Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ecouri la concertul sustinut de Gheorghe Zamfir la Toronto


Cine nu-l cunoaste pe Gheorghe Zamfir ?!. În România s-au oriunde în lume ?!. Notorietatea lui depăseste granitele patriei sale de nastere. Peste tot unde concertează el este întâmpinat cu foarte viu interes si chiar cu dragoste.
Personal, scriu aceste rânduri cu emotie. L-am auzit si văzut în carne si oase aici la Toronto, pentru că marele artist a concertat si în metropola noastra.
Concertul din seara zilei de 17 ianuarie ac. de la Royal Thomson Hall a atras, ca un magnet , mii de melomani admiratori ai artei marelui nostru compatriot Gh. Zamfir, desi afară era o ploaie pe măsură. El a fost acompaniat de redutabila formatie artistică românească „The Athenaeum String Quintet” – fiecare membru al formatiei fiind sef de sectie în Orchestra Filarmonică Română.
Ni s-a prezentat un program de lucrări muzicale trecând prin Vivaldi, Mozart, Puccini, De Curtis, Martini, Lennon & McCartney, James Last, Leonard Bernstein, Grigoras Dinicu, Gh.Zamfir, piese muzicale apartinând unor culturi nationale traditionale, o suita de dansuri românesti din Transilvania, creatie Gh. Zamfir si Ciocârlia.
Timp de două ore am trăit un miracol, am uitat de noi, de problemele noastre, de timpul în care trăim. Gh. Zamfir recreiază, în manieră personală, muzica pe care o interpretează încât ai impresia că asculti ceva cu totul nou. Ne-a condus într-o lume ideală, bună, frumoasă, dreaptă acolo unde s-a retras ADEVĂRUL.
Am trăit, timp de două ore, o vrajă mirifică, ne-am simtit mai buni, poate mai destepti, mai tineri, mai frumosi.
Gh. Zamfir are o specială înzestrare personală, o fortă extraordinară de a comnunica cu auditoriul si asta vine din totala, din dezarmanta lui sinceritate. Împreună cu el ne-am contopit cu muzica, am ajuns la esenta ei condusi de el. El stie si poate să topească tot ce nu este determinant fapt care contagiază pe ascultator fără putinta de a se apăra. Pentru noi, el a creat frumusetea si perfectiunea. Am trăit imensa bucurie de a-l asculta, ca pe nimeni altul, si de a fi atât de aproape de el.
Întreaga asistentă trăia emotionată prin muzică până la lacrimi, la adorare. Dacă ni s-ar fi cerut am fi devenit de bună voie, sclavii lui Gh. Zamfir.
Dar mesajul si idealul lui este altul – e binele, e pacea, e fericirea. Artistii au fost răsplătiti cu aplauze ca la Atheneul Român – adică entuziaste si îndelungate.
Si apoi nu trebuie să uităm că Gh. Zamfir a revolutionat modul de gândire asupra unui instrument muzical legendar, naiul, considerat numai popular. Cu el se interpreta numai muzică populară. Gh. Zamfir a spart tiparul creind patru tipuri de naiuri ajungând de la naiul străvechi la naiul cu 30 de tuburi, acordat cu miere de albine. Naiurile creiate de el au o uriasă putere de expresie, au reânoit sunetul, l-a reâmprospătat revolutionând muzica.
Concertul maestrului Gh. Zamfir de la Toronto a fost o premieră mondială prin modul absolut inedit de interpretare a celebrului opus „Anotimpurile” de Vivaldi in interpretarea unei formatii de cameră cu solist la nai. Nimeni înaintea lui Gh. Zamfir nu a putut exprima atât de mult si atât de dens cu ajutorul unui instrument muzical.
Cel care s-a impus si a triumfat pe scena internatională prin interpretări în manieră inedită, pline de lirism si virtuozitate, slefuind sunetele până ajung la starea de cristal, a adus mereu în atentia lumii România cea eternă creatore de mari valori.
Noi românii ar trebui sa-i mutumim cu recunostintă pentru aceste sublime fapte ale sale. Din păcate însă acasă la el si la noi, marele artist este supus unui comportament absurd si nedrept.
Noi cei multi care întelegem muzica stim că un artist de geniu trebuie apreciat cu alte unităti de măsură decât cele obisnuite.
Si-i multumim din inimă si-l iubim nemăsurat.







Monica Tudor George     1/18/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian