Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Forta iubirii la români. Dragobete




Ca si creatia divină, lumea noastră se bazează pe iubire, forta cea mai puternică din univers. O formă de manifestare a iubirii este sărbătoarea numită Dragobete.
În traditiile noastre copacul vietii însoteste omul de la nastere până la moarte, fie prin motivele specifice de pe obiecte, porti, cusături pe îmbrăcăminte, bradul purtat la anumite evenimente mai mult sau mai putin triste. Copacul vietii, sau sephirotul, sau chacrele si energia lor, Kundalini sau sarpele, au toate corespondent în basmele românesti si în cultul nordicilor - fie celti, fie germani. Pentru ei frasinul sau stejarul si dragonul au aceeasi semnificatie ca si pentru indieni si iudei. Ca europeni ne putem referi la Dragon, balaurul cu sapte capete - ca si numărul chacrelor. Balaurul nostru scoate foc pe gură. Energia este uneori asemănată cu focul. Metaforic spunem "focul iubirii te mistuie" si te face să "te topesti", fiind ca un ... drog. România, acea Hiperboree, era si este "străjuită" de constelatia Balaurului sau Dragonului. Dacă Dru în sanscrită înseamnă curgere, atunci dragonul, asemeni unui sarpe, are o miscare asemănătoare curgerii, mai ales când este asimilat cu energia Kundalini. Dra - curgere si gon - a merge, a se misca în geto-dacă, armeană, dar si în germană, în engleză înseamnă si energie, si a actiona. Toate acestea definesc curgerea energiilor subtile din cel care se initiază. De ce această introducere?... Pentru a găsi vechimea unui fond lexical si conceptual comun în contextul convietuirii noastre în antichitate cu celtii, în epoca metalelor, si cu germanii, prin Boi si alte triburi, acum 4.000-5.000 de ani. Nu a trebuit să-i asteptăm pe slavi pentru a rosti cuvântul Drag. El era prezent în noi ca si pomul vietii, de la facerea lumii noastre de către Dumnezeu, si pomenit în Biblie din primele capitole până la simbolul sfesnicului cu sapte brate din ultimul - Apocalipsa. Dragobete semnifică un îndemn: "Dragă băiete ia-mă de bete si leagă-ti destinul de mine!" Numit si Capul Primăverii, el umple sufletul oamenilor de energie si iubire. Data apartine calendarului geto-dac si este atât de veche încât merită să-l cităm pe americanul William Schiller care afirmă: "civilizatia s-a născut acolo unde trăieste poporul român... răspândindu-se apoi atât spre răsărit cât si spre apus, acum 13.000-15.000 de ani." Din punct de vedere esoteric, este începutul a trei "curgeri de timp".
Dragobetele, pe 24 februarie, când se pun bazele viitoarelor familii (mirajul zilei este asa de mare încât se spune că tinerii care merg la cules de flori în această zi vor rămâne împreună tot anul), este urmat de alte sărbători semnificative. Pe 24 iunie este Drăgaica, solstitiul de vară, când fetele si femeile merg în pădure pentru a se contopi cu natura în dansuri ritualice, numite ale Ielelor, pentru a nu fi uitate de bărbatii plecati cu turmele la munte. Pe 26 octombrie este Sf.Dumitru, sărbătoarea întoarcerii turmelor de la munte, când se rostea: "Du Mitra vestea întoarcerii noastre". La celti, perioada pastorală începe la 1 mai si se sfârseste pe 31 octombrie, la noi este după 23 aprilie până pe 26 octombrie, sărbătoarea recoltei. Mithra vine de la arienii din Iran, unde este numit "cu păsuni întinse"; a fost asimilat cu soarele, iar la indieni Mitra era invocat pentru a încheia aliante. Pe 24 decembrie, la solstitiul de iarnă, era sărbătorită nasterea lui Mitra, ca si a soarelui. Este trist că tinerii nostri si multi comercianti se lasă purtati pe aripile unor traditii ambigui ce suprapun personaje diferite sub numele de Valentin si nu "valantai" - căci catolicismul este italian, iar englezii sunt anglicani. Dacă îi privim pe englezi ca urmasi ai celtilor si vikingilor atunci vom găsi că "to draw together = a se uni" seamănă cu Dragobete. Dacă ne uităm la italianul "miro = mirific" descoperim că Drago-mir este dragonul mirific.
Dragobete este ziua dragostei împărtăsite, a manifestării în acord deplin cu întreaga natură. Strămosii nostri au dezvoltat un adevărat ritual, perceput la început ca ceva firesc, natural - si uitat încet, încet. Acum simbolurile vechi reînvie, si odată cu ele ne simtim mai aproape de natură, mai bucurosi si mai frumosi - din toate punctele de vedere.






Camelia Tripon    2/16/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian