Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Cu bicicleta pin Toronto ( III ) - Bancile


Ceea ce te impresionează în Toronto când aterizezi pentru prima oară este mulțimea de zgârie-nori. Aveam să aflu ulterior că aceste clădiri aparțin în exclusivitate băncilor. Nici pomeneală de sedii aparținînd marilor magazine ca Sears în Chicago sau concerne petroliere ca AMOCO. Nu. Bănci și iară bănci.

Într-o zona foarte restrînsă se află toată puterea financiară a Canadei. În pătratul format de străzile Adelaide, Front St, York St și Yonge St putem găsi cele 5 bănci principale din Toronto:



Toronto Dominion Bank
Royal Bank
Bank of Montreal
ScotiaBank
Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC)


Fiecare are doua sedii și fiecare are culoarea ei distinctivă așa cum cavalerii de altă dată aveau fiecare bazonul lui, nu de alta ca să nu le încurci între ele. Un sediu e construit în anii 1930 iar al doilea în anii 1970.

De asemeni fiecare a fost înființata în alt scop. TD a fost banca brutarilor, Royal Bank a pescarilor iar CIBC a orașenilor.



CIBC s-a format prin unirea la 1961 a două bănci

Canadian Bank of Commerce, înființată în 1867 și Imperial Bank of Canada, înființată în 1875.

McMaster fondatorul Canadian Bank of Commerce era îngrijorat de puterea Bank of Montreal de aceea a înființat banca aceasta în Toronto. Banca a crescut foarte mult și era foarte prosperă.

A doua bancă a fost formata de Henry Stark Howland, care fusese vice-președinte al Canadian Bank of Commerce dar nu voia o extindere atât de agresivă a băncii pentru că i se parea riscantă.

Amândoua băncile se consolidează și se extind între anii 1896-1930. Imperial Bank merge în vest odată cu descoperirea vestului canadian, deschizînd de exemplu branșe în Winnipeg iar Canadian Bank of Commerce a deschis un sediu în faimosul Dawson City care devenise celebru din cauza goanei dupa aur pe care Charlie Chaplin a descris-o atît de bine și glumeț în filmulețul lui.

De asemeni a început să se extindă internațional adică în Cuba, Jamaica, Barbados și Trinidad în anii 1920. Banca este încă puternică acolo prin intermediul Bancii Barcley: First Caribbean International Bank.

Ulterior banca se unește cu o alta care era mai mult o firma de investitii formata de George Herbert Wood si James Henry Gundy care era specializată în “municipal and provincial bonds”. Banca reușea să se mențina la vârf fiind mereu prima în experimentarea a noi metode. Canada era atunci o națiune de oameni care puneau banii deoparte. Era timpul să se încerce investițiile.



În timpul primului război mondial această bancă a vândut Victory Loans care erau o modalitate de a investii banii și în felul acesta se strângeau bani pentru război și într-adevar s-au strâns aproape 2 bilioane de dolari.

În timpul Marii Depresii de la 1931 banca își construiește primul mare sediu care era cea mai înalta clădire la ora respectiva din imperiul britanic și care a menținut întietatea pâna în anii 1962. Înauntru este decorată fastuos și te impresioneză prin bogația detaliilor. Dacă aveți timp merită să vedeți această bijuterie arhitecturală și de design interior de la 25 King Street West.



Se știe că capitalul construiește daca are forță de muncă ieftina și știm că era marea depresie când oamenii ar fii făcut orice pentru un blid de mâncare.

Totuși banca este afectată de aceasta perioadă grea și de aceea se orientează spre împrumuturi.

Când vine al doilea razboi mondial banca vinde Victory Loans care strâng de data asta 12 bilioane de dolari.

După război va fii o perioadă înfloritoare când băncile încep să acorde împrumuturi pentru case dat fiind că suburbiile orașelor se dezvoltă mult.

Pentru că era mare nevoie de bani în domeniul resurselor naturale acum se pune problema unirii celor două bănci. Legenda spune că președintele Imperial Bank, Stuart Mackersy și Neil McKinnon, președinte al The Commerce Bank au ajuns la întelegere în 10 minute.

Renumitul arhitect I.M.Pei a fost angajat să creeze un nou sediu care a fost terminat în 1973 și care avea de data asta 57 etaje.


Începînd cu anul 1967 banca începe să se modernizeze și apar rând pe rând “cash dipenser” 24 ore în 1969 (CIBC este prima care introduce această mondenitate, se introduce computerul care face acum actualizarea carnetului de bancă, iar consumatorii pot să facă retrageri și de la alte bănci nu neaparat de la aceea la care sunt înscriși. În 1979 automated telller machine va înlocui cash dispenser.

În 1987 CIBC este prima banca care va avea un dealer pentru investiții al său propriu oferind fonduri de investiții și brockerage services.

În 1992 se oferă pentru prima data serviciul de bancă prin telefon iar apoi după 1995 serviciul prin internet, iar în 1998 s-a creat President's Choice Financial în colaborare cu Loblaws prin care clienții iși pot face cumpăraturile prin bancă și ciștiga puncte pe care le pot deconta în bunuri de la Loblaws.



Toronto Dominion Bank s-a născut din nevoia morarilor și brutarilor de a investi banii lor. S-a dat aprobarea de catre guvern în anul 1855 pentru înființarea a două bănci cu mare viitor . Creșterea în aceaste bănci s-a făcut treptat în mod deliberat alegindu-și cu grijă clienții după principiul încet și bine.

Între 1880-1890 băncile au crescut pe plan local deschizînd noi filiale in Winnipeg, British Columbia, orașe miniere.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial în 1955 Bank of Toronto se unește cu Dominion Bank și formează Toronto Dominion Bank. Cum a fost cazul și la CIBC dupa amalgamare s-a simțit nevoia să se creeze un nou sediu și în anul 1967 se construiește zgârie-nori după planurile vestitului arhitect Mies van der Rohe representant al mișcării moderne în arhitectură.

Sediul este impresionant. De la etajul 54 se poate vedea Toronto ca și din turnul CN Tower. Acolo este etajul executivilor unde se țin ședințele. În sala de ședinte se afla o masă facută din lemn care l-ar fii facut invidios și pe regele Artur dat fiind că are 10 m lungime. De asemeni pe jos este un covor din lâna naturală creat manual in Orientul Mijlociu, care acoperă travertinul care este dintr-o singură vână de piatră lungă de 45 m. Aceasta camera ilustrează principiul drag arhitectului “Mai puțin este de fapt mai mult”. Peste tot sunt tablouri și sculpturi de artă modernă. Sculpturile inuite se disting din nou ca având un stil propriu și surprinzător. De fapt banca are o colecție proprie care este expusă la 79 Wellington St West.



Banca începe sa se extindă în America apoi investește în minierit în Yukon și în petrol în Alberta.
Odata cu The Bank Act bancile pot taxa pe clienți o dobândă mai mare de 6 %. După anii 1960 apare VISA, primul bancomat : AUTOMATIC TELLER MACHINE (ATM).

Dupa 1968 femeile sunt încurajate să aibă funcții de conducere în bancă iar acum 40 % din management sunt femei.

Se lansează noi filiale în Anglia, America, Orientul Mijlociu, Hong Kong.

TD se ocupă și cu finanțarea de real estate cum este Toronto Eaton Centre, sau alte mari magazine din Calgary, Edmonton, etc.

în anii 1980 este prinsă în criza țarilor în curs de dezvoltare de aceea se regrupează și împrumută în mod mult mai conservativ.

Dupa 1984 ofera și brockerage iar în 1998 ofera servicii pe internet.

Achiziționează Canada Trust în 1999 și se unesc în anul 2000. Canada Trust fusese initial începuta în orașul London, Ontario și a avut întotdeauna legături strânse cu Bank of Toronto.

Biroul de Competiție dat fiind ca banca devenise prea mare le-a indicat că trebuie să vânda o parte din operatii fie MasterCard, fie Visa. Ei au ales Master Card care a fost cumpărat de CITI Bank.

TD Bank continua cu achizițiile și are acum Waterhouse și ar fii vrut si E-Trade, compania de stock market pe internet, dar nu s-au înțeles. TD se anunța a investi serios în America.



Royal Bank se găseste chiar pe Front Street și este cea mai impresionantă dat fiind că s-au folosit foițe de aur în glazura geamurilor.

Banca a avut primul sediu în Halifax și a fost o bancă a comercianților la 1864. Activitatea sa era legată de pescuit, vânzare de lemn și comerț cu Anglia și Caraibe. La inceput se numea Merchands Bank of Halifax. Banca se extinde mai întii în provinciile maritime și apoi deschide un sediu în Bermuda. Povestea deschiderii sediului în această insula este foarte nostimă. Contabilul bancii Dl Duncan a fost atacat de un puseu de reumatism. Doctorul i-a recomandat să meargă să se trateze în Caraibe de aceea banca i-a dat însărcinarea să deschidă un sediu astfel îmbinînd utilul cu plăcutul. Filiala nu a avut mare succes de aceea fost vândută in final. Duncan era de fapt un fel de manager și avea o mare calificare obtinută în Scoția. Și această banca ca și celelalte începe să deschidă filiere în Montreal, British Columbia, Alberta, etc. Pe masură ce se cucerea “wild west” se mai deschidea câte un sediu.

Abia in 1901 banca capăta numele de Royal Bank of Canada. Sediul central va fii mutat la Montreal care era atunci centrul activitații canadiene.

Începînd cu 1899 când se deschide un sediu în Havana, banca începe să tot adune filiale pâna ajunge la 121 (in 1925) în toate insulele Caraibe până la Honduras și Rio de Janeiro. Banca capitalizează pe nevoia de zahăr, cacao și tutun.

De asemeni au sedii în Paris, Londra și New York. S-a incercat chiar și în Rusia deși era comunistă.

Banca achiziționează alte 5 banci de-a lungul timpului.

Colapsul economic din 1930 a lovit in credibilitatea în bănci de acea noii președinti ai băncii au trebuit să lupte mult pâna a readuce banca la ceea ce a fost altădată.

Urmeaza aceeasi poveste ca și la celalate bănci. Dupa război se intră în domeniul împrumuturilor pentru ferme și construcția de case. Banca se laudă că era preferată pentru împrumuturi.

Restul poveștii îl știți apare cartea de credit Visa, femeile sunt promovate ca manageri, apar automatele bancare(1972).

Deși băncile canadiene erau printre primele în anul 1986 a venit acea zguduire când băncile au trebuit să se adapteze la noua lume financiară globală. Dobânzile foarte mari și recesiunea au provocat mari datorii in țarile în curs de dezvoltare.

Sunt create alianțe tehnologice cu AOL Canada Inc și sunt din nou achiziționate diferite corporații, companii de asigurari etc.

Guy Saint Pierre este Chairman of the Board iar Gordon Nixon President Chief Executive Officer.



Cea mai veche bancă este Bank of Montreal. Este înființata în 1792 de un grup de comercianți din Montreal cu denumirea de Canada Banking Company. Eșueaza dat fiind că nu poate emite bancnote dar se redeschide din nou în 1817. Noua bancă trebuia să reglementeze nevoia de o bancnota. Pâna atunci se foloseau un amestec de monede spaniole, franceze, germane, mexicane. De asemeni banca oferea împrumuturi pentru comerț. Banca a finanțat canalul canadian, Grand Trunk Railway și a făcut împrumuturi pentru realizarea Canadian Pacific Railway. Aceasta bancă a fost folosită ca bancă centrală în timpul Confederației și a fost folosită de către guvern până când a aparut Bank of Canada în 1935. Banca a crescut achiziționînd multe alte bănci mai mici. Aceasta bancă are și ea sediul ei un blocălău care seamană cu o scrisoare un rând alb și un rând scris cu negru. Este a 5-a bancă ca mărime din Canada.

Va urma






de Dana Mateescu    9/25/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian