Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Din lumea dorului


Adormind de armonia
Codrului bătut de gînduri
Flori de tei deasupra noastră
Or să cadă rînduri-rînduri.
Mihai Eminescu


Mie orice vizită în România îmi face pînă la urmă mai mult rău decît bine.
Stau acum si îmi trag sufletul ca si cînd tocmai m-as fi coborît dintr-un „roller coster”, unde am rîs si am tipat de bucurie si de spaimă patru săptămîni. Si-mi zic: asa îti trebuie dacă nu-ti stii măsura si crezi că tot ce zboară se mănîncă. O actrită grasă-grasă de la teatrul Ion Creangă fiind întîmplător în rolul lui Albă ca Zăpada si auzindu-i pe copiii din sală strigîndu-i: Nu musca din măr! Nu musca din măr! le-a zis: Doar o dată că mi-i poftă!
Cam asa fac si eu cînd merg în România si cred că nici dumneavoastră nu faceti altfel.
Românii din România, rudele, prietenii nostrii dragi nu o tin într-o petrecere continuă, desi bine ar fi. Ba unii din ei o tin într-o sărăcie fără sfîrsit.
Noi cei care îi vizităm venind dintr-un univers mai comod dar lipsit de entuziasme, căutăm ce nu avem aici. Si destul de des găsim. Eu am găsit mai mult chiar decît altă dată, desi sînt chiar mult mai putin tînăr. Bucurestiul e asfixiant din cauza căldurii, masinilor si fetelor frumoase. Dar dacă nu esti atent taximetristul îti ia si sticla de apă din mînă. Flori, bere, telefoane, grabă, fum, parfum, gălăgie. Bucuresti!
Spre Brasov am călătorit cu trenul: Săgeata Albastră. Elegant, curat, dar aproape gol. Auzeam doar conversatia a două englezoaice ce îsi plănuiau să vadă Branul. Le priveam si mă minunam cît de relaxate sînt răsfoind un atlas al Europei de Est si rontăind sticsuri. Eu întorceam privirea de la ele la controloarea de bilete, la munti, la gara din Sinaia, ca si cînd as fi fost în Anglia. As fi băut o vodcă, o bere, dar tocmai si numai în trenul ăsta nu se găsea asa ceva. In Brasov e aceiasi neliniste, aceiasi lume jumătate incitată-jumătate blazată, doar peisajul si temperatura aerului e alta. Se construieste, se vinde, se bea si se trăncăneste.
La Sighisoara, unde am ajuns în a patra zi, atmostfera era mai potolită. Oras mic în care zumzetul străzii se compune din: Servus dragă! sau Servus toc! Urma să-mi revăd colegii de liceu după un număr de ani inexprimabil de mare. Am fost, cîti am fost, entuziasmati, derutati, emotionati de cei din jur, de clasa de liceu si de un oras cum altul nu mai e.

Dar mai frumos ca nicăieri a fost în Copoul Iasului, pe unde se întorc si rătăcesc zi si noapte, mai ales în vremea florilor de tei, spiritele lui Mihai si al Veronicăi. Teiul lui Eminescu se străduia pe o jumătate din trunchi să-si dea si el floarea. Dacă as sti că nu supăr pe nimeni, as zice că Iasul este singurul oras boieresc din România. Asta o simti urcînd Copoul, asteptînd pe cineva la Fundatie, la Corso la o bere, pe treptele Universitătii, aproape peste tot. As îndrăzni să spun că la Coven Garden unde n-am fost niciodată, nu e cu mult mai impresionant decît în Aula Universitătii, unde am răspuns la citirea altui catalog.
Plimbarea din Copou m-a înrobit pentru totdeauna. As fi vrut să nu se mai sfîrsească niciodată.
A treia zi, ultima în Iasi, am mai urcat o dată Copoul. Era spre prînz. Lume frumoasă, cafenele elegante, dar foarte cald. Urcam în urma unei doamne cînd ne-a ajuns o Dacie cu niste cheflii. Erau tineri, imberbi si se împingeau pe geam afară. Cel dinspre trotuar ne-a strigat cît l-a tinut gura: Băăă, Moldova nu e a voastră! Stiu! E a voastră! Si mi-a venit ca niciodată să izbucnesc în plîns si rîs.
Cine dintre dumneavoastră vrea să pătească la fel, n-are decît să se ducă în Copou, dar nu-i garantez că se mai întoarce.





Viorel Neacsu    7/7/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian