Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Sa punem economie in politica si politica in economie

Gândind viitorul, îndemnul lui Dionisie Pop Marțian, fruntaș ardelean dinainte de 1900 este din nou valabil azi. Excesul de politicianism trebuie să facă loc analizei lucide, gestionate de intelectualitatea tehnico-economică, singura care poate citi viitorul și dirija evoluția pozitivă.
Mircea ELIADE sublinia că evenimentele zilei prezente sunt rezultatul unui joc de forțe descărcat cu mulți ani înainte, de către anumite imponderabile care n-au putut fi surprinse de masa contemporanilor. “Ce se întâmplă azi sunt numai acțiuni ale căror nuclee kinetice au fost demult create!”
La o constanță a factorilor naturali, într-o conjunctură politică favorabilă pe care o are România (extinderea NATO, ajutoare și credite pentru dezvoltarea pieții, condițiile geostrategice) dezvoltarea depinde numai de concepția politico-economică a conducerii țării.
Reputatul economist Mihail MANOILESCU arăta că politica economică este o chintesență a politicilor industrială și comercială aflate într-un raport complimentar: când una se dezvoltă prea tare, cealaltă este afectată.
Tot el făcea demarcația între industriile care produc mai ieftin ca străinătatea - fiind capabile de export (petrolul, lemnul, tutunul și alcolul) și industriile care produc mai scump ca străinătatea - având nevoie de protecție. Prima categorie se bazează pe bogățiile epuizabile ale țării, dar asigură statului venituri mari prin export.
Si a doua categorie este de mare interes național. Oferă bunurile necesare traiului, asigură locuri de muncă excedentului populației din agricultură și valorifică resursele naturale disponibile. In fața concurenței străine aceste industrii au fost protejate de domnitori din cele mai vechi timpuri, ele având o productivitate de cca 9 ori mai mare ca a agriculturii. Pe când agricultura are posibilități relativ limitate de dezvoltare (suprafața dată), industria își poate crește productivitatea infinit, proporțional cu gradul de investiții .
Prin protecție, cum era cea legiferată în România modernă antebelică se pot asigura prețuri interne sub nivelul mondial – conform intereselor și politicii de modernizare a statului. Se materializează prin bariere vamale, taxe și alocarea creditelor.
Trebuie de menționat că în 1923 a fost înființată Societatea Națională de Credit Industrial cu mijloace oferite de stat și Banca Națională, în special prin împrumuturi guvernamentale din străinătate.
Fabricile, în majoritate private și dezvoltate organic aveau conduceri interesate în dezvoltare și eficiență, valorificând corect creditele.
In contrast, putem reflecta la relatarea rusoaicei Marinei SABANOVA, profesor doctor în sociologie la Novosibirsk. In eseul “Societatea post-totalitară ca expresie a libertății nonjudiciare” ea dă cifrele Dumei de Stat a Rusiei privind criminalitatea recentă care ține sub control 40% din întreprinderile private, 60% din cele de stat și 50-85% din bănci. Nu sunt publicate cifrele noastre, care sunt probabil apropiate.
Pe lângă contribuția majoră la avuția națională, protecția industriei are și efecte de ordin social și cultural. Prin ea se valorifică iscusința naturală a poporului, constituind o școală a creației specifice. Tot ea determină forța apărării țării și asigură cele necesare construirii orașelor, transportului și comunicațiilor, îmbrăcării populației.
Principiile împământenite și consolidate în vremea României Mari au fost metodic înlocuite după ocuparea țării și aservirea intereselor economice. Comerț exterior dezechilibrat, exploatarea oneroasă a resurselor naturale, proporția dintre ramuri dictată, prețuri artificiale. Totul a fost învăluit în ceața unei economii politice “fabricat㔠în altă parte, dar încă persistentă și azi în mințile noastre.

ing. Dan Ghelase








Dan Ghelase    6/28/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian