Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mozaicul – la 25 de ani, trepte ale devenirii

Sunt fapte, întâmplări în istorie ale căror consecințe nu pot fi nici măcar bănuite, momente care sunt totuși înzestrate cu rezonanțe care rămân, pentru a se materializa peste timp cu și mai multă putere. Un astfel de eveniment este cel din 3 octombrie 1838, când la Craiova apărea prima publicație olteană, Mozaikul, săptămânal consemnând numai 52 de numere, până la 25 septembrie 1839. Periodicul este redactat aproape în totalitate de Constantin Lecca, personalitate plurivalentă, pictor, literat, editor și, nu în ultimul rând, profesor ajuns din Brașov în cetatea Băniei, unde se angajează într-o rodnică activitate culturală. Aceasta va îndreptăți aprecierea după care Constantin Lecca a devenit pentru Oltenia ceea ce au fost Ion Heliade Rădulescu pentru Muntenia și Gh. Asachi pentru Moldova.

Cu un inventar variat: povestiri literare, fabule, poezii, lucrări de interes didactic sau științific, traduceri și adaptări, dar și câteva lucrări originale, sub influența unui iluminism întârziat, cu note de romantism, Mozaikul ilustrează și deschiderea spre literatura europeană. Scopul deschiderii culturale este evident. Acesta este firul director care a traversat cei 160 de la nașterea Mozaikului, al cărui spirit a putut fi revigorat în condițiile schimbărilor de după 1989, astfel încât seria nouă să poată sărbători acum 25 de ani de existență.

Asigurarea unei continuități, ideal păstrat în timp în spațiul cultural oltenesc, se impune treptat în perioada postdecembristă, când în Craiova se coagulează eforturi ale elitei intelectuale, prin obiective care se ivesc succesiv, atinse mai apoi, pas cu pas, în ciuda obstacolelor inerente începuturilor. Punctul de pornire se constituie din înființarea Editurii ,,Aiusˮ în 1991, și procurarea unei tipografii, așa cum a procedat și Constantin Lecca, acum însă prin străduința profesorilor Nicolae Marinescu și Ileana Petrescu. Un moment de referință este publicarea în 1993 a eseului Hermeneutica lui Adrian Marino la Editura „Aius” de către profesorul C.M. Popa, urmată de o constantă corespondență a reputatului critic cu scriitorul craiovean și echipa editorială. După ani de strânsă colaborare, se contura ideea necesității unei publicații, o serie nouă a Mozaikului. La 5 august 1998, Adrian Marino scria despre o revistă ,,neopașoptistăˮ, militând pentru o cultură consolidată de o tradiție reformatoare, ca parte a spiritualității europene. Proiectul prinde viață curând. Vor colabora cunoscuți literați, precum Constantin M. Popa, Ilarie Hinoveanu și Marin Budică, apoi tinerii critici Gabriel Coșoveanu, Ion Buzera și Sorina Sorescu. Acestui nucleu i se vor alătura în timp numeroși creatori și cercetători de marcă din România și din străinătate.

La 9 octombrie 1998, la Colocviul ,,Mass media și cultura. Promovarea valorilorˮ, avea loc lansarea primului număr al Mozaicului, serie nouă, având ca director, ca și în prezent, pe Nicolae Marinescu. Revista cuprindea pe pagina 1 articolul doctrinar Descoperirea Europei, semnat de Adrian Marino. Programul revistei, Din nou la drum... aparținând editorului, semnat Redacția, stabilește conexiunile cu experiența publicistică datorată lui Constantin Lecca, la aniversarea a 160 de ani de la apariția primei publicații culturale din Craiova. Specificul noii serii este descris de ideocriticul clujean în coordonatele gândirii sale profund analitice, la 11 ianuarie 2001, cu prilejul decernării Premiului ,,Constantin Rădulescu-Motruˮ al revistei Mozaicul, pentru ideologie culturală: ,,După mine, Mozaicul exprimă două valori esențiale ale culturii române actuale. Mai întâi, ilustrează ceea ce este policentrismul. Spiritul românesc se poate exprima în mai multe centre simultan, divergent, uneori contradictoriu și, de multe ori, cu idei originale. Monopolul centralismului care depindea de vechiul stat s-a spart, acesta fiind un merit fundamental al revistei Mozaicul. Apoi, foarte importantă este orientarea ideologică a revistei.

Să nu uităm că Mozaicul este, de fapt, seria a doua a unei reviste pașoptiste făcute de C. Lecca. Ei bine, pașoptismul actual a reînviat prin Mozaicul. Deci noi suntem într-o fază de neopașoptism, de liberalism, de spirit critic, de europenism și de inițiative locale creatoare.” Direcțiile trasate de criticul clujean conduc, iată, de 25 de ani, printr-o tot mai largă participare, la abordarea unor diverse arii culturale, care asigură promovarea valorilor autentice și integrarea în evoluția spiritualității europene.
Acest program este urmărit și astăzi cu devotament și profesionalism de colectivul editorial, consacrând profilul identitar al revistei Mozaicul, căreia îi dorim viață îndelungată și realizări remarcabile.



Ada Stuparu
Craiova




Ada Stuparu    9/26/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian