Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Convenția Federală, 7-9 septembrie 2023 : Conservatorii lui Poilievre se pot declara optimiști

Conservatorii federali pot afișa un suflu de optimism pentru o viitoare guvernare. În sepembrie 2023, chiar în zilele Convenției Conservatoare din Quebec City, Pierre Poilievre, președintele partidului, este în sondajele de opinie recente socotit cel mai potrivit pentru a fi prim- minstru, cu 32% support, în timp ce primul-ministru în rol, Justin Trudeau, este cotat la 17% procente de popularitate (Angus Reid). Sigur, opțiunea se referă la preferința publicului dacă alegerile ar fi acum, nu la termen, adică pe 20 octombrie 2025.

Multe se pot schimba până atunci. Totuși, un lucru poate fi remarcat, și anume, paloarea vizibilă a politicianului Justin Trudeau care, la al treilea mandat, este din ce în ce mai discreditat politic. Pentru ca suferința lui să fie completă, același sondaj de opinie, care a căutat să afle “cel mai bun, și cel mai prost” prim-ministru canadian din ultimele cinci decenii, îl așează pe primul loc la “cei proști”. Poate că suferința lui ar fi ameliorată doar de faptul că, tatăl sau, Pierre Elliot Trudeau, este pe primul loc la “cei mai buni” prim-miniștri.

Pierre Poilievre are vânt bun din pupă. Convenția încheiată pe 9 septembrie a votat manifestul politic, ce va inspira un viitor program de guvernare. Acesta include nu numai elemente favorizate de conservatorii “fiscali” – care pun pe primul loc agenda economică – dar și de conservatorii “sociali” – considerați cei mai radicali din group pentru că se pronunță critic în probleme spinoase, cum ar fi avortul sau problemele de gen. Desigur, Pierre Poilievre, nu este obligat să adope aceste recomandări într-un viitor program de guvernare. Delegații s-au pronunat importiva dreptului minorilor de a decide asupra operațiilor de schimbare de sex, și pentru dreptul părinților de a fi consultați. Poilievre are de ales între a da satisfacție grupului considerat mai radical în partid, și între o formă mai mare de pragmatism politic care i-ar întări baza moderată. O decizie care va fi greu de luat.

În convenție, Poilievre a folosit un discurs axat aproape exclusive pe economie atacând puternic guvernul Trudeau. Desigur, având zeii politici ai momentului în favoarea sa, Poilievre încearcă să demoleze complet statuia proprie construită cu grijă de Trudeau. Trebuie remarcat și faptul că reuniunea națională a conservatorilor a fost una dintre cele mai bine organizate din ultimele decenii, cu peste 250,000 de delegați, foarte vocală și, nu în ultimul rând, cu zeci de donații financiare grase. Așadar, Poilievre are toate motivele să capitalizeze acest moment unic. Este știut însă că avansul politic de aproape 9% în fața liberalilor, ar fi extrem de valoros în săptămâna alegerilor, nu cu un an și mai bine înainte.

Tocmai pentru că mai e mult până la alegerile federale, conservaorii se axează mult pe principii și idei pentru a testa apele publicului. Dacă problemele legate de transgenderi sau drepturi de gen pot crea discomfort și diviziune, există și alte chestiuni în care mulți canadieni manifestă un interes sporit. Printre acestea se remarcă propunearea de a reforma legislația pentru pedofili și alte crime similare.

Economia este piesa de rezistenta pentru conservatori. Devine evident un element care ingrijoreaza canadienii în mod egal. Poilievre a atacat acest lucru în mod direct: “Economia nu merge bine, inflația crește, și după opt ani de guvernare liberală, oamenii s-au săturat să aștepte”. Programul economic propus de liberali nu a dat roade iar alianța liberalilor cu NDP este tot mai subreada. Trudeau are motive suplimentare de îngrijorare deși ar putea să considere că timpul va lucra în favoarea să și că, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, toate păcatele politice i se vor spala la alegeri.

Este însă remarcabil că, după o perioada lungă, conservatorii au un capital politic semnificativ. Pierre Poilievre are mandatul partidului să crească acest capital și să mențînă ascensiunea. Ce l-ar favoriza ? Pare el mai abil că predecesorii, poate fi mai convingător, poate valorifica căderea lui Trudeau? Sunt întrebări la care nu există încă răspunsuri încă. Canadienii în general nu îl cunosc bine și poate că timpul va lucra în favoarea lui. Așadar, indiferent de incertitudinea viitorului politic, Poilievre și partidul sau au motive de optimism, fie și moderat. Timpul va decide însă dacă abilitatea lui politică poate convinge și dacă acest capital politic va crește. Conservatorii sunt mereu în deficit politic la nivel național unde, tradițional, liberalii primesc cu mai multă generozitate votul canadienilor.


Luiza Mureseanu
Toronto






Luiza Mureseanu    9/10/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian