Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Limba noastă e a noastră ?!



Uneori prin copierea unor pasaje într-un manual alternativ o carte, care altfel era sortită să se umple de praf, devine importantă, dar si periculoasă prin denigrarea oficială a limbii noastre. B.P. Hasdeu, Mircea Eliade, discipolii lui Vasile Pârvan sau ai lui Nicolae Densuseanu ne învată să pretuim adevăratele valori.
Sibianul Aaron Florian spunea în 1843 la Academia Mihăileană că ni s-au negat originile si limba pentru că n-am avut o constiintă a nationalitătii noastre. Dar acum, la 160 de ani, când stiintele au evoluat, cum este posibil într-un stat de drept ca "legal" să apară "ipoteze" dăunătoare? Pentru cei care cercetează limba română a sosit momentul să afle si ei că ea face parte din familia limbilor indo-europene si că România este o tară din Europa, că suntem printre putinele popoare (dacă nu unicul) sedentare din istoria ultimilor zece mii de ani si care de peste 7.500 de ani îsi numără leatul... Astfel, ceea ce n-a putut să fie influentat în atâta amar de timp, nu putea să fie influentat de ultima invazie neindoeuropeană ce a afectat o mică zonă din nord-vestul spatiului ocupat de geto-daci, ramură a tracilor.
Europenii vorbesc despre poporul Indo-european, iar Herodot consemna că, după inzi tracii sunt cei mai numerosi... Azi indienii (fără pachistanezi si bengalezi) sunt peste un miliard. Oare prin traci nu se întelegea toată populatia Europei, care azi de abia depăseste jumătate de miliard (si nu doar popoarele balcanice care nu ating nici măcar o sută de milioane)? Centrul de greutate l-au format getii. Toponimele o confirmă... Bals si Bălasa se regăsesc si dincolo de Marea Caspică (lacul Balhas, cât si Balas - Valakhs, suveran al imperiului sasanid), iar (prin rotacismul b-v) în nord-vestul Europei se află Wales - locuită de velsi (welsh), adică Tara Galilor; pentru germani welsh înseamnă străin, welt=univers si zur Welt bringen= a da nastere, iar în Benelux se găsesc valonii. La noi s-au mai păstrat localităti ca Vlaha, Vlasca, Vlasini, Vlahii. Vlasa este localitate în Grecia. Aromânii sau macedoromânii au existat acolo, atingând apogeul sub domnia lui Alexandru Macedon în sec IV î.Hr. Conform izvoarelor antice, dincolo de marea Caspică au trăit masagetii, cei care au dat numele lacului Balhas, iar mai spre sud desertul se numeste Lut. Termenii masă, mese si meseni, au dat numele (în mileniul II îHr. în sudul Greciei) orasului Messene în reg. Messenia. Cucerită în sec. 8-7 îHr. de spartani, o parte a populatiei s-a refugiat în sudul Italiei si în Sicilia, unde au fondat orasul Messana. Cel mai vechi izvor despre meseni îl aflăm la sumerieni unde Mesannipada e regele întemeietor al primei dinastii din Ur (2563-2524 îHr.). Astfel "masa mesenilor" nu a asteptat, după toate probabilitătile, sosirea lui Traian ca să fie preluat din latinescul mensa (cum cred autorii DEX).
În întreaga Europă catolică limba liturgică si de cancelarie a fost latina pentru mult timp (Ovidiu Drâmba). Este eronată ipoteza acelora care presupun că despărtirea definitivă în patru dialecte (a limbii române) s-a făcut în secolul al XII-lea, când daco-româna (adică româna n.n.) a început să fie influentată de limba maghiară. Ce influentă poate avea o mică zonă intrată sub dominatie străină (în care elementul neindoeuropean era nesemnificativ, el însusi fiind influentat de cultura latină într-un mod covârsitor)? Acestia erau într-un număr atât de mic încât au apelat la germani (sasii si svabii) pentru a-si impune dominarea. Multe dintre cuvintele lor sunt tributare limbilor greacă, latină si slavă - toate ramuri ale limbii-mame indoeuropene.
Dacă nu avem curajul să luăm atitudine (se afirmă că 60% din fondul lexical este de origină latină, 40% de altă origine) ne vom trezi că deja am dispărut... Este dureros. Oare de ce au murit eroii neamului?... Oare n-ar fi momentul să ne trezim?...
Vergiliu a scris Eneida, lăsând peste veacuri informatii despre originea nobilă a neamului său din troieni, fratii înaintasilor nostri condusi de Enea (urmas al lui mos Ene din traditia noastră); miturile despre întemeierea unor orase din peninsula Italică au la bază câte un erou troian. Noi, cei renumiti acum peste 2500 ani pentru înaltele cunostinte medicale si filozofice, ne complăcem azi în a sustine că ne-am uitat limba (fiind probabil surdo-muti foarte mult timp), până am început să fim invadati, preluând totul, dintr-o mare iubire fată de cei care ne jefuiau si ucideau fii. Când îti place să fii maltratat intri în zona patologicului. Scapi de complexul de inferioritate atunci când constientizezi că nu ai motive să nu te simti normal, într-o lume în care putem fi adevărati agenti ai normalizării.










Camelia Tripon     3/16/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian