Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Transilvania este inima istorică a natunii române.

În contextul prefacerilor geopolitice proprii acestui început de mileniu, paradoxal, vocile si provocările revizioniste se înmulțesc în județul Covasna.
Ne lovim tot mai des de formulări precum „autonomie culturală”, „personală”, chiar „teritorial㔠si de „drepturi colective” ale minorităților în raport cu majoritatea.
Regăsim în discursul unor „uniuni civice” si „consilii naționale” maghiare, formulări s nuanțe ale unui secol apus, în condițiile în care, asa cum au subliniat participanții la Congresul Federației Grupurilor Etnice din Europa (2005), România a rezolvat în mod exempalr problema minorităților etnice.
Odată cu apropierea datei de 4 iunie, aceste abordări se întețesc.
Aniversarea semnării – la 4 iunie 1920 - a tratatului de Pace de la Trianon – document internațional de o covârșitoare însemnătate – trezeste nostalgii nefirești, pentru construcții artificiale din punct de vedere politic și social, pentru conglomerate neînchegate din punct de vedere geografic și etnic, structuri de mult apuse.
Revoluțiile naționale din toamna anului 1918 au pus capăt acestei stări de lucruri, aflată în flagrantă contradicție cu dreptul istoric.
Națiuni îndreptățite și-au câștigat atunci libertatea pentru care luptaseră generație după generație.
Tratatul de Pace de la Trianon nu a nedreptățit în nici un fel Ungaria, iar frontierele fixate acesteia nu au fost rezultatul unui act arbitrar, de „răzbunare”, cum susțin astăzi contestatarii Tratatului.
Hotarele Ungariei au fost stabilite de o comisie formată din 8 experți (câte doi din partea Franței, Italiei, Angliei și SUA), comisie ce a lucrat pe baza recomandărilor elaborate anterior de către Comitetul de Studii Francez, Departamentul pentru Informații Politice al „Foreign Office”-ului și o comisie americană.

Transilvania este inima istorică a națiunii române.
Din Transilvania au pornit primii voievozi descălecători spre Țara Românească și Moldova.
În Transilvania s-a născut mirajul regatului dac.
Ea a fost etapa esențială, datorită complexei încărcături simbolice, spre înfăptuirea unirii sub sceptrul lui Mihai Viteazul.
Mai mult, recuperarea ei a motivat intrarea României în prima conflagrație mondială.
As cum prevede articolul 45 di Tratatul de la Trianon (publicat în Monitorul Oficial din 21 septembrie 1920), „Ungaria renunță în ceea ce o privese, în favoarea României, la toate drepturile și titlurile asupra teritoriilor fostei monarhii Austro-Ungare, situate dincolo de fruntaliile Ungariei”.
În consecință, România nu a fost o creație a Păcii de la Paris din 1919 – 1920. nu a fost și nu este un „efect” al Trianon-ului.
A fost o refacere modernă, etapizată, a regatului dac, a Daciei Felix, a statului de la 1600, gândită și realizată de oameni de stat romvni, de fiecare dată cu susținere națională.
Voința popoarelor s-a exprimat în zilele de octombrie s noiembrie 1918, când dubla monarhie s-a prăbușit.
Evenimentele care s-au desfăsrat de atunci sunt tot atvtea mărturii despre simțămintele naționalităților supuse odinioar㠄coroanei Sfântului Ștefan.”
În deplin consens cu realitatea istorică, cu voința popoarelor din zona noastră geografică, Tratatul de Pace de la Trianon a fost un act profund realist, rezultat al evoluției istorice.
Urmare a Tratatului de Pace de la Trianon si conform articolului 1 din Constituție, România este stat unitar si idivizibil.
Si totusi, la inițiativa unor „uniuni civice”, „consilii naționale” si cu sprijinul unor „tineri ardeleni” binevoitori, în România se încearcă organizarea unor referendum-uri pentru autonomie pe criterii etnice și se contestă prevederile unor tratate internaționale juste și valabile.
Aceeasi Constituție a României garantează minorităților etnice dreptul de a-si păstra si promova identitatea si valorile tradiționale.
Dar demersurile federaliste, revansarde si reabilitarea criminalilor de război si transformarea acestora în simboluri ale „luptei” separatiste nu înseamnă nici păstrare, nici promovare de cultură sau traditii!




Greg Gill    6/3/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian