Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Răspuns la ancheta de la cumpăna anilor 2023-2024

Privind înapoi cu descumpănită mirare, nu pot numi anul 2023 altfel decât Anul normalizării anormalului. Un an în care conflictele armate au devenit o știre „normală”; un an în care a te îmbolnăvi de Covid a devenit un fapt divers; un an în care victoriile populiștilor periculoși sunt la ordinea zilei; un an în care declinul climatic ne-a ajuns la os, sufocându-ne la propriu. Contabilizăm aproape inerțial derapajele, incapabili de a le mai înțelege gravitatea, pentru că ne asaltează în ritm mult prea accelerat.

În 2023 am ajuns să ne bucurăm nu de progres, ci de încetinirea regresului. Dau un exemplu, inflația crește în continuare, dar o face cu o rată mai puțin accelerată decât cea la care se așteptau analiștii. Dacă acesta e singurul gen de informație pozitivă pe care ni-l pot furniza știrile, atunci situația este gravă, zic eu.

Pe mine, anul 2023 m-a consternat. Abia aștept să scap de el. Dar nu vreau să-l supăr, pentru că, orișicât, mi-a dat voie să-l supraviețuiesc. Un fapt, care nici pe departe nu mai este ceva de la sine înțeles.
Despre anul 2024 n-aș vrea să mă pronunț apocaliptic, deși nu se naște sub auspicii favorabile. Inima mă îndeamnă să nu-l condamn din start, mintea mă previne însă că va fi sărac cu darurile. Mă aștept să fie plin de răsturnări. Dinamica, de fapt, ar trebui să fie un lucru bun; numai ea induce progresul. Mă tem însă că generația noastră nu-l va mai prinde; evoluțiile acestea tind să dureze decade și secole. Momentan ne zbatem în zona incertă a începutului nebulos.

Terenul politic le stă deschis liderilor țipători, asta dă de gândit. Cetățenii, nemulțumiți de prestația modestă a conducătorilor anteriori, îi vor vota în continuare. Ca an al alegerilor, 2024 va schimba fața lumii. Probabil în rău, pentru că nimeni nu știe încotro să se îndrepte, fapt care lasă loc de acțiune oportuniștilor hazardați.

Ce putem face noi? Ca de obicei, să cultivăm echilibrul ponderat și întrajutorarea în mediul proxim, sperând să se propage și dincolo de „insulele” familiei și cercurilor noastre private. Și să cultivăm putere în noi, pentru că facerea de bine este infinit mai extenuantă decât comiterea răului. Nu știu nici eu de ce este așa; lucrurile ar trebui să fie invers, după părerea mea. De parcă universul ar opune intenționat rezistență armoniei, favorizînd entropia. Iată un subiect la care merită reflectat. Poate în decursul anului viitor.

La mulți ani, cu încredere, răbdare și fără să uităm de tot ce este frumos!



Gabriela Căluțiu Sonnenberg
Bennisa, decembrie 2023





Gabriela Căluțiu Sonnenberg    12/25/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian