Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Ada-Kaleh...


În cursul ei inferior, Dunărea străbate întâi o regiune deluroasă, ca apoi să taie transversal Carpații, unde, panta este foarte accentuată și valea abia este presărată cu stânci. Porțiunea traversării Carpaților se caracterizează printr-un șir de defilee foarte strânse, dintre care cele mai pitorești sunt defileul de la Iuți cu Cazanele, și dfileul Porților de Fier. În defileul de la Iuți, la Grebeni, Dunărea se îngustează până la 150 de metri și atinge 54 de metri cea mai mare adâncime, fundul albiei fiind, în unele locuri, sub nivelul mării. În această regiune, primește afluenți pe Berzasca și Cerna pe stânga. Începând de la Turnu Severin, Dunărea curge între Câmpia Română și Podișul Prebalcanic având un curs domol, cu meandre, ceea ce determină, prin depuneri de aluviuni, formarea a numeroase ostroave: Ostrovul Mare, Ostrovul Corbului, Cacovăț, Ciobanul, Mocanul, Tabanul.
Dar, nu pot uita că, a fost odată o insulă în mijlocul Dunării. Se numea Ada-Kaleh. Bunicii și părinții voștri dragi cititori poate că au văzut-o. Am văzut-o și eu și am rămas cu amintiri de neșters din acea vizită. În anul 1970 insula Ada-Kaleh a fost acoperită de apele lacului de acumulare de la Porțile de Fier. Punct strategic, mai ales în Evul Mediu, a fost fortificată încă de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, ba chiar în unele hrisoave se susține că cetatea ar fi datat de pe la 1390. În 1717 Eugeniu de Savoia a construit aici o puternică cetate stelată. Spre sfârșitul secolului 18, insula-cetate a fost amenajată pentru locuire civilă de către populația turcească de pe insulă până în momentul inundării ei, când oamenii au plecat în Turcia, Constanța, Orșova și Severin. Pe atunci, cel puțin 500 de locuitori, în marea majoritate turci, dar și câțiva români, aveau fel de fel de meserii: cofetari, cizmari, tapițeri, croitori, preparatori de cafea la nisip și barcagii. Uitată la Congresul de Pace de la Berlin din 1878, insula Ada-Kaleh a rămas posesiune turcă până în anul 1918, când a devenit teritoriu românesc. După primul război mondial, a revenit României dar administrarea ei a fost autonomă, conducătorul insulei fiind un guvernator, ultimul dintre aceștia, Regep Pașa, locuia în casa crenelată. Principalele monumente, geamia – biserica turcească, bazarele, au fost transferate pe Insula Șimian de lângă Drobeta Turnu Severin. Moscheea a avut pe vremuri un covor enorm, persan, lung de 15 metri și care cântărea 500 de kilograme. Acesta era un dar al sultanului Abdul Hamid II și se păstrează la Constanța. În cimitirul turcesc, printre arbori tropicali domina mormântul lui Miskin Baba, un „făcător de minuni”. Principalele activități ale populației care locuia pe insulă erau: fabricarea celebrelor țigarete de Ada-Kaleh, a rahatului, a sugiucului, a halviței cu nuci, a dulcețurilor din smochine și a altor băuturi și răcoritoare turcești și, în mod firesc, pescuitul și transportul turiștilor cu barca de pe malul românesc al Dunării. Numele insulei, conform legendei, ar putea să vină de la o prea frumoasă fată.
Ar fi minunat dacă s-ar putea reface, cât de cât, Ada-Kaleh pe Simian, acolo unde au fost transferate o mare parte din monumentele care existau pe insulă, lucru care nu este ușor, dar nu imposibil și mai ales știind că poate să fie un extraordinar punct de atracție pentru turiști.

Fragment din “Vacanțe, vacanțe…Românie plai de dor”





Elena Rodica Lungu    5/25/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian