Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Dar din dar se face rai


Acela care este cu adevărat bun,
nu este niciodată nefericit.
Confucius

Majoritatea dintre noi, oamenii secolului douăzeci și unu, de aici sau de dincolo, albi, negri, sau albaștri, sîntem mai mult sau mai puțin nefericiți. Care o fi acea minoritate care este fericită? Poate acei sălbatici ce or mai sălășui prin mijlocul junglei Amazonului sau prin cine știe ce altă sălbăticie. Si desigur acei oameni, ce se pot număra pe degete, despre care vorbea Confucius. Noi ceilalți nu sîntem buni de nimic sau nu sîntem destul de buni, chiar dacă muncim de dimineață pînă seara, chiar dacă am inventat cuțitul de curățat morcovi sau bomba atomică și chiar dacă ne ducem regulat la biserica noastră. Dacă facem lucrurile astea sîntem harnici, deștepți, lacomi, naivi și așa mai departe, dar nu buni și fericiți.
Cu mulți ani în urmă, cunoscusem în București, un om din cei buni și fericiți, dar l-am pierdut chiar și din memorie pînă în clipa de față, cînd vroiam să spun două vorbe despre o altă persoană din aceiași rasă bună. E o doamnă venită de pe la Satu Mare. Am ascultat-o de mai multe ori, dar ultima dată nu mă mai dădeam dus de dragul vorbei ei ce păstrează toate frumusețile dialectului din Transilvania de nord și de plăcerea ce mi-o făcea vecinătatea cu un om altfel decît ceilalați, altfel decît mine. N-a fost in viața ei nici cea mai harnică, nici cea mai educată, dar a fost întotdeauna bună la suflet. Cineva și mai suspicios decît mine, ar putea spune că e o femeie oarecare ce se iluzionează cu gîndul la faptele ei bune. Ascultîndu-I vorba și văzîndu-I zîmbetul și lacrimile ce din cînd în cînd îi acoperă fața, orice îndoială de felul ăsta dispare. Iși poartă bătrînețile și bolile cu seninătate, căci cine știe sau poate înțelege de ce sfîrșitul vieții e plin de atîtea necazuri. Ii iubesc pe bătrîni, spunea, pentru că aproape toți suferă. Si pe cît pot, le dau din ce-I al meu să se bucure și ei. Auzind-o I-am spus și eu o poveste scurtă din viața lui Mahomed, profetul Islamului. Cineva care tăiase o capră a fost întrebat de Mahomed: “Si ce-a rămas din ea?”, “Doar umerii, căci restul l-am trimis săracilor și vecinilor.” Atunci Mahomed I-a zis: “Toată capra ți-a rămas cu excepția umerilor; ceea ce rămîne e ceea ce dai.” Da! s-a mirat doamna, ăsta e dumnezeul lor?
Dacă dumnezeul lor sau al nostru sau oricare altul ne-ar face buni pe toți, ar fi așa de simplu. Din nefericire asta depinde cel mai mult de noi înșine. Depinde de cum am fost născuți? Depinde de cum am fost educați? De cît de bine ne-am înțeles rostul în lumea asta? Cred că da. De toate trei. Intr-un ziar de ieri se spunea că un individ în Franța a donat monede vechi în valoare de 25.000 de dolari, unui fond de ajutorare a copiilor din spitale, dar și-a păstrat anonimatul. Dacă m-ar ține baierele poate aș dona și eu o asemenea sumă, dar recunosc că n-aș rezista dorinței de a fi aplaudat pentru asta. Adevărata frumusețe stă ascunsă adînc și temeinic în sinceritatea și simplitatea gestului. Ea e bunătatea din care se coace fericirea despre care vorbea Confucius și din care nu prea putem gusta cu una cu două.





Viorel Neacsu - Toronto    2/8/2003


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian