Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Florian Liber / Arad-Timisoara - Montreal -New York

Artist plastic, fotograf, regizor de teatru si chiar de film, Florian Liber a renunțat la România, cu toate resursele ei artistice, pentru Canada, unde, după cum descria experiența primelor luni , "poți să faci orice cu condiția să ai o strategie, să te integrezi în sistem, să debordezi de energie la început de drum si, bineînțeles, să ai ceva de spus"

Născut la Arad, Florian Liber a urmat în Timisoara cursurile Facultății de Automatică si Calculatoare din cadrul Politehnicii, între 1986 si 1993, si cele ale Facultății de Arte Plastice, între 1996 si 2000. A mai studiat coregrafia, în cadrul Federației Române de Dans, a avut mai multe expoziții, a realizat filme si chiar o piesă de teatru. Cât a activat la Timisoara, Florian Liber s-a făcut remarcat prin numeroasele expoziții locale si una de fotografie în Japonia, în noiembrie 2000, cu ocazia Festivalului Internațional de Modă. În acelasi an s-a mutat, împreună cu soția sa, la Cluj, ea fiind designer vestimentar. În 2004 au decis să emigreze, el pentru a se împlini pe plan artistic, ea pentru a-si promova creațiile. În această primăvară, colecția de lenjerie intimă creată de Cristiana Barna Liber a fost prezentată pe podiumurile din New-Yor

În 2004, Florian Liber îsi expunea picturile într-o celebră galerie din Canada, alături de lucrări ale lui Pablo Picasso. Anul acesta, în urma câstigării unui concurs, artistul bănățean va realiza o frescă de dimensiuni monumentale în centrul Montrealului. Aceasta va înfățisa "corpul obiectal" - femeia urbană contemporană, nici prostituată, nici zeiță, un motiv repetitiv si extrem de exploatat în lucrările lui Liber.

Florian Liber e original, expresiv si are ceva de spus. Aceasta e rețeta cu care a reusit să se impună în lumea artistică a Montrealului, metropolă canadiană unde, după cum explica în urmă cu aproape trei ani, a emigrat din trei rațiuni: "pentru a studia ca emigrant cu rezidență permanentă pe banii statului canadian, pentru a promova o artă slab mediatizată în Canada dar repede îndrăgită (începând cu neoliticul, bizantinism, terminând cu ciclul Salomeelor) si pentru piața galeriilor de artă mult dezvoltată față de Europa de Est". În Montreal sunt peste 40 de galerii de artă profesioniste, în care numele lui Florian Liber e bine cunoscut. Tablourile sale se vând, în medie, cu 2.400 de dolari americani, din care lui îi revin doar 1.200, restul rămânând galeriei intermediare.


Anul acesta, în luna aprilie, Florian Liber a câstigat competiția artistică intitulată "Montreal, sub ochii vostri". Conform proiectului, în noaptea de 8/9iunie, între orele 22 si 2, Florian Liber va picta, pe un perete din inima Montrealului, o frescă de 10x10 metri.
"Fresca va fi gândită ca o artă procesuală în schimbare, o comunicare stradală. Publicul are acces la toate etapele intervenției urbane, adică va fi acolo si va pune întrebări. Din păcate - dar asta e America - nu este permanentă, adică va dispărea în câteva săptămâni, poate zile (după ploi repetate sau intervenția publicului cu spray, graffiti). Această dispariție a artei (înainte fresca murală era considerată o artă monumentală permanentă) va pune accent pe caracterul instabil si efemer al culturii de masă, caracterul schimbător al noilor tehnologii. Anul viitor va fi un alt artist care va picta fresca lui", spune Florian Liber.

Realizarea lucrării este finanțată de stat. Câteva sute de dolari va primi artistul român pentru drepturi de autor, iar o sumă de bani, confidențială, va fi virată de sponsori în contul lui bancar. "Câstig mai mult în faimă si contracte ulterioare. Deja am fost invitat să fiu cap de afis pentru vernisajul din 21 mai al Centrului de Artă Contemporană <>", spune Florian Liber. Lucrarea vedetă a expoziției este "Dansul primitiv", inspirată artistului din ceramica neolitică Cucuteni.

Ținta lui Florian Liber este New York-ul. Deocamdată conduce un proiect de cercetare la Universitatea din Montreal în unul dintre cele mai avangardiste domenii ale artei contemporane, asa-numita artă tehnologică. Studiază "conjuncția simbiotică corp uman - tehnologii si noi media" si lucrează în prezent la "o instalație-proiecție multimedia în mediu urban". Sună straniu? Pentru miscarea artistică nord-americană contemporană, absolut deloc. E ceea ce publicul cere si, firesc, genul aristic pentru care sponsorii plătesc.
E un suflu nou, în care Florian Liber si-a regăsit inspirația ce, în urmă cu câțiva ani îl însufletea, la altă scară, în Timisoara.





Nelu Popescu    6/2/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian