Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


AU VENIT AMERICANII !



După 46-47 de ani de asteptări si nădejde, după sacrificiul celor care sub diferite forme s-au opus terorii bolsevice si comuniste - începând cu cei refugiati în munti, dar si cu cei rămasi acasă, care-i sustineau moral si material -, după zecile de mii de opozanti-eroi anonimi ai Neamului pieriti în reteaua de închisori politice din România anilor `50 si ulterior, după distrugerea de către Afiarele rosii@ a intelectualitătii românesti, iată, că după atâtea si atâtea sacrificii, în sfârsit, au venit americanii!
Doar cei care au reusit, în acesti ani, să ajungă în vest, au descoperit cu dezamăgire si revoltă realitatea istorică, adică faptul că - practic - am fost vânduti rusilor de către englezi, pe sub Anasul@ naiv al americanilor, la întâlnirea de la Ialta din 1943.
* * *
Intrarea României în anticamera NATO a fost un proces îndelung, început de democrati după 1996 si ale căror roade au fost culese de pesedisti; oricum pasul nu se datorează cuplului Iliescu-Năstase, ci a unui triplet: Ben Laden- Georges W. Bush-Saddam!
Iar în cazul Tării noastre putem spune că am schimbat jugul rusesc de lemn cu cel american, de otel. O aliantă militară nu este un dar de nuntă!
Singurul punct pozitiv al acestui act este acela că întâlnirea de la Praga a anulat întelegerea de la Ialta.
* * *
Pe plan economic, România nu are prea multe de asteptat, din contra, să ne amintim de Aobligatia@ cehilor de a cumpăra din depozitele Aliantei avioane militare vechi în valoare de 20 miliarde $. Iar investitorul străin, în spetă cel american, chiar dacă ar veni cu oarecare încredere dată de prezenta bazelor militare americane de la Fetesti, Constanta sau Timisoara, vor pleca dezamagiti de birocratia si legislatia greoaie, de sistemul spertului si a coruptiei.
Din păcate, nici după 13 ani de la evenimentele din decembrie `89 mentalitatea românului nu s-a schimbat într=atât, încât să vadă că nici în Cehia si nici în Ungaria, nivelul de trai nu este mai ridicat datorită anticamerii făcute de aceste state în NATO, ci datorită modului de a face efectiv schimbările necesare si inerente spre o economie de piată, într-un cadru legal modern si coerent, efectiv prin muncă si seriozitate.
Faptul că în guvernul si parlamentul României fostii securisti detin functii bine retribuite, faptul că la ora actuală nu există o Opozitie parlamentară, faptul că încă resturile acesteia bâjbâie între orgolii si realităti, toate sunt minusuri care atârnă în defavoarea noastră. Ori, cu sau fără, prezentă americană, mentalitătile locale se vor schimba numai o dată cu schimbarea generatiilor, în primul rând printr-o întinerire a guvernului.
Dacă privim în istorie, aliantele militare ale României n-au adus niciodată ceva bun, ba chiar ultima aliantă, cea cu bolsevicii contra Germaniei naziste, ne-a costat cu o întoarcere de cel putin 50-60 de ani. Să ne amintim că economia comunistă se raporta la anul 1938, dar atingerea acestui vârf economic de multe ori a fost numai pe hârtie!
Am intrat în anticamera NATO pentru că prezentăm un interes strategic pentru americani, pentru că suntem un potential de carne de tun, pentru că putem fi un pion între Aliantă si Rusia.
Astăzi, ne-am pus sacii în căruta NATO, dar avem numai promisiunea ca vom fi în Aliantă, dacă vom fi ascultători si docili pentru interesele altora. Interesele noastre mai au timp să astepte!
* * *
Mai alaltă-ieri, românii au plecat voluntari în Afganistan înlocuid efectivele canadiene, ieri au descins în anticamera Aliantei, mâine, adică peste doi ani, vor putea face pasul spre intrare - dacă îndeplinesc conditiile americane - sau spre iesire, dar, si-ntr-un caz si-n altul, mult mai săraci decât au intrat. Aceasta poate fi o lectie istorică - dacă mai avem nevoie de încă una - si istoria va certifica dacă pasul a fost sau nu cel mai bun.
Asa cum se vede, România este băgată în seamă datorită unor interese străine si nu datorită unor ameliorări post comuniste locale. La fel se întâmplă si cu Uniunea Europeană: când UE va avea interesul să ne integreze în structura europeană, o va face cu sau fără îndeplinirea « conditiilor » necesare aderării.
Iar interesul străin nu este unul politic - schimbare de regim -, nici social - un pas spre civilizatie si bunăstare socială -, ci unul pur economic – petrolul – ascuns sub asa zisa luptă împotriva terorismului.
« Au venit americanii ! » dar acest lucru nu ar trebui să mai bucure pe cineva; oricum, au venit prea târziu.






Alexandru Vlad Lungu - Montreal    12/7/2002


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian