d’arte

JOLANDA PIETROBELLI, Toscana, ha studiato a URBINO terminando la Scuola Superiore di Giornalismo con indirizzo artistico, sotto la guida di CARLO BO e dello storico NICOLA CIARLETTA col quale ha discusso la Sua tesi su PICASSO. Dal 1975 e iscritta all’Ordine Dei Giornalisti, si occupa di critica d’arte e di antroposofia .-este cotata ca fiind unul dintre cei mai buni specialisti in PICASSO din ITALIA, precum si un important critic de arta in Peninsula.

“….Guardando le opere dell’artista Claudiu Victor Gheorghiu tali quesiti si dissolvono come le impronte lasciate sopra la sabbia,….del resto nelle sue opere, le quali affondano le radici in un contesto storico religioso antico, quanto la cultura cristiana (ed in questo caso ortodossa) viene da chiedersi come l’arte di tutti I tempi, ….ma l’arte di Claudiu Victor Gheorghiu rispecchia la necessita dell’essere in quanto tale, il compito di riflettere le situazioni emergenti della societa in cui si manifesta.E inevitabile pensare, dopo aver conosciuto le sue opere che l’arte, esprima e rifletta la complessa e contrastante situazione sociologica, politica, ed etica, della civilta entro la quale si viene evidenziando.”

GIUSEPPE PILU, critico d’arte

L’artista rumeno Claudiu Victor Gheorghiu e un maestro di icone.Victor Gheorghiu ha iniziato a lavorare nel 1990, e da allora ha sempre esposto le icone in mostre,manifestazioni e musei,fino a quest’anno, che espone quale invitato d’onore nella nostra citta. L’arte religiosa che traspare dalle sue opere risente dei maestri gotici del Trecento in Europa, essi amavano il particolare, e l’osservanza nei confronti di DIO.Gheorghiu sottolinea la figura rispetto allo sfondo che e ancora dorato, tutta via elabora una parte di edifici, nonostante non mantenga la prospettiva, come la trdizione vuole della miniatura. Come l’artista medievale, il nostro Victor sta attento alle forme e ai colori, l’oro scintillante, gli azzuri accesi dei lavori di oreficeria, il rosso acceso e il verde proprio per dare maggiore sensibilita ai temi religiosi che interpreta. L’invito che faccio a Claudiu Victor Gheorghiu e quello di continuare il proprio lavoro ed il suo gemellagio con Pisa e la Toscana, patria di tanti santi ed eroi che con bravura e bellezza l’artista raffigura.

Elisabeta Caporali,critico d’arte, Pisa,

Icoana va ramane mereu unul dintre reperele majore ale starii de credinta a unui timp, a unui loc, a unui neam. Caderea artei icoanei a marturisit in timpurile din urma despre slabirea si chiar alterarea credintei noastre. Recuperarea, intoarcerea la o icoana bine intemeiata atat teologic (canonic), cat si artistic se impune. Din fericire, in anii din urma, in ciuda invaziei masive de nonicoane , de slutiri grave si suparatoare ale icoanei si intelegerea ei, au aparut si destule semne bune, incurajatoare. Au aparut iconari adevarati , intre care se numara, fara indoiala si Claudiu Victor Gheorghiu. Familiaritatea sa cu lumea Bisericii, ravna de a face cat mai bine si a se impune numai in acest fel, studierea marilor modele din vechime sunt chezasie ca se afla pe Drumul cel bun si ca poate ajunge si mai departe, caci acest Drum este nesfarsit. Mai este de observat si bucuria sa in zugravirea icoanelor, bucurie care se transmite acestora si apoi celui care le priveste si se roaga in fata lor. Ce multumire poate fi mai mare decat aceea de a fauri dupa veche cuviinta obiecte care sa ajunga suport si ajutor liturgic comunicarii oamenilor cu DUMNEZEU si cu Sfintii lui, adunarii oamenilor intr-un cuget spre impreuna slavire. Nu-mi ramane decat sa-i urez iconarului Claudiu Victor Gheorghiu (inca atat de tanar!) un drum fara intreruperi, pe parcursul caruia sa caute oglindire si sfat la marii maestri de ieri se de azi. Fie ca toate rugaciunile facute in fata icoanelor sale sa-l poarte cat mai sus in arta sa si tot mai departe spre limanul mantuirii. Sa fie ocrotit de DUMNEZEU si de tot Sfintii pe care i-a zugravit (cu atata dragoste si pricepere) si de cei pe care-i va zugravi! Amin!

COSTION NICOLESCU, teolog, muzeograf principal la Muzeul Taranului Roman

mai multe despre Claudiu Victor Gheorghiu la
www.claudiugheorghiu.uap.ro





Mitel Popa    10/1/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian