Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Transilvania - tărâmul nemuririi



De curând o vorbă spusă de cineva mi-a deschis calea unei noi căutări; astfel soarele mi-a picurat din nemurirea luminii si alte interpretări pentru un spatiu ce pare destinat să poarte povara si bucuria unui ideal înalt.
Marii căutători ai luminii au fost si cei care uneori au avut un destin tragic. Prometeu, dăruind oamenilor cunoasterea, focul întelepciunii, s-a jerfit pe sine. Socrate, prin principiile sale ce vizau o schimbare pozitivă si-a atras dusmănia si moartea din partea celor care nu l-au înteles. La fel Iisus si multi altii pe care istoria i-a uitat. Se pare că lucrurile frumoase, înăltătoare, se obtin cu greu, si necesită multe sacrificii. Greselile aduc la rândul lor multe clipe de trudă pentru îndreptarea răului săvârsit.
Poate că truda si jertfa care a însotit si însoteste drumul neamului făurit în focul din creuzetul vremurilor în spatiul Carpato-dunarean este datorat unui destin cu înalte conotatii spirituale. Atunci când tălmăciam termenul Ardeal descopeream sensul de altar, iar când vorbeam de cuvântul dac ajungeam la energia primordială – Daksha; numele de TRANSILVANIA este chintesenta unor simboluri si întelesuri adânci, care se adaugă celorlalti termeni pentru a defini un adevăr profund. Herodot a fost impresionat de întelepciunea/cunoasterea getilor, povestind: „Iată în ce chip se socot ei nemuritori: credinta lor este că ei nu mor, ci că acela care piere se duce la Zalmoxis - divinitatea lor - pe care unii îl cred acelasi cu Gebeleizis.” (Istorii IV 94)
Dacă ne luăm după teoriile unor autori Transilvania înseamnă „dincolo de pădure” si vine din latina medievală; dar Europa are un relief variat în care lanturile muntoase din sudul până în nordul ei formează zone împădurite urmate de dealuri si câmpii, deci multe zone sunt dincolo de păduri - si explicatia este poate prea simplistă. M-am aplecat asupra limbii sanscrite, căci ea este considerată o religvă a vremurilor de demult, când s-a format poporul indo-european. Întelesul pentru TRAN-SIL-VA-NIA îl voi analiza, începând cu VA, care în sansacrită indică posesia originii, iar VAMSA înseamnă atât stuf, coloană vertebrală, linie cât si semintie, neam. Acest VAMSA si mai ales VAM au stat la baza formării termenului VAMĂ (după DEX din maghiară); conform speciaistilor francezi VAM înseamnă a voma, dar si a rejecta, a respinge, a arunca înapoi. În prezent vama este un punct pe linia (VAMSA) de demarcatie dintre două tări, unde anumite persoane pot fi respinse atunci când încearcă să intre în tară, iar altele expulzate. SILA înseamnă piatră, SILANYASA - piatră de temelie în sanscrită, iar prin SIVA se întelege ceva propice, favorabil (care în timp a fost înăltat la rangul de zeu suprem, Shiva - care a ajuns să simbolizeze puterea creatiei). Rădăcina sanscrită NI se traduce prin „care îndrumă” (qui guide, qui dirige), iar ca verb înseamnă „a intra în” (entrer dans) – poate chiar prin portile de la Tărtăria.
Muntii Carpati formează o adevărată cetate de piatră, acoperită de păduri (VANA în sanscrită), în care unii arbori (SĂLA - lemn pentru constructie, sculptură) precum stejarii sunt folositi încă la constructia de biserici si porti în Maramures. De asemenea SĂLĂ (în sanscrită) înseamnă colibă, casă sau sală - si de aici sălas (exilat pe nedrept de DEX în maghiară) si Sălaj. TRANA se poate traduce prin protectie, refugiu, adăpost pentru a salva, a ocroti. TRANSILVANIA este sălasul de început, unde s-a aflat îndrumătorul, ghidul spiritual (Zalmoxis) care a înteles si ocrotit nemurirea; este piatra de temelie a unei culturi si civilizatii ce poate dăinui peste timp (asemeni conceptului de nemurire), care azi ni se revelează, oferindu-ne ocazia de a o păstra vie în inima si spatiul nostru pământesc. Putem fi stejarul lui Avram Iancu, teiul lui Mihai Eminescu, pădurea spiritelor ce veghează alături de Stefan cel Mare si Sfânt plaiul strămosesc. Noi putem păstra tărâmul nemuririi prin noi si urmasii nostri, pretuind traditia si memoria strămosilor nostri.











Camelia Tripon    11/25/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian