Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Înapoierea în vârstă

Pe măsură ce se înnoiesc anii, timpul se învechește. Înaintează adică în vârstă, rămânând însă la fel. La fel de întreg, deși luăm mereu din el. Dar oricât de mult am lua, nu ne ajunge niciodată. La fel de tânăr, cu toate că este, cu fiecare zi care trece, tot mai bătrân. La fel de proaspăt, deși își măsoară viața în mii de milenii. Nu le știe nimeni numărul. Cum nu știe nimeni de unde vine. Unde își are izvorul. Fiindcă vine de undeva. Țâșnește dintr-un izvor, întocmai ca apa.

Îmi plăcea, când eram copil, să-mi închipui că izvora de sub satul nostru. Și că exista între fântânile pe care le întâlneai la răscruce de drumuri una din care puteai să scoți ciutura plină cu timp. Asta și făceau mulți, dar credeau că e apă. Singurul care știam eram eu, numai că nu izbuteam să aflu care e fântâna cu pricina. O căutam întruna, dar ea își schimba mereu locul.

Când auzeam că în capătul celălalt al satului trăiește un om ce a ajuns la vârsta de o sută de ani, fugeam într-acolo, convins că fântâna din apropierea casei lui e cea căutată. Trăgeam iute ciutura afară și o vedeam plină cu apă. Locul de unde izvora timpul se mutase pe o altă uliță, unde își ducea veacul o femeie care lăsase suta de ani în urmă. Nici nu ajungeam bine aici, c-o și zbughea în altă parte izvorul după care alergam. Trecea din fântână în fântână, fără ca oamenii să-și dea seama de asta. Singurul care-și dădea eram eu, dar fără nici un folos, câtă vreme nu reușeam să descopăr în care dintre multele fântâni ale satului se ascunsese. Se juca de-a v-ați ascunselea cu mine! Dovadă că era și el tot copil. Un copil ce înainta repede în vârstă. Poți crede că ditamai fluviul e doar un firicel de apă la începuturile lui? Așa și timpul. D-aia și seamănă atât de mult cu apa. Doar că pe atunci nu aflasem încă asta. Nici acum, după un mare număr de ani, nu sunt prea bine lămurit în această privință.

Se vor schimba, peste numai câteva zile, anii din nou. Timpul, deși mai bătrân cu un an, va rămâne însă la fel. În vreme ce noi, noi, oamenii, adică... Poate că fântâna din care izvorăsc anii se află în cer, nu pe pământ. Oriunde ar fi, eu, cu toate că nu mai sunt copil de mult, o caut și acum, convins că-n ziua în care o voi găsi, o să trec la înapoierea în vârstă. Și-i voi învăța și pe alții cum să facă asta. Numai să vrea să-mi urmeze exemplu. La anul și la mulți ani! După dorința fiecăruia. Care înainte! Care înapoi!





Ștefan Mitroi     12/26/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian