Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul de Dans Folcloric Lyrids din Vancouver

In perioada 19-21 aprilie 2024, la Pitt Meadows Heritage Hall, s-a desfasurat a X-a ediție a Festivalului de Dans Folcloric Lyrids.
Ediția aniversară s-a bucurat de prezența extraordinară a artiștilor româno-canadieni Cristian Florescu și Sonia Dion, care au prezentat pe parcursul festivalului dansuri populare și folclorice românești, precum și o prelegere despre obiceiurile și tradițiile contextualizate de principalele sărbători din diferite regiuni ale României.

Sonia Dion și Cristian Florescu sunt recunoscuți în Canada pentru energia lor vibrantă, căldura și talentul de a prezenta muzică românească și de a învăța generații de româno-canadieni și mai ales canadieni istoria și pașii specifici dansului popular și folcloric românesc. Printre dansurile prezentate, amintesc: De Colindat (Sălaj), Ca la Vlașca (Muntenia), Lămâița (Dobrogea), Sârba de la Vâlcea (Oltenia), Șchioapa dunăreană (Muntenia), Ciobăneasca lui Ionel (Transilvania), Horodnicul (Suceava), Hora vrânceană (Moldova), Mocănește din Râșca (Transilvania), Sorocul Mare (Banat), Șaraiman (Muntenia), Hora Călărași (Muntenia), Ciocălăul (Suceava), Alunelul înfudat (Oltenia), Pe picior (Bihor).

Menționez că, la acest Festival de Dans Folcloric, a fost invitat să performeze și Grupul „Tezaur Românesc”, care a cucerit spectatorii prezenți prin combinația de folclor autentic, cântec, joc românesc cât și prin frumoasele costume populare.
Ce succes, ce frumoasa prestanță!

Felicitari Grupului Tezaur Romanesc care au pus suflet, dragoste și dedicatie, cu speranța și credința că tradiția culturala și istoria noastra trebuie prețuită, păstrată și transmisă generațiilor viitoare.
Cu ocazia prezenței la acest eveniment cultural special, gândit pentru a prezenta și împărtăși în rândul cetățenilor canadieni o parte din cultura și obiceiurile românești, dar și a altor popoare cu o bogată tradiție folclorică, domnul Gabriel Rotaru, Consul General, împreună cu soția, dna. Ștefana Rotaru, ministru plenipotențiar, au înmânat diplome de recunoaștere artiștilor Cristian și Sonia, în semn de apreciere pentru pasiunea, dedicația și activitatea, depuse în ultimii peste 30 de ani, în promovarea culturii și dansului folcloric românesc.

Publicul prezent la acest festival a fost delectat, timp de câteva ore, cu magia dansului folcloric românesc, un univers plin de muzică, armonie și voie buna, un adevărat tezaur pe care îl deținem. Trebuie să recunoaștem că tot ce reprezintă tradiţii, tezaur strămoşesc costume nationale, sunt valori cu care putem fi mândri că ne-am născut români. Avem obligaţia şi suntem datori să ducem mai departe zestrea străbunilor noştri, să facem totul ca în faţa cuvântului români să se închine şi zeii .
Evenimentul a fost acoperit mediatic, ca de fiecare dată, cu profesionalism de Adelina Șuvagău, fondatorul emisiuni de televiziune în limba română de pe coasta de vest a Canadei, care se difuzează, săptămânal, și pe coasta de est.

Sincere felicitări și calde mulțumiri organizatorilor, artiștilor și tuturor celor implicați în promovarea României și a patrimoniului cultural-artistic românesc pe coasta de vest a Canadei.


pentru Observatorul
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver






Dorina Cornelia Aldea - Vancouver    4/26/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian