Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Poetul VASILE MILITARU



Cel cunoscut publicului larg, îndeobste, după versurile,, A venit aseară mama/ Din sătucul dedeparte…,,- poetul Vasile Militaru s-a născut la 19 septembrie 1886 în Dobreni, judetul Ilfov. A plecat în cer la 8 iulie 1959.
Se vorbeste astăzi despre o criză tot mai pronuntată a constinţei, a moralei, a bunului simt.
Auzim tot mai des spunându-se: ”Nu de mult a fost rău, acum e…dezastru!”.
,,Scriitorul merge înainte, cu viata lui privată si cu viata dedicată creaţiei, căci asa îl obligă timpul, ca si pe semenii lui ( cei indiferenţi de muze si disperaţi că nu găsesc, nu o dată, nici o posibilitate de a scăpa de spectrul foamei si al somajului )”- afirma Marcel Crihana, în volumul “Oglizi retrovizoare”-si continua: “Românul care gaseste vorbe de calificare (inspirate) la orice realitate, zice: ”Mergem înainte că înainte era mai bine, dar trebuie, haideti s-o spunem! să se uite si înainte si înapoi. Mai cu seamă atunci când vremurile tulburi fac confuzia între cele două…”
Ceea ce agravează această criza este împietrirea în cotidian, nemaireusind să se uite înapoi de mai înainte… acel înapoi ce poate avea în vedere tot trecutul, dar se referă în primul rând la epoca în care regăsim urmele pasilor nostri.
Privind înapoi doar am descoperit un Destint care, în mod nemeritat, este aproape uitat: poetul Vasile Militaru.
Multe decenii a cunoscut e drept, aprecieri, glorie, dar în final s-a instalat o nemeritată înfrangere totală.
Opera sa, nepotrivit apreciată de G.Calinescu, ce nu vedea în el decât ”…autorul unor fabule triviale… de un success extraordinar”, este vastă, abordand o tematică largă, dominată de patriotism, de cugetare filosofică si religioasă dar şi de condamnare a deprinderilor inumane.
In perioada interbelică devine unul dintre cei mai populari oameni de cultura din tară. Se spune, că nu exista casă de om care stia să citeasca, fara o carte de Vasile Militaru pe etajera. Intreaga sa operă este prin excelenţă originală. Foloseşte un verb usor accesibil, limpede, asezat cu măestrie rar întalnită în idei mature. Formularea, uneori prea facila parcă, cucereşte prin logica unui umanism profund, plin de întelepciune.
Omul trebuie inteles ca ultima si cea mai frumoasa creatie a lui Dumnezeu.Pentru poet a fi drept nu-i o virtute.Dreptatea si binele sunt private cu un firesc al firii care trebuie sa existe mereu in noi.
Comunistii au perceput credinţa in Dumnezeu a poetului şi încrederea sa de neclintit în dreptate si adevăr ca pe un ghimpe în coaste. Prin sentinta 390 din 20 iunie 1959 a tribunalului Militar din Craiova, Militaru Vasile este condamnat la 42 ani de detentie si confiscarea totala a averii personale, pentru ,,crima,, de uneltire contra ordinei sociale si pentru delictul de deţinere de publicaţii interzise”.
Avea atunci 74 de ani si daca nu murea la 18 zile dupa pronunţarea sentinţei, ar fi iesit din inchisoare în anul 2001, la venerabila vârstă de 116 ani, reeducat, e drept, în disciplina comunistă.
Nemeritat este faptul că istoria si critica literară actuala, învătământul, societatea civila… nu fac nimic pentru a-i promova opera, riscând în acest fel ca tinerii nostri, copiii şi nepotii nostri să nu stie mai mult de Vasile Militaru decât că a fost ,,un mărunt… fabulist trivial”.

-N.B. :Este pentru mine o mare cinste sa ma nasc exact la 101 ani de la nasterea celui ce ne-a darut versurile nemuritoare ale bine cunoscutului slagar « A venit aseara mama. »

Nota Observator;

La multi ani Claudiu !
O frumoasa varsta , un tanar talentat si serios.
Ne bucuram pentru ce faci si cum gandesti.
Salutari parintilor tai si felicitari pentru increderea care ti-o acorda.







Claudiu-Mihai Coman    9/21/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian