Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Amintiri din URSS / Interviu cu Vasile Ernu



Cele mai citite capitole din carte, la care am primit cele mai multe semnale, sunt «Sex în URSS» și «Ce bea cetățeanul sovietic?». Motoul secțiunii despre băutură este foarte clar: «Orice arde, se poate bea»

- “Născut în URSS” e prima ta carte. Va fi și ultima?

- Sper că nu. M-a surprins că pot scrie mai repede decît mă așteptam. Evident că mai am mult de lucru. Oricum, voi încerca o a doua carte, care acum se află în stadiu de proiect, legată de spațiul romanesc.

- Vasile Ernu, ideea scrierii volumului “Născut în URSS” a fost a ta, sau ai fost “provocat” de cineva?

- Ideea mi-a aparținut. A fost, inițial, un proiect mai amplu, vroiam să lucrez cu mai mulți oameni născuți în Uniunea Sovietică, dar n-a ieșit, așa că m-am hotărît să scriu cartea singur. A durat două luni documentarea și trei luni scrierea propriu-zisă.

- E o abordare personală, sau un fel de “studiu științific”?

- Inișial am dorit să fac un soi de “dicționar” al spa]iului cotidian sovietic. După aceea mi-am dat seama că nu voi putea să scriu așa ceva, și am combinat trei categorii de texte. O parte sunt mai apropiate de proză, în care-mi evoc anumite amintiri și experiențe directe, altele seamănă cu niște eseuri, dar foarte lejere și ironice, iar celelalte sunt texte-documentar. Toate sunt foarte apropiate ca stil și în toate folosesc ironia - “tehnica” mea preferată.

- Ironia e evidentă în cartea ta. Pe de altă parte, se simte acolo și un pic de emoție. De unde vine emoția?

- Cartea nu este nostalgică, dar are un element de nostalgie, care ține de autenticitatea scriiturii cînd se raportează la trecut. Este vorba de viața noastră trăită pînă la o anumită vîrstă. Eu vreau să pun accentul pe faptul că trecutul nostru, indiferent de sistemul în care trăim, este un trecut pe care trebuie să-l înțelegem, să ni-l asumăm și să-l revalorificăm. Cartea mea este și o replică adusă spațiului romanesc, unde trecutul este în general negat. Cartea mea este un model despre cum trebuie să ne raportăm la trecut.

- Cu siguranță, cei care fac parte din generația ta, indifferent din ce țară estică provin, se vor regăsi în carte. Cum crezi că o să reacționeze cei foarte tineri? Vor citi volumul doar ca pe o colecție de “poante”?

- Am scris cartea privind în trecut și chestionînd prezentul. Eu cred că și generația tînără, și cea vîrstnică trebuie să înțeleagă ceva: între lumea veche și lumea nouă nu există nici o diferență esențială. Noi, astăzi, facem aceleași compromisuri pe care le-am făcut și în alt sistem. Trebuie să fim atenți, să fim critici și să nu intrăm în mașinăria sistemului. Cred că generația tînără poate să înțeleagă acest lucru privind înapoi și dîndu-și seama că riscă să facă aceleași greșeli pe care le-au făcut părinții și bunicii.

-------
“Născut în URSS” acoperă practic toate zonele vieții de zi cu zi din timpul comunismului.
De la viața “la comun” la activitățile și taberele pionierești, de la rock la politică sau de la băutură la bancuri, totul este “radiografiat” cu umor ăi naturalețe de Vasile Ernu. |ntr-un fel, autorul seamănă cu un bunic povestindu-ți nepoților tinerețea năbădăioasă. Pentru cine a trăit epoca evocată în carte, “povestea” lui Ernu e o oglindă. Pentru ceilalți, poate fi divertisment. Inspirat din realitate.

Odată cu lansarea cărții, Vasile Ernu a pregătit și un site special, www.nascutinurss.ro, unde, pe lîngă amănunte despre volum, cronici și alte texte, pot fi găsite imagini, afișe și diferite obiecte din fostul URSS ori fotografii cu Lenin

N.R. Vasile Ernu este cetățean al fostului URSS. Asta chiar dacă, de ani buni, s-a mutat în Romania, la Iași, la Cluj și la Bucure[ti. El își asumă cu o nostalgie ironică anii trăiți în Uniunea Sovietică, în
volumul “Născut în URSS”, apărut recent la Editura Polirom





Claudiu Groza    7/21/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian