Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ionut Caragea, din Montreal,

poetul născut pe Google



Duminică, 11 martie, la Muzeul Literaturii Române din Iasi – Casa Pogor, într-un cadru extrem de intim si select, poetul Ionut Caragea si-a făcut debutul în fata publicului românesc cu primele sale două volume – Delirium Tremens si M-am născut pe Google.
Venit de pe meleaguri îndepărtate, din Canada, orasul Montreal, poetul Ionut Caragea a reusit să încălzească inimile celor prezenti prin discurs, recitare si prezentă scenică. Nu putem trece cu vederea numele sonore ale poeziei românesti si iesene care au răspuns cu plăcere invitatiei editurii Stef: poetul si criticul literar Marius Chelaru, poetii Daniel Corbu, Florin Tupu, Liviu Apetroaie si invitatul special Valeriu Stancu.
De ce Iasi? Răspunzând acestei întrebări, am descoperit respectul si pasiunea poetului pentru plaiurile mioritice moldovenesti, Eminescu fiind în acceptiunea sa, imposibil de comparat si uitat. Printr-o coincidentă fericită am spune, ofertat de editura Stef încă de pe vremea când activa pe unele siteuri internet, Ionut Caragea alege colaborarea cu omul de carte si traducătorul Dumitru Scortanu. De altfel, poetul a mentionat preferinta de a debuta la o editură nouă, dorind a începe de jos si a se face cunoscut nu prin faima numelui unei edituri ci prin propria poezie.
Poate că titlurile celor două volume, la prima vedere, sună socant. Însă ascultând dramele poetului aflat departe de tară si de cei dragi, am simtit că poezia sa ne este familiară, uneori pe fondul unei gândiri profunde, filozofice, alteori printr-un repertoriu clasic de mare naturalete. Delirul cu tremurături poetice, este un adevărat purgatoriu, însă Ionut Caragea mentionează: „dragostea naste suferintă, poezia o transcende”, cu trimitere indirectă spre definitia lirismul dată de Emil Cioran.
Epoca internetului îl afectează profund pe autor. Poezia sa are un loc special, undeva între gnosticism si nihilismul contemporan specific noii generatii world wide web. Născut pe Google, Ionut Caragea percepe poezia ca pe un download ceresc si speră să rămână poet chiar dacă serverul va pica. Totusi el precizează că internetul este un mijloc si nu un scop în sine în activitatea literară. Cartea reprezintă adevărata desăvârsire, realizată în urma unei munci asidue, cu mari sacrificii.
Ionut Caragea stârneste controverse, dacă stăm să ne gândim la faptul că este sportiv de performantă. Însă bogatele sale lecturi, pasiunea încă din copilarie pentru genul S.F si mai târziu descoperirea celuilalt Eu prin poezie, i-au conferit o mare lejeritate în scriere, un ludic deosebit al cuvântului si originalitate. Stilul său poetic ne surprinde de fiecare dată. Poetul Florin Tupu face referire la voluptatea artistică prezentă în opera lui Ionut Caragea, pe fondul unei versificatii sincere, curate: „femeia doarme/cât este de frumoasă/fără să-i ceri/fără să speri”, cuvinte care te duc cu gândul la o sculptură de Brâncusi. O viziune erotică foarte frumoasă o întâlnim în versurile: „Femeie, femeie si muză si fee/Mă scurg linistit de năvalnic în pântecul tău/De Mare Egee”. Tot poetul iesean evidentiază că Ionut Caragea stie si jocurile cu antinomiile, stie si jocurile lexicale. Poetul creează cuvinte interesante precum „homosepiefemeră”, „naugrafia”, dar în acelasi timp foloseste si o ironie subtilă în texte precum „Poemul porcului” sau „Cea mai veche meserie din lume”.
Cititorul nu are ocazia de a se plictisi, atunci când există riscul unei platitudini în desfăsurarea poemelor, Ionut Caragea stie să salveze de fiecare dată, venind cu instantanee ludice deosebite, la fel ca în poemul „Visul unui eunuc”.
Poetul si moderatorul Liviu Apetroaie descrie volumul „M-am născut pe Google” ca fiind mult mai compact, mult mai subtil si filozofic, fiind nuantat ca si volumul „Delirium Tremens” în câteva variante stilistice, de la postmodernism cu vers alb până la poeziile cu rimă.
Poetul si criticul literar Marius Chelaru porneste de la un vers care este definitoriu pentru al doilea volum: „m-am născut pe Google si voi muri în inima lumii/m-ati căutat peste tot si eram pretutindeni în adâncul fiintei”, remarcând două ipostaze pe care Ionut Caragea vrea să le contrabalanseze: nasterea pe Google si cealaltă, care duce spre inima fiintei, spre latura concretului, existentialului, asa cum îl vedem prin cărti, prin tipărituri, prin tangibil, prin ceea ce suntem noi obisnuiti să numim realitate virtuală. Unul dintre textele în care autorul reuseste să îmbine cele două ipostaze este poezia „Download”: „Doamne/am primit mesaj de la tine/în timp ce mă spovedeam pe hârtie/s-a înfiripat un link între cer si pământ/prin care mă hrăneam prin care te downloadam/poezie”.
Reputatul critic si poet nu crede că Ionut Caragea si-a pus problema în ce curent s-ar încadra, asa cum o fac unii autori contemporani. Problema lui ar fi dacă vreti o îmbinare între căutarea unui stil si în ce limbaj să-l încadreze, lucru firesc pentru un debutant, poate si de aceea este balansul pe care îl vedem între ironie, între joaca de cuvinte si în contrapendularea acestor două lumi, virtualul si realul. De fapt, spatiul virtual a fost pentru Ionut Caragea, după cum mentiona si autorul, refugiul în care a putut publica, poate din motive de căutare sau poate din motive de timp.
Pe final, îmi voi exprima ca cititoare si mai putin ca autor de poezie sau critic, câteva impresii despre acest autor, care se vrea un element nou, de fortă în peisagistica literaturii contemporane, după cum mentiona si poetul Daniel Corbu. În poezia lui Ionut Caragea, cuvântul are o mare fortă asupra cititorului, fiindcă nu este o notiune abstractă, e un fel de modulatie a eului. Ionut Caragea este un făuritor de versuri în care sunt provocate constient anumite cuvinte care vin unul după altul ca si când ar fi fost programate, pe fondul unui registru multiplu de exprimare. Descoperi în poezia sa nu o emotie obiectivă, ci mai mult o emotie estetică, exprimând o anumită savoare ce ne va reveni în minte la fiecare recitire. Poetul încearcă fondarea fiintei prin cuvânt, îndemnând cititorul să distingă umbrele de lumini. Voltaire spunea că: „Poezia este muzica sufletului si, mai presus de toate, a sufletelor mari si sensibile”. Ionut Caragea este un suflet mult prea sensibil având în vedere că practică un sport destul de dur, el are îndrăzneală si ingeniozitate, iar poezia lui nu poate fi recunoscută ca atare decît de cei “care au o inimă”, în concluzie, poezia este ceea ce este perceput drept poezie de cei “capabili să judece”.










Maria Prochipiuc    3/29/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian