Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Apa vie - omagiu lui Eugen Macovschi



Când ecourile penetrează memoria colectivă a lumii, informatiile ne picură în ureche precum roua diminetii. Asa si soaptele lui Indra au ajuns la noi prin fraza "Nu stiu de câte ori am trecut prin apele eternitătii". Contemporanii occidentali i-au spus "supă atomică" si prin ea explică Big-Bang-ul. Apele eternitătii îmi plac mai mult si, chiar dacă este greu de imaginat, voi încerca să mă apropii de ele. Biblia ne-a transmis întelepciunea egipteană, prin fiul său Hosarsif sau Moise. Moshe, în ebraică, apropiat de Moksha-eliberare în sanscrită si... moasă, femeia care "eliberează" copilul din legătura cu "apa" - lichidul amniotic - si cu mama. Da, tot asa mosia este pământul "scos" de Dumnezeu din apele eternitătii, si tot asa si noi ne tragem din mosi strămosi. Se spune că Dumnezeu a separat apele de sus de cele de jos printr-o fâsie, cerul. Apele de sus reprezintă apele eternitătii, a nemuririi, reprezentate în organismul uman prin energia Kundalini.
Apa, acest fluid material este leagănul vietii, si reprezintă 85-70% din corpul uman. Ea a fost sursă de inspiratie pentru savantii nostri, precum Henry Coandă, Gogu Constantinescu si regretatul Academician Eugen Macovschi (1906-1983). Regretat, nu numai pentru că a plecat dintre noi în 1983, ci si pentru că alături de prof. dr. N.C.Paulescu (care în 1920 prezenta si în 1921 publica descoperirea pancreinei (insulinei), numită în 1922 insletină de către cei doi canadieni onorati pe nedrept cu premiul Nobel) a rămas fără laurii recunoasterii internationale.
Eugen Macovschi este descoperitorul biostructurii, care pune în evidentă o structură mult mai profundă a celulei, în care apa este legată printr-o adevărată retea numai în materia vie. Descoperirea sa a fost observată, abia peste 20 de ani, în 1980, si de cercetătorii americani, cu un microscop electronic de înaltă tensiune, de... 10 tone. Eforturile sale au rămas doar în amintirea celor care l-au cunoscut. Si azi mă emotionează si mă onorează amintirea sa, a savantului si omului de cultură, absolvent al Conservatorului si facultătii de Biochimie. Alături de remarcabilul savant au mai păsit în lumea fascinantă a studiului apei inventatorul h. Lucaci si Prof. Ion Mânzatu. Apa vie si apa moartă obtinute aveau să demonstreze că basmele românesti sunt adevărate. Pe plan mondial s-au obtinut, în 1970, forme de apă cu temperaturi de topire de -40¤C si fierbere la 600¤C. Unele întretin viata, iar altele nu, precum apa vie si apa moartă din poveste adusă în cioc de pasărea măiastră, pentru salvarea voinicului.
A merge la originea limbii înseamnă a ne apropia de epoca Turnului Babel (cuvânt compus din numele zeului soare Babbar si Bel - creatorul universului la sumerieni, si Belenos la celti - zeul luminii), când era o singură limbă. Europenii încearcă de mai bine de 200 de ani să o redescopere, sub numele de indoeuropeană. Pentru a fi în acord cu Europa, voi aminti că, în sanscrită, apa se numeste apas. Noi mai avem pentru apă stătătoare expresia "ochi de apă". Cunoscutul N. Densusianu remarca legătura dintre ochi de apă si grecescul ocheanus, care a dus la latinescul aqua. El precizează că "în limba pelasgă Oche înseamnă apă mare stagnantă, cuvânt identic cu latinul aqua, cu rădăcina grecească aca si cu germanul vechi oche, ache sau aache", iar azi în spaniolă ojo = ochi si ojos = izvor. A considera că APĂ vine din AQUA, înseamnă a sustine un neadevăr; ar trebui să renuntăm la cele 6.000-8.000 de ani de istorie veche ce ne uneste cu poporul indoeuropean. Specialistii sustin că "desi arabii (maurii) au stăpânit 800 de ani, iar turcii au ocupat 500 de ani Peninsula Balcanică, ei n-au influentat si n-au schimbat prea mult populatia băstinasă". Atunci cum se face că doar 167 de ani de dominare a unei părti din Ardeal a fost suficientă ca geto-dacii liberi din Muntenia, Moldova, Maramures si Basarabia să se fi "romanizat"?... Si asta prin soldatii din legiunile Celtica, Palestina, Siria - care numai mari vorbitori de latină nu erau. Mai mult, după cum afirmă si N Săvescu, este o jignire la adresa strămoaselor noastre care ar fi renuntat la tinerii daci pentru "maturii" de aiurea, si a strămosilor nostri, care ar fi acceptat pasiv situatia.
Apa vie este legată de spirala vietii; chiar si firul mărtisorului este asemenea energiei vietii si asemenea... Coloanei infinitului, a lui Constantin Brâncusi.






Camelia Tripon    2/4/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian