Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Emigratie : Am nevoie de ajutor in casa pentru copii si parinti, ce ar trebui sa fac?

Am nevoie de ajutor in casa pentru copii si parinti, ce ar trebui sa fac?

Intrebare: Mama locuieste cu noi in Toronto si doctorii au diagnosticat-o că suferă de boala numită Alzheimer. Este o boală progresivă a creierului care afectează în principal memoria. Imi va veni tot mai greu să am grijă de ea si as avea nevoie de ajutor pentru că nu doresc să mă despart de mama si să o internez într-o casă de bătrâni. Pentru că mama nu vorbeste engleza, as dori sa aduc pe cineva din România să aiba grijă de ea. Care este procedura?

Raspuns: Inainte de a hotărâ sa aduceti pe cineva din România pentru a avea grijă de mama dvs., vă sfătuiesc să acordati o atentie deosebită in alegerea persoanei respective. Nu este deloc usor să gasiti o persoană potrivită pentru această pozitie. Ca orice lucrător care vine din afara Canadei, sunt reguli stricte care caută să protejeze piata de munca internă si va trebui să vă conformati acestor reguli.

Actul de Imigratie si Regulamentele de Imigratie (Immigration and Refugee Protection Act and Regulations IRPA / IRPR) prevăd posibilitatea aducerii din afara Canadei a unei persoane care poate sa ocupe pozitia de « live-in caregiver / nanny ».

Trebuie sa începeti prin a verifica dacă vă calificati să aduceti pe cineva din afara Canadei pentru această pozitie. In primul rând, si nu lipsit de importantă, este să aveti fondurile necesare să plătiti acestei persoane un salariu conform legilatiei muncii din provincia în care locuiti, cel putin la nivelul salariului mediu pentru pozitia respectivă.

In al doilea rând, trebuie sa dispuneti de spatiu suficient astfel încât să vă puteti permite să închiriati o cameră persoanei respective. Persoana angajata va plăti chirie pentru camera închiriată. Deci, persoana angajată va locui si va lucra în casa dvs., va lua masa la dvs., dvs. o veti plăti pentru îngrijirea mamei si ea vă va plăti contravaloarea chiriei si mâncării.

Intrebare: Cum găsesc persoana potrivită pentru această pozitie?

Răspuns: Inainte de angajare, va trebui să fiti foarte atent la calificarea, experienta de muncă în acest domeniu, dacă persoanei respectivă îi place să îngrijească de oameni mai în vârstă (tinând cont si de eventualele boli de care suferă persoana/ persoanele pe care le va avea în îngrijire), precum si educatia persoanei pe care doriti să o angajati. In cazul în care veti dori ca persoana angajată să gătească pentru mama dvs., va trebui să discutati si această posibilitate în detaliu.

Incheierea unui contract detaliat cu sarcini si îndatoriri, între dvs. si persoana pe care doriti să o angajati, vă va scuti de confruntări ulterioare.

Intrebare: Cum trebuie sa încep procedura, presupunând că mă calific ca patron, am găsit candidatul ideal si am ajuns la o întelegere?

Răspuns: Primul pas începe în Canada cu obtinerea aprobării de la «Human Resources and Social Development Canada” (HRSDC) pentru pozitia respectivă – un procedeu care implică să îndepliniti câteva cerinte. După ce obtineti asa-numitul “Labour Market Opinion” (LMO), urmează faza a doua, care are loc la biroul de vize din afara Canadei, prin care persoana respectivă va trebui sa obtină permisul de lucru, demonstrând că are calificările si experienta de lucru necesare pentru postul respectiv.

Notă pentru patroni: Dvs. ca patron va trebui să plătiti salariu persoanei respective, făcând în acelasi timp toate remiterile necesare către guvernul canadian: remiterile pentru pensie (CPP) si taxele necesare. Va trebui de asemenea să emiteti formularul T4 la sfârsitul fiecărui an, pe baza căruia, persoana respectivă va trebui să-si întocmească taxele anuale către guvernul canadian.

Este de mentionat că procedura are mare succes în Canada si mii de persoane au venit aici pe baza acestui program, după care cei angajati au posibilitatea să aplice pentru statutul de rezident permanent.


Mihaela Boeriu, B.Com (Hons)
Certified Canadian Immigration Consultant
CSIC Member

mihaela@cgsconsultants.com









Mihaela Boeriu    5/16/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian