Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Contrapunct in cotidian - CHIMIA TOAMNEI


Octombrie, simbolul recoltelor. Gândul ne duce la hrana cea de toate zilele si la dilema alegerii alimentelor “sanatoase”. Citim pe etichetele nutritionale sau auzim vorbindu-se depre “grasimi saturate”, “grasimi nesaturate” si “trans-grasimi” (în enleza, trans-fat). Chimista fiind, voi încerca sa explic acesti termeni pentru a usura alegerea alimentelor sanatoase din variatatea de produse disponibile.
Pentru început, sa revenim pe bancile scolii, la orele de chimie. Nu, nu renuntati la lectura, promit sa nu încep o explicatie plicticoasa, ci una simpla si, pe cât posibil, amuzanta.
Toata chimia organica se bazeaza pe elementul numit CARBON. Asta e, avem carbon în noi, toata viata pe TERRA e bazata pe acest element chimic, carbonul, care are valenta 4. Are deci posibilitatea sa se lege cu 4 atomi de hidrogen (care au valenta 1). Exista deci substanta CH4 (un atom de carbon si patru de hidrogen), numita METAN. Evident ca noi nu suntem formati din metan, dar rabdare, ajungem si la grasimi.
Carbonul are deci valenta 4. Dar, in afara de valenta 4, carbonul mai are ceva care-l face UNIC, si anume, capacitatea ca atomii lui sa se uneasca între ei formând lanturi de atomi de carbon. Vom lucra numai cu exemple simple, de lanturi de doi atomi de carbon, dar în corpurile noastre si în grasimi sunt lanturi de zeci de atomi de carbon. Regulile care se aplica sunt însa aceleasi si, daca întelegem ce se întâmpla într-un lant de doi atomi de carbon, gata, am înteles totul.
Am vorbit despre metan, CH4, cu un atom de carbon. Daca sunt legati doi atomi de carbon, C-C, atunci fiecaruia din ei le mai raman trei valente libere (din 4 scadem una, cea dintre carboni), deci substanta se va scrie H3C-CH3. Acesta e etanul. Nu, noi nu avem etan în noi, avem alte substante mai complicate, exemplul este numai ca sa întelegem matematica lanturilor de atomi de carbon.
Pâna aici e clar? Cine n-a înteles e sfatuit sa reia lectura, cine a înteles poate trece mai departe.

O substanta cu o singura legatura intre atomii de carbon se numeste SATURATA.
Mai departe: Carbonul e foarte special: nu numai ca se poate lega cu el insusi cu o legatura, dar o poate face si cu doua legaturi! Atunci, în loc sa se formeze un lant C-C, se formeaza unul C=C. Câte valente au ramas libere fiecaruia din carboni? Simplu: din totalul de valenta 4 scadem doi (doua legaturi intre atomii de carbon), deci ei raman cu cate doua valente ca sa se lege cu hidrogenul. Substanta se va scrie H2C=CH2. Nu conteaza cum se numeste, important e sa stim ca are o dubla legatura între atomii de carbon.

O substanta cu o dubla legatura intre atomii de carbon se numeste NESATURATA, iar un lant mai lung cu mai multe duble legaturi intre atomii de carbon se numeste POLI-NESATURATA.

Rezumat:
H3C-CH3 e o substanta saturata.
Substantele saturate au legaturi simple intre atomii de carbon si deci mai multi hidrogeni (in cazul de fata 6).
H2C=CH2 e o substanta nesaturata.
Substantele nesaturate au legaturi duble intre atomii de carbon si deci mai putini hidrogeni (in cazul de fata 4).

Definitiile de substanta saturata, nesaturata si poli-nesaturata trebuie memorate. As sugera sa ne gandim la hidrogen: o substanta cu mai mult hidrogen e SATURATA, una cu mai putin hidrogen e NESATURATA sau POLI-NESATURATA. Uite-asa, noi ne saturam cu mancare, carbonii cu hidrogeni. Fiecare cu legea lui!

Si acum ajungem la grasimi: cele animale sunt solide, cele vegetale (uleiurile) sunt lichide. Asta o stim cu totii. Ce nu stim (poate) este ca grasimile solide au lanturi SATURATE iar cele lichide au lanturi NESATURATE sau POLI-NESATURATE. Asta e diferenta estentiala. Si atunci i-a venit omului o ideee: daca grasimile animale, ca untul, sunt rele pentru sanatate (colesterol), hai sa incercam sa facem unt din ulei vegetal, ca sa prevenim formarea colesterolului. Hai sa saturam uleiul vegetal, ca tot e el nesaturat, hai deci sa-l hidrogenam, si atunci el o sa devina saturat, deci solid. Aceasta a fost inventia margarinei. Ulei vegetal lichid, cu duble legaturi intre atomii de carbon si deci putin hidrogen (tineti minte? nesaturate = putin hidrogen) era tratat (în anumite conditii de presiune si temperatura) cu hidrogen care sa SATURE lanturile de carbon, adica sa rupa dublele legaturi si sa le faca simple, astfel ca substanta sa devina SATURATA si solida, ca untul. Asa a aparut margarina, din TRANS-formarea uleiurilor vegetale nesaturate lichide in saturate solide. Iata ca am ajuns la grasimile TRANS-formate, numite trans-fat, cele provenite din hidrogenarea uleiurilor.
Doar ca…socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ si margarina s-a dovedit a fi inca si mai nociva organismului decat untul. Cele mai bune pentru organism sunt uleiurile vegetale, care la tempertaura corpului sunt lichide si nu blocheaza vasele de sange. Cele solide, ca untul, trebuie consumate cu moderatiune. Fiind produse naturale, ele sunt digerate de corp si arderea lor e posibila. Trans-fatul (grasimile trans-formate) sunt un dusman definitiv al corpului, caci sunt solide, deci se depun pe peretii vaselor de sange si, în plus, corpul nu le poate asimila total, fiind substante nenaturale. Concluzie: trebuie evitat trans-fatul – respectiv margarina si toate produsele ce o contin, ca biscuitii si prajiturile din comert.
Ce e de urmarit pe etichetele de nutritie? Când scrie “mono-unsaturated fat”, înseamna ca exista o dubla legatura, deci e bine. Cand scrie “poly-unsaturated fat”, asta înseamna ca exista mai multe duble legaturi, deci e si mai bine. Cu cât grasimea e mai nesaturata, cu atat e mai buna pentru organism. Sa ne saturam cu grasimi nesaturate! Sa fugim de orice “hydrogenated fat”, vrem doar grasimi NE-HIDROGENATE, deci NESATURATE.

Sper sa nu mi-o ia nimeni în nume de rau pentru subiectul ales. Am dorit ca, amuzandu-ne cu grasimile saturate si nesaturate, sa ne aducem aminte de chimie, care, sa recunoastem, nu e chiar atât de grea pe cât pare!






Veronica Pavel Lerner    10/3/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian