Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


La cumpăna dintre 2023 = 2024

În grăuntele de timp ce ne-a fost dat să viețuim, ne perpelim pe-o parte și pe alta cum să-l trăim mai bine și mai frumos. Cumpăna anilor se ține scai de noi, să fim prezenți la chemarea de a întoarce privirile înapoi și de a le arunca în ceața viitorului apropiat, ca să deslușim, prin păienjenișul necunoscutului, unde putem călca cu temei. Și, dacă vorbim de cumpănă, o găsim nu numai între ani, ci o găsim și sub multe forme.

Pentru mine, cea mai dificilă a fost cea a sănătății care era gata să mă trimită să văd ce ar putea fi dincolo de granița vieții. Am întrezărit ceva, dar brațul veșniciei nu a ajuns până la mine și mulțumesc Proniei Cerești pentru îndurarea pe care mi-a oferit-o. E greu de descris prin ce am trecut, magnitudinea vieții interioare e un miracol al ființei umane. Sunt stări de spirit imposibil de cuprins în cuvinte .

În hora întâmplărilor am văzut lumina speranței care nu se stinge niciodată și am mai văzut lumina puterii de a te ridica atunci când ai căzut. Senectutea e cea din urmă facultate. Doctorii spun că am o stare psihică bună și, fizic, nu am nimic grav, doar că anii își spun cuvântul. Din dorința de a stârni umor prin introducerea unor note zburdalnice, recurg la o epigramă de pe când aveam cu 20 de ani mai puțin: „Ba n-aud, ba nu văd bine/ Haina este grea pe mine,/ Tu la astea cum le spui,/ Fiindcă bătrânețe nu-i?”. Murmur epigrama și acum, deși vocea e mai slabă, dar închei optimist: ce bine că e, așa cum e și am de ce să aduc mulțumire Domnului că încă nu a hotărât să tragă linia sub viața mea.

În anul 2023, cu cât puls de viață am în mine, am mai scris câte ceva pe la gazete, am răspuns la câteva interviuri, am participat la câteva manifestări culturale și la câteva cenacluri cu scriitorii prin internet și acum privesc la perspectiva publicării unei cărți în anul ce va sosi în curând. Încă mai pot visa la frumusețile simple din preajma mea, căci în detalii se pot ascunde semnificații deosebite. La tot și la toate îmi place să privesc printr-o optică proprie, refugiindu-mă în lumea scrisului, acea lume încărcată de dragoste și singurătate aflate în afara timpului. Și, vorbind de timp, el este cel care mi-a dat startul scrisului pe când pășeam spre târziul vieții și nu mi-a îngăduit să stărui mai mult pentru a da viață acelor expresii care să conducă cititorul spre esențe sau să controlez mai bine respirația frazei, ori felul cum se articula.
Simt că resorturile pe care se sprijină gândirea mea încă îmi mai creează plăcerea de a medita. Chiar acum mă uit pe fereastră și mă bucur de prima zăpadă căzută în această iarnă și îmi pare că totul s-a îmbrăcat în puritatea albului îngeresc. La fiecare scriere mi se pare că sunt la un început și că fiecare lucrare se poate încheia cu „va urma”.

Ce îmi doresc pentru anul care vine? Ca tot omul, doresc și eu o schimbare în bine a sinelui meu, căci, așa cum se știe, schimbarea interioară a fiecărui om determină schimbarea întregii lumi și lumea de acum are nevoie de multă schimbare.
Pentru împlinirea acestei dorințe, îmi doresc sănătate, în primul rând. Mai e de adăugat și dorința unei bune înțelegeri cu familia mea, cu cei din preajma mea sau cu cei de la distanță cu care sunt în corespondență. Pe un plan mai personal, aș dori ca viitoarea mea carte să fie una bună, o carte care să-și găsească o cale luminoasă în viața cititorilor, să le dăruiască fiorul lecturii, să trezească noi trăiri la frecvențe mai înalte și să le dăruiască frumuseți însoțite de esențe de gândire, de înțelesuri potrivite cu ființa interioară a fiecăruia.

Mi-aș dori, oricât de mărunți îmi sunt pașii, să nu fiu scoasă din ritmul alert şi trepidant, uneori abrutizant al societății contemporane, supuse din ce în ce mai mult robotizării şi internetizării. Sper ca fluxul energetic să-mi fie, în anul ce urmează, mai bine simțit. Îmi doresc să nu mi se știrbească dragostea de oameni pe care acum îi îmbrățișez cu multă căldură.

SĂRBĂTORI FERICITE ȘI UN AN NOU CU ÎMPLINIRI, CU MULTĂ SĂNĂTATE ȘI LINIȘTE SUFLETEASCĂ LE DORESC CITITORILOR „OBSERVATORULUI”, DIRECTORULUI SĂU, DUMITRU PUIU POPESCU, ȘI TUTUROR ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!
Decembrie, 2023

Elena Buică-Buni
Pickering-Toronto





Elena Buică-Buni    12/17/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian