Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2023
Articole Arhivă 2022
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Interviu Cu Domnul Mihai Barbu din Israel


Motto: “Parerea mea sincera este ca nici un popor nu doreste razboiul. El este generat si intretinut de grupuri de conducatori, de interese si de fanatism religios. Ura, lipsa de cunoastere, lipsa de dialog si intelegere au adus numai distrugere si victime inutile, tragedii pentru generatii, in ambele parti ale conflictului” Mihai Barbu

Cand i-am solicitat domnului Mihai Barbu un interviu initial, se pregatea ca sa mearga la controlat subsolul blocului impreuna cu vecinii, ca sa se asigure ca in caz ca ar suna sirenele din nou, adapostul subteran era repus in ordine pentru locatarii blocului. Eventual dumnealui a avut amabilitatea de-a imi acorda acest interviu pe care il propun cititorilor nostri.

-Gabriel Gherasim ý Domnule Barbu, situatia de conflict razboinic din Israel cu vecinii a afectat si multi evrei imigranti din Romania. In primul rand cum v-a afectat pe dumneavoastra?
Mihai Barbu- Mi-asi permite, pentru inceput, o prezentare succincta a actualului conflict.
Momentan, Israelul se lupta pentru anihilarea gruparii teroriste din Sudul Libanului, grupare care sprijinita material de Siria si Iran, ameninta stabilitatea in regiune si pune in pericol imediat viata cetatenilor israelieni. Infiltrarea in si atacul pe teritoriul nostru a unei patrule de militari la granita cu Libanul si rapirea a doi militari, a fost cauza care a generat o reactie justificata, a Israelului avand ca scop primar recuperarea tinerilor militari.
Cele doua coduri de conduita ale societatii israeliene: "nu lasi un ranit pe campul de lupta" si "nu lasi in prizonierat un militar israelian"- sunt din nou in examen.
Riposta Israelului, indreptata in special in vederea anihilarii depozitelor de munitii, comandamentelor si a mijloacelor de comunicare si aprovizionare cu armament, a atins inevitabil centre locuite, pentru ca este stiut ca acesti teroristi se ascund si ataca din mijlocul populatiei civile, aseaza bazele militare in vecinatatea institutiilor publice.
}n Israel, zona afectata este localizata in nordul tarii, pe o adancime de 40 km, zona in care traiesc multi romani, emigranti in Israel, sau veniti la munca.
Activitatea zilnica sociala, commerciala, productiva, educativa de vara –pentru ca elevii sunt in vacanta-, a fost puternic perturbata. Pe noi personal mai putin, pentru ca stau in centrul tarii.
Gabriel Gherasim- Haifa, orasul cunoscut ca 'Mica Romanie' datorita multilor evrei din Romania care traiesc acolo si de obicei cunoscut ca unul din cele mai pasnice orase din Israel (unde evrei si arabi conlucreaza relativ bine), a fost lovit de cateva ori deja de rachete. }n ce masura continua si este limitata viata cetatenilor datorita acestor atacuri?
Mihai Barbu- Surpriza atacului cu rachete asupra orasului a fost mare.
Haifa este un puternic centru cultural si social al evreilor originari din Romania, apreciati mult pentru aportul lor.
Relatia de convietuire si conlucrare dintre evrei si arabi, se mentine si in aceste zile si nu trebuie uitat ca in armata israeliana participa activ, druzi, beduini si alte nationalitati de religie musulmana.
}n Haifa si in zona, sunt si multi romani veniti la lucru, care s-au acomodat si integrat foarte bine .
Din pacate, populatia este nevoita sa intrerupa activitatea si sa coboare la adaposturi -si asta de cateva ori pe zi-, iar dupa primele victime si cladiri afectate, desigur ingrijorarea creste continuu.
In plus, vecinatatea portului, a industriei chimice si rafinariile din zona fac situatia si mai periculoasa.
Gabriel Gherasim- In ce masura vedeti o aplanare a situatiei din zona Israel, in conditiile in care Israelul refuza ca trupe ale Natiunilor Unite sa vina si ca sa creeze zone de amortizare intre partile din conflict?
Mihai Barbu- Israelul considera ca vecinul de la granita nordica, este Libanul, stat independent, membru al ONU si al altor comunitati internatioanle. Dupa retragerea Israelului din zona tampon, in 2000, conform rezolutiei ONU, urmau sa fie trimise in zona trupe armate libaneze. Din pacate nu s-a intamplat asa si Hisbullah, a ocupat terenul, intinzandu-se de-a lungul intregii granite si de asemeni in sudul Beirutului.
Ca atare, Libanul trebuie sa-si rezolve problema ei interna. Aducerea de trupe straine in zona, ar creea impresia unui conflict cu Libanul si nu asta este realitatea. +i cu ceilalti vecini, Iordania si Egipt, Israelul este in relatii corecte in momentul de fata.
Gabriel Gherasim- De la proclamarea independentei in 1948 si pana azi, au fost putine perioade de liniste. Cum vede populatia tarii dezvoltarea statului in viitor si care sunt actiunile care capata cea mai mare aderenta la populatie ?
Mihai Barbu- Parerea mea sincera este ca nici un popor nu doreste razboiul. El este generat si intretinut de grupuri de conducatori, de interese si de fanatism religios. Ura, lipsa de cunoastere, lipsa de dialog si intelegere au adus numai distrugere si victime inutile, tragedii pentru generatii, in ambele parti ale conflictului.
Israelienii vor liniste si vor pace. Si ei, ca si mare parte dintre Palestinieni, au obosit de victime, de durere, de distrugere.
Granite definite si doua state vecine este solutia. Democratia reala este solutia. Disparitia fanatismului religios este solutia. Respectul si aprecierea valorii vietii este solutia.
Dupa 2000 de ani de trai in exil si raspandire in lume, evreii vor sa-si construiasca o tara infloritoare si un viitor sigur. Cand si palestinienii vor ajunge la concluzia ca drumul armelor nu duce nicaieri, atunci vor fi sanse de pace .
Gabriel Gherasim- Cum pot cititorii nostri care au familie in Israel ca sa afle despre soarta lor de la autoritati,in caz ca ar fii nevoie de acest lucru?
Mihai Barbu- Ambasada Romaniei in Israel
Adresa: 24 Adam Hacohen St., Tel Aviv, Cod.p. 64585
Telefon: +972-3-5244644 ;
E-mail: rouembil@netvision.net.il Ambasador: Dna. Mariana STOICA

Consulatul Onorific al României - Ierusalim
Adresa: Jerusalem 93589, str. Shay Agnon no.18
Telefon/fax: +972.2.566.32.26 E-mail:bruno@sano.co.il nirit@sano.co.il Consul onorific: BRUNO LANDESBERG

Asociatia evreilor originari din Romania
3 Alexander Yanai St. Tel Aviv 62382
Phone: 972-3-546 6502

Portalul Romania-Israel:
www.romania-israel.com

si la telefonul portalului: 0506-776203 -celular
In plus, fiecare oras aflat in zona conflictului are un comandament care centralizeaza informatia si la care se poate apela pentru relatii si ajutor . Mai jos cateva numere de telefon:
Haifa centru de informare (engleza): 1-800-356-106
Nasharia: centrul de informare si urgenta 04-9879801
Tiberias: centrul de informare 04-6797888

Gabriel Gherasim- Domnule Barbu va multumim pentru timpul acordat!

de Gabriel Gherasim/ New York    7/21/2006


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian