Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Vacantă la Salonic sau Thessaloniki

Ȋncep cu greu această trecere in revistă a sejurului meu la Salonic – sejurul nostru ar trebui să spun, căci am mers cu o prietenă – tovarăsă de impresii si sentimente, de care nu am dus lipsă ȋn această benefică săptămană de iunie.
Cu greu zic, pentrucă noianul de amintiri si trăiri, nu mă lasă să aleg: năvălesc toate deodată si mă coplesesc.
Desigur aveam o listă pe zile si chiar pe ore, cu obiectivele ce voiam să le vedem, desigur ȋntrebam la hotel cum să ajungem la obiectivul respectiv – si cu toate acestea, adesea ne-am rătăcit pe străduțe si potecuțe, scărițe si serpentine ȋn ace de păr, de care nici nu stiam că există…dar totdeauna am găsit ceva de văzut, de admirat, de fotografiat.

Nu vreau să critic vremea – care nu ne-a fost total favorabilă, desi un ghid cu care am mers la Pella, ȋn cea mai torențială ploaie pe care am trăit-o ȋn Salonic, ne-a spus că suntem norocosi căci la ei plouă de două luni…ȋn săptămâna noastră nu prea a plouat.
Nu vreau să critic nici transportul ȋn comun – căci este superb pentru un oras asa de mic ca Salonicul – doar că indicațiile pe autobuze si in stații sunt toate ȋn greacă, si chiar dacă alfabetul grec nu ȋmi este străin, pot citi dar nu si ȋnțelege acele cuvinte…
La magazine, hotel si monumente, lumea ne răspundea cu plăcere ȋn engleză ba am găsit si niste români ce ne-au ajutat la venire, in autobuzul ce ne-a dus dela aeroport ȋn centrul orasului, unde aveam rezervat hotelul.
Hotelul era situat ȋntr-o splendidă locație dar intr-o zonă cam gălăgioasă.

Piața Aristotel va fi, după cum am văzut mai tarziu, punctul nostru de referință; nu stiu cum se făcea că tot acolo ajungeam, fie că mergeam la obiectivele noastre, fie că ne odihneam pe malul mării, de fapt un golf cu imobile pe mal ce seamană cu Coasta de Azur franceză.
Restaurantele, ȋn număr mare, cu mese ȋnăuntru si la “grădină” - care era un trotuar lărgit, aveau tot ce ȋți doreai, un serviciu impecabil si prețuri imbatabile.
Nu a fost nevoie de chicinetă la hotel, asa cum am crezut că o să avem, căci nici nu merita să ne obosim cu gătitul, afară de o cafea sau o gustare. Micul dejun luat de dimineată la hotel, era si el indestulător iar sala de mese curată, luminoasă si cu specific grecesc. Din balconul acestui etaj, am luat multe poze cu vedere către marea biserică din orasul misterios de pe munte, pe care l-am vizitat pană la urmă.

Salonic sau Thessaloniki, după numele sorii lui Alexandru cel Mare, este unul din cele mai vechi orase din Europa. Fondat ȋn 316 î.e.n. pe ruinele unei asezări vechi de 2300 de ani, de regele Kassandros, Salonicul a suportat ȋn 904 e.n. invazia piraților saraseni si a rezistat sub turci din anul 1430 până ȋn 1812.
Cele 450 de biserici ale orasului (la o populație de un milion de locuitori), sunt mărturie de anduranța crestină.
Oras european cu caracter pronunțat oriental, Salonicul a fost si rămâne o poartă importantă de intrare a corăbiilor negustorilor orientali dea lungul timpului. Acest lucru a dus la dezvoltarea orasului dar si la ȋmbogățirea si prosperitatea locuitorilor lui.

Bazilica Sf. Dumitru este o clădire lungă de 47 m, cu cinci nave, asezată pe o esplanadă la care se accede urcând trepte largi de marmoră. Lângă bazilică se află o gradină de plante si arbori exotici, precum si ruinele unor băi romane. La interior, clădirea este susținută de coloane cu capiteluri de cele mai diferențiate stiluri, mărturii ale trecerii timpului peste sfântul edificiu. Moastele Sfântului Dumitru, protectorul orasului Salonic, se odihnesc ȋntr-o raclă de argint, ȋntr-un chiosc de marmoră albă sculptată atât de mestesugit că numai o dantelă de Bruxelles ar putea să o egaleze. Nu departe, ȋntr-un sicriu de cristal se află moastele Sfintei Anisia.

Bazilica Sf. Sofia este construita din caramida rosie ȋn stil bizantin, ȋnaltă si elegantă la interior pe cât pare de greoaie văzută de afară. Sunt impresionante cele trei candelabre: două de cristal, demne de Buckingam Palace, iar al treilea din bronz cu păsări ce țin pe capete lumânări.

Cu ani in urmă, vizitând orasul, am scris:
„Biserica era plină de lume elegantă, venită cu mic cu mare pentru a celebra o nuntă. De afară se făcea auzită o ploaie torențială, căzută din senin pentru a prevesti belsug celor ce se ȋnsoțeau ȋn această sfântă zi. Mireasa, ȋmbrăcată ȋntr-o roche verde, era atasată de mire printr-un snuruleț lung ce pornea de la coronița ei de cununie, la coronița lui. Am rămas preț de o jumătate de oră ȋn biserică, timp ȋn care cerul si-a slobozit baierele si si-a secătuit rezervele de apă”.
Anul acesta, nu am asistat la nici o nuntă.

Romanii au lăsat Forul Roman, Arcul si Palatul lui Galerius – ridicate cu ocazia celebrării victoriei ȋmpăratului Galerius asupra persilor ȋn anul 300 e.n. Rotonda si Turnul alb ce a devenit emblema orasului, construite ȋn sec. XV pe locul unui vechi turn bizantin, fac legătura cu zidul fortificat al orasului. Turnul a fost mult timp ȋnchisoare pentru condamnații la moarte.
Pe faleză tronează statuia ecvestră a lui Alexandru cel Mare si cea a lui Filip, tatăl său. Ambele personalități au jucat rol important ȋn istoria orasului. Asezat strategic la răscruce de drumuri maritime si terestre, Salonicul s-a dezvoltat ȋncă din timpuri imemoriale. Ȋn vremurile bizantine a fost al doilea oras important după Constantinopol. Orasul a fost totdeauna capitala Macedoniei. De aici au pornit calugarii Cyril si Methodius ȋn misiunea lor de crestinare a Balcanilor.
Ȋnfrângerea Greciei ȋn Asia Mică a condus la migrația unei părți mari din populație spre vestul M. Egee. După cel de al doilea război mondial, orasul Salonic, al doilea ca mărime si importanță ȋn Grecia, devine metropolă internațională.

Agora Antică este un reper istoric popular în Salonic. Odinioară găzduia afaceri vibrante, ceremonii religioase si adunări sociale, dar azi este doar o ruină frumoasă păstrată de primăria orasului. Spațiul deschis este încă frecventat de turisti si localnici deopotrivă si are ruine romane antice, precum si un parc alăturat.
Forumul mare cu două terase, a fost dezgropat accidental în anii 1960. Restaurarea a început în 1989.
În interior se află amfiteatrul antic (Odeion) cu gradene si scenă, părți din coloanele corintice care formau odinioară portice impunătoare cu două etaje si pardoseli de mozaic. Complexul se mândreste si cu două băi romane, dintre care una a fost excavată, iar cealaltă ramane îngropată sub oras. Întregul complex a fost organizat în jurul unei zone deschise pavate, loc de întâlnire sau de adunare.
Am trecut destul de repede pe langă aceste ruine, dar a fost grozav să vedem puțin mai mult din istoria Salonicului. Parcul este si el minunat, există o biserică asezată în aceste grădini.

Prestigioasa artera internatională autoastrada Egnatia, trece prin Salonic.
În epoca romană Thessaloniki a fost primul oras ca mărime, atât de aglomerat de trafic urban încât Via Egnatia a fost trasată în jurul lui ca un fel de centură. Dar istoria are modul ei de a pătrunde în nomenclatura modernă, asa că, un „odos” (în greacă „drum”), s-a adaugat numelui Egnatia pentru a denumi partea ce trece de la est-vest la doar patru străzi de țărm, aproape pe sub Arcul lui Galerius, construit de un tăran de la Dunare, devenit împărat roman la începutul secolului al IV-lea. Pe aceeasi stradă se află două monumente otomane: moscheea Hamza Bey (1468) acum în restaurare si Bey Hamami - asa-numitele Băi ale Paradisului (1444).
Via Egnatia trece prin Dyrrachium (Durres), Lychnidos (Ohrid), Heracleia (Bitola), Edessa, Pella, Salonic, Amfipolis, Filippoi (Kavala), Topeiro, Maximianoupolis si Traianoupolis.

Ȋn afara orasului merită vizitate ruinele cimitirului vechi din Sindos. Cu ocazia excavărilor ȋntre 1980 si 1982, o surpriză pentru arheologi a fost descoperirea a 121 morminte datând din perioada arhaică a Greciei (sec VI si V i.e.n.), morminte mult mai bogate ȋn obiecte de aur decât cele provenite din perioada clasică a Greciei.

Heptapyrgion
Desi numită în mod obisnuit fortăreața celor sapte turnuri, Heptapyrgion este cunoscută si sub numele său otoman Yedi Kule. Cetatea este situată în colțul de nord-est al Acropolei orasului.
Se crede că turnurile din nord datează de la fortificarea orasului la sfârsitul sec. IV, în timp ce cele cinci din sud se crede că au fost construite în sec. XII.
Turnul principal a servit ca instalație militară până la sfârsitul secolului al XIX-lea, apoi cca 100 de ani ca închisoare. Astăzi, Heptapyrgion este o atracție turistică populară, parțial datorită privelistilor minunate asupra orasului si a portului său.

Ghidurile ne recomandă sa vizităm câteva din cele mai interesante atracții ale orasului:
Turnul Alb; Faleza din Salonic; Siturile arheologice;
Muzeele din Salonic; Bisericile din Salonic;
Cartierul Ana Poli: Centrul vechi din Salonic; Piețele din Salonic;
Unde să facem cumpărături în Salonic si unde să ne distrăm (Viața de noapte din Salonic);
Vestigii la Pella si Vergina; Peninsula Halkidiki.

Noi am vizitat parte din ele; am să povestesc pe scurt cum s-au desfăsurat lucrurile.

Luni 12 iunie
Camera la hotelul Ilisia din Salonic am rezervat-o din februarie.
Plecarea din Bucuresti la 16:30; sosirea la Salonic la 17:45.
Drumul dela aeroport la hotel Ilisia, cu autobuzul 01X
Hotelul Ilisia, situat ȋn Egnatia 24, Thessaloniki, Greece
Da, locuim pe vestita Via Romană Egnatia. Vom vedea că se circulă zi si noapte, neincetat.

Marti 13 iunie
Azi vom vizita următoarele obiective:
Kamal Residance
Arcul lui Galeriu
Rotonda
Piața Aristotel
Forul roman
Biserica Sf. Dumitru.

Desigur seara, după ce am viizitat toate obiectivele propuse, ne-am asezat pe o bancă pe malul mării (lucru ce ȋl vom face zilnic), să ne umplem plămânii de aerul de mare si sufletul de linistea apelor – nu chiar, căci zona este extrem de populată, circulată si aglomerată. Am stat ca la țară, urmărind trecătorii pe Corso. Ce de tineret! Ce de frumuseți! Ce de câini de cele mai elegante rase! ce de...ba erau chiar si doi pescari ce scoteau pesti nu mai lungi de 20 cm din gunoaiele aduse de valuri lângă parapetul de beton.

Miercuri 14 iunie
Cu autobuzul 28 luat de la o stație de vis-à-vis de hotel, am mers la Ana Poli
Biserica Agia Menas si restaurantul din cartierul Lakdadika.
Piețele de alimente Modiano si Kapani de langă Piața Aristotel.
Demostrație a tineretului ca răspuns la neangajarea guvernului grec ȋn salvarea naufragiaților pierduți ȋn mare (cca 186 persoane, dintre care 100 copii), nu departe de țărmul grec.

Joi 15 iunie
Biserica Osios David
Biserica Sf. Sofia am gasit-o ȋn capătul străzii Ermou, artera cu case elegaante;
Magazinul de amintiri ținut de o romancă era tot pe această stradă.
Turnul alb, parcul din ȋmperjurimi
Muzeul de Arheologie
Muzeul de istorie Bizantină
Ne-am uitat mult dupa vestitele „Umbrele”, monument de artă realizat de sculptorul grec Giorgios Zongolopoulos în 1997, când Salonic a fost decretat Capitala Culturală Europeană. Fiecare umbrelă are aproximativ 13 metri înălțime si este usor înclinată. Se pare ca este unul dintre cele mai fotografiate locuri din întregul oras. Nu l-am reperat decat intr-una din zilele următoare, când eram ȋn autobuz.

Vineri 16 iunie
Biserica ortodoxă Holy Church of Agios Photias (Str Laskaratou nr 1) care era in pauza de prânz - ce trist!
Cu un autobuz pe Eglatia, apoi pe strada 25 Martiou ȋn jos spre mare - de ni s-a urât
Trecem pe langâ casa memorială Mordoch; o vom vizita când ne ȋntoarcem, ca si pe celelalte două Casa Bianca si Vila Allatini.
Pe faleză la Concert Hall – clădirea nouă, modernă, elegantă
Romantica mare ne ȋntâmpină; facem poze cu un vapor ȋn fundal
Prânzul la un restaurant cochet „O Giros Tis’ (Turul Greciei) ȋn zonă, nu departe de casa Bianca, pe o stradă cu copaci bătrâni si umbrosi.

Sambata 17 iunie
Plouă torențial; a plouat toată noaptea; nu am dormit bine; nu vreau să merg la Pella.
Luasem cu greu bilet cu o zi sau două ȋn urmă, la ȋndemnul familiei din țară, care se temea că nu ne plimbăm destul, nu ne bucurăm destul de vacanța noastră.
Ȋntâlnirea a fost la statuia lui Elefterios Venizelos, peste drum de Piața Aristotel. Ploua. A plouat foarte tare toată ziua; pe drum erau inundații si...nu ne-am mai dus pe teren, la santierul arheologic din Pella unde s-au găsit comorile.

Duminica 18 iunie
Pe munte din nou, nu văzusem destul din Ana Poli, vizita de acum câteva zile fusese nefructuasă.
Am luat autobuzul 23 pânâ la ruinele vechiului castru (Heptapyrgion). Nu am mers sus de tot până la biserica Agios Pavlos; era deja târziu si probabil ca slujba se terminase si biserica se inchisese. Prietena mea a intrat in muzeu, eu am asteptat afara, cu pisicile – sunt multe in Salonic. Am privit marea, de sus, de pe ruinele batrane. Dupa un timp, am coborat de acolo pe scarite, printre case superbe - unele in restaurare, o zona minunata. Am iesit dupa multa oboseala, ca prin minune ȋn oras.
O tură pe una din străzile principale – căci nu ne hotăram unde să mâncăm.
După-amiază am mers la muzeul de fotografii – foarte politice pozele – reporterii-fotografi se ocupă, militează pentru cauze importante...o mulțime de poze ce te pun pe gânduri.
Ȋn spatele muzeului, nu departe, era ancorat un monstru, vasul de croazieră Celebrity Infinity. Noi am crezut că este o clădire cu multe etaje. Vasul poate lua 2600 călători, 997 de oameni personal de bord si era pregătit să meargă la Pireu.

Luni 19 iunie
O zi pierdută azi, căci avionul este la 4:30. Pe la 11-12 ne-am strâns bagajele si ne-am asezat ȋn stație să il luăm pe 01X spre aeroport.
La aeroport ne-am plimbat ȋn sus si ȋn jos – căci aveam diferite idei: nu cădeam de acord la care ghiseu trebuie să ne asezăm. Sala unde am asteptat săa vină ora de ȋmbarcare, era foarte luminoasă, scaune multime si neaglomerată. De aici am cumpărat câteva dulciuri pentru prietenii din țară.
De la aeroportul Otopeni am luat trenul, tot cu peripeții...am ajuns la Gara de Nord si ne-am despărțit. Eu am luat pe 133 iar prietena mea metroul. Eram obosită, dar bucuroasă că realizasem ceva.

Mai jos se găsesc cateva date despre obiectivele vizitate.

1. Turnul Alb
Să începem sejurul in Salonic cu Turnul Alb, monument iconic al orasului. Construit în 1535, turnul a fost inițial înconjurat de ziduri groae, deoarece a fost folosit ca închisoare în timpul ocupației otomane a Greciei. Aici, mulți prizonieri au fost torturați si executați, iar Turnul si-a dobândit porecla: "Turnul sângelui" sau "Turnul Rosu". A fost redenumit "Turnul Alb" în 1890, după ce un prizonier l-a revopsit în întregime în alb în schimbul libertății sale.
O altă versiune a povestii spune că a fost redenumit de greci în 1913, la un an după ce au recucerit orasul. Turnul înalt de 34 de metri, este azi un muzeu dedicat istoriei Salonicului din epoca romană până în prezent. Ultimul etaj al turnului oferă o frumoasă vedere la 360° a orasului, a mării si chiar a Muntelui Olimp, cel mai înalt vârf din Grecia.

2. Piata Aristotel
Această piață principală a orasului a fost proiectată în 1918 de arhitectul francez Ernest Hebrard. O mare parte a pieței de astăzi, în special hotelul Electra si cinematograful, au fost recreate în anii cincizeci. S-a facut trecerea de la străzile înguste, aglomerate, ramase din secole de construcție a imperiului otoman, la un plan mai modern, sub îndrumarea lui Hebrard.
Piața s-a infiripat imediat după incendiul din 1917 si a marcat o schimbare majoră în evoluția orasului. Astăzi este teatru de desfasurare a multor sărbători si adunări publice.
Piața Aristotelous este nconjurată de unele dintre cele mai luxoase resedințe si cafenele ale orasului; clădirile sale trăiesc un ritm grandios care aminteste de strada du Rivoli, Paris.
Spre surpriderea mea, văd păsări ȋn zbor tăind văzduhul, săgeți rapide - sunt randunele. Dar oare unde locuiesc ele? Poate ȋn podurile acestor luxoase clădiri?

S-au întors rândunicile. Cântăresc doar 20 de grame, dar au parcurs peste 5000 km în zbor. Au traversat desertul Sahara. Au zburat peste Marea Mediterană fără să se poată odihni, au luptat împotriva furtunilor. Au migrat prin ploaie, vânt, curenţi puternici. Nu este extraordinar?
Si toate astea doar ca să vină si să-si scoata noi puisori într-un vechi cuibuleț dintr-un colț al casei noastre, sau sub o strasină. Le dăm, însă, sansa să facă asta? Le primim pe lângă noi sau le distrugem cuiburile pentru că..ne strică arhitectura?
S-a dovedit că o singură rândunică poate consuma până la 850 de muste si țânțari pe zi. O pereche ar putea elimina în jur de 1.700 de insecte. Asadar, nu există insecticid mai eficient si mai ecologic
Puneţi câteva firmituri de pâine pe pervaz si veţi scăpa pe timpul verii, de muste, greieri si ţânţari. Vă vor mulţumi că le-aţi găzduit si poate, cu puţin noroc, vor reveni si la anul, să vă bucure cu triluri melodioase si să vă facă serile de vară mai linistite si cu mai puţine...înţepături de tânțari.

3. Thessaloniki Waterfront
Vă puteți plimba pe o promenadă lungă de 5 km pe malul mării. Această promenadă a fost complet renovată acum câțiva ani si leagă Muzeul de Fotografie, Turnul Alb si Sala de Concerte din Salonic. Pe litoral, veți găsi multe baruri si restaurante frecventate atât de localnici, cât si de turisti: locul este cu adevărat vibrant.
Putem spune ca este versiunea grecească a "Croazetei" de la Cannes sau a "Promenade des Anglais" de la Nisa. Nu ratați "Umbrelele", o operă de artă modernă situată la aproximativ 500 m de Turnul Alb.
În această plimbare pe malul mării, veți descoperi si frumoase grădini tematice: Grădina lui Alexandru cel Mare; Grădina soarelui după-amiezii; Grădina nisipului; Grădina mediteraneană; Grădina sculptorilor, sunet, apă si multe altele! Există mai mult de o duzină de grădini tematice în Salonic.

4. Siturile arheologice
Cele mai populare situri antice din Salonic sunt:
- Agora Antică: fostul centru social si religios al orasului în perioadele greacă si romană.
- Arcul lui Galerius, numit si "Kamara", a fost construit în 305 e.n. pentru a sărbători o victorie asupra persilor. Au rămas în picioare numai doi stâlpi originali si un arc decorat cu scene de luptă.
- Rotonda lui Galerius a fost construită ca mausoleu pentru împărat. Apoi, a devenit biserică si mai târziu moschee. Este unul dintre cele mai vechi monumente din Salonic.
- Palatul Galerius - vechi palat roman situat în Piața Navarinou, făcea parte dintr-un complex imens, impreuna cu Arcul si Rotonda.

5. Muzeele din Salonic
- Muzeul Arheologic prezintă o colecție de obiecte găsite în jurul Salonicului si în Macedonia greacă
- Muzeul Culturii Bizantine găzduieste peste 3000 de artefacte, bijuterii si mozaicuri din Imperiul Bizantin
- Muzeul evreiesc: trateaza viata comunitatii evreiesti din Salonic în timpul celui de-al doilea război mondial.
- Muzeul de fotografie prezintă fotografii grecesti antice si moderne.
- Muzeul Olimpic tratează istoria Jocurilor Olimpice din cele mai vechi timpuri până în prezent.
- Muzeul Cinematografiei aduce informatii despre cinematografia greacă.
- Centrul de Artă Contemporană din Salonic
- Muzeul Militar si colecția sa de arme, medalii si uniforme grecesti.
- Muzeul iluziilor

6. Bisericile Salonicului
Cele mai recomandate biserici de vizitat in Salonic sunt:
Agios Dimitros, cea mai faimoasă biserică, este dedicată Sf. Dimitrie, patronul orasului.
Panagia Achiropiitos, o biserică bizantină construită în sec. V, cu fresce deosebite.
Agia Sofia, construită în sec. VIII, dupa modelul Hagiei Sofia din Constantinopol, este una dintre cele mai impresionante biserici bizantine din Salonic.
Nikolaos Orfanos, o mică biserică bizantină construită în secolul al XIV-lea.
Ossios David, ridicat în sec. V-lea. Aici veți găsi mozaicuri frumoase, bine conservate.
Agios Pavlos, situat pe un deal, cred ca este cea mai impunătoare biserică a orasului.

7. Ana Poli: orasul vechi din Salonic
Situat în partea superioara a Salonicului, cartierul Ana Poli este considerat centrul istoric. Un mare incendiu a distrus cea mai mare parte a orasului în 1917, iar Ana Poli a fost singurul cartier care a supraviețuit.
Înconjurat de ziduri bizantine groase, Ana Poli a fost cetate de apărare a Salonicului (Kastro) în timpul ocupației bizantine si otomane. Plimbandu-te prin cartier, descoperi alei înguste pavate cu pietre de râu, case de o arhitectură tipică si o atmosferă unică.

Principalele puncte de interes ale Anei Poli sunt:
Turnul Trigoniou - construit în timpul ocupației venețiene, folosit ca turn de arme si artilerie.
Poarta Portara, în partea de nord a zidurilor, cu decoratii ceramice si inscripții sapate in marmură.
Eptapirgion, o cetate antică si închisoare cu 7 turnuri
Mănăstirea Vlatadon, construită în 1351. De aici se deschide una dintre cele mai frumoase privelisti asupra orasului.
Bisericile Agios Nikolaos, Sfânta Ecaterina si Ossios David si Gradinile Pasei.



8. Piețele din Salonic
Doriți să cumpărați cele mai bune produse locale? Mergeți la piețele Modiano si Kapani, ambele situate aproape de strada Ermou. Veți găsi acolo măsline, condimente, ierburi, brânzeturi tradiționale grecesti, fructe exotice, carne sau peste. Este de asemenea locul perfect pentru a lua prânzul, deoarece există multe taverne tipice grecesti. Cele doua piețe sunt inchise duminica, iar piața Modiano este închisă după-amiaza, între orele 14 si 17.

9. Cumpărături în Salonic
Ca orice oras turistic ce se respectă, Salonicul prezintă buticuri de lux unde poți găsi toate mărcile clasice si internaționale. Vizitați străzile Proxenou si Mitropoleos, Morgenthau, Lassani sau Chrysostomou, Tsimiki, Ermou si Egnatia. Pentru un stil mai „vintage”, mergeți pe aleile înguste din centrul orasului: Agias Theodoras, Issavron si Zefxidos.

10. Cât despre locurile unde să mănânci în Salonic, voi lua in considerare recomandările ghidurilor.
Faidimos: situat în cartierul Valaoritou, este un restaurant ce oferă preparate din bucătăria tipic grecească.
Dacă am să vreau un sandwich tipic grecesc făcut cu carne de porc sau pui, voi încerca Gyros.
Poate că am sa mă decid să merg la Atena dela Salonic. In drum voi vizita locuri de interes ca: situl antic Delphi (2h25 din Atena) si Meteora (3h15 din Delphi si 2h40 din Salonic).

11. Viața de noapte din Salonic
Salonic este unul dintre cele mai recomandate orase din Grecia pentru a iesi noaptea.
Oricând in săptămână puteți savura o băutură într-unul dintre numeroasele baruri din Salonic. Districtele Ladadika si Valaoritou sunt cele mai pline de viață.
Situat la ultimul nivel al turnului OTE, găsiți restaurantul Skyline Cafe-Bar, pentru o atmosferă puțin mai sic si romantică, precum si o vedere la 360° asupra întregului oras, datorită platformei sale rotative. Este probabil cel mai bun loc din oras pentru a admira apusul soarelui.

Santiere arheologice in imprejurimile Salonicului
12. Pella
Situl arheologic Pella este situat la 50 minute de Salonic.
Pella a fost capitala vechiului regat al Macedoniei (a nu se confunda cu Republica Macedonia de astăzi) si locul de nastere al lui Alexandru cel Mare. Săpăturile arheologice au scos la iveală o Agora de 70.000 m², cu multe sanctuare, magazine si vile. Amintim Casa lui Dionysos. Acolo, veți găsi o curte mare înconjurată de coloane si o pardoseală impresionantă de mozaic.
Alte minunate mozaicuri se gasesc în casa numită Răpirea Elenei.
Toate obiectele antice si vestigiile găsite în Pella, se află azi în Muzeul Arheologic situat pe sit. Vizitând muzeul veți descoperi istoria bogată a orasului, veți găsi informații despre religia, mestesugurile si viața politică a Pellei.

13. Vergina (Aigai)
Vergina este celălalt sit arheologic important din jurul Salonicului, situat la o oră de oras. Orasul Aigai (în greaca veche) a fost prima capitală a vechiului regat al Macedoniei, înainte de Pella.

Dintre ruine amintim:
Palatul Monumental, cu apartamentele regale
Teatrul Aigai, unde a fost asasinat Filip al II-lea
Zidurile fortificate
Necropola regală cu mormântul lui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare.

De asemenea, puteți vizita Muzeul Mormintelor Regale din Aigai.
In subteran la intrarea mormintelor regale, veți descoperi un muzeu unic construit chiar sub tumul.

Am admirat aici picturi murale magnifice cât si obiecte funerare. Cele mai impresionante piese expuse sunt scutul lui Filip al II-lea, armura, coroana de aur si un cufăr găsit în mormântul său. Semȋntunericul din muzeu face ca exponatele să pară si mai misterioase. Turistii stau ciucure ȋn fața câte unei vitrine, de parcă vor să se transporte ȋn timp, ȋn epoca veche, ȋnfloritoare, a oraselor grecesti.
Am remarcat un grup de turisti israelieni care, nu numai că erau foarte interesați de ceeace vedeau, dar erau destul de informați – ȋsi făcuseră de acasă lecțiile, asa ȋncât puneau ȋntrebări pertinente ghidului. Ne-am alăturat si noi grupului pentru o scurtă perioadă de timp, beneficiind de un plus de informații.


14. Peninsula Halkidiki
Cele mai frumoase plaje din jurul Salonicului sunt situate în Peninsula Halkidiki (Chalkidiki).
Această peninsulă grupează de fapt trei peninsule situate la sud-est de Salonic. Peninsula Kassandra, Peninsula Sithonia si Peninsula Muntele Athos.
Primele două peninsule sunt renumite pentru plajele lor frumoase cu ape turcoaz.
Peninsula Muntele Athos, este cea mai îndepărtată de Salonic. Există mai mult de 2.000 de călugări care trăiesc aici, în statul monahal Agion Oros.
Puteți alege un tur de o zi întreagă din Salonic. Luati autobuzul pentru a ajunge la Uranupolis, apoi veți face o croazieră în jurul Muntelui Athos. Vă rămâne ceva timp pentru a vă relaxa, a face o baie si a sta pe plajă.

15. Casele memoriale
Mustafa Kemal Residence
Adresa: 17 Apostolou Pavlou St., Salonic (in aceasta casa se afla si Consulatul turc)

Dacă sunteți interesati de istorie, Muzeul Ataturk este o destinație obligatorie din Salonic. Muzeul este dedicat vieții si operei lui Ghazi Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.
Muzeul este situat în casa în care s-a născut Ataturk în 1881 si prezintă obiecte personale, fotografii si documente legate de viața si realizările sale. Exponatele oferă o perspectivă nu numai asupra vieții acestui important personaj, dar si a dezvoltarii Turciei moderne.
Dormitorul copilăriei lui Ataturk, a fost păstrat asa cum era atunci când locuia acolo. Cumva am ragăsit aerul caselor din sudul Munteniei, cu simplicitarea, functionalitatea lor, cât si obiectele de aramă de uz caznic (râsnița cilindrică de cafea, vadra de cărat apă dela fântână).

Vila Mordoch
Adresa: Leof. Vasilissis Olgas 162, Salonic
Mordoch este numele unei vile istorice, fostă propietate a bogatei familii evreiesti Mordoch din Salonic. Finalizată în 1905, cladirea proiectată de arhitectul Xenophon Paionidis, gazduieste astăzi Serviciile Publice ale Municipiului Salonic.
Vila Mehmet Kapanji
Adresa: Leof. Vasilissis Olgas 108, Salonic
Vila Bianca
Adresa: Themistokli Sofouli 3
Vila a fost construită intre 1912-1913 de arhitectul Pierro Arrigoni pentru financiarul evreu Dino Fernandez Diaz.
Vila Allatini
Adresa: Vasilíssis Ólgas 180, Salonic
A fost construită ȋn 1898 de arhitectul Vitaliano Posselli pentru evreul Carlo Allatini

Nu pot să nu menționez câteva clădiri moderne.
Centru pentru artele spectacolului din Salonic a fost deschis în 2000 pe un teren donat de statul grec. Complexul are două clădiri: M1, cu o sală de 1400 de locuri; si M2, în stil contemporan realizată de arhitectul japonez Arata Isozaki, cu o serie de spații de spectacol mai mici.

Muzeul de Arheologie din Salonic deține si interpretează artefacte din perioadele preistorice, arhaică, clasică elenistică si romană, atât din Salonic cât si din regiunea Macedonia în general.
Muzeul este găzduit într-o clădire proiectată de arhitectul Patroklos Karantinos si este un exemplu al tendințelor arhitecturale moderne ale Greciei. Construit în 1962, muzeului i s-a adăugat o nouă aripă în 1980, în care au fost expuse descoperirile de la Vergina până în 1997. În 2001 si 2004, în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice de la Atena (2004), muzeul a fost renovat complet, iar expozițiile sale permanente au fost reorganizate.

Pentru proiectarea noii cladiri a Muzeului de Cultura Bizantina, în 1977 a fost anunțat un concurs de arhitectură la nivel național. Competiția a fost câstigată de Kyriakos Krokos, iar construcția clădirii a început în martie 1989 si a fost finalizată în octombrie 1993. Antichitățile de la Muzeul Bizantin si Crestin din Atena au fost transferate în iunie 1994, unele dintre ele fiind expuse în expoziția inaugurală a muzeului „Comorile bizantine din Salonic: Călătorie de Întoarcerea". Muzeul a fost deschis în cele din urmă pe 11 septembrie 1994.

De la înființare si până în 2004, Muzeul Olimpic a fost găzduit la etajul unei clădiri neoclasice a Organizației Căilor Ferate Elene (OSE).
Cu ocazia Anului Olimpic 2004, muzeul s-a mutat într-o clădire nouă, în blocul Stadionului Kaftanzoglio, care a găzduit jocurile preliminare ale Olimpiadei de la Atena 2004. Noua clădire a fost inaugurată de presedintele Comitetului Olimpic Internațional, domnul Jacques Rogge.
Este o clădire modernă, de 4500m², construită conform specificațiilor arhitecturii muzeologice moderne.
La 30 ianuarie, Comitetul Olimpic Internațional, la propunerea Comitetului Olimpic Elen si recunoscând contribuția sa la secțiunea atletică si culturală, a redenumit muzeul „Muzeul Olimpic Salonic”.
Prima expoziție a fost constituită din înregistrări istorice si obiecte ale medalistilor greci, medalii, suveniruri de la organizațiile olimpice si echipamente de atletism. Misiunea muzeului nu este numai înregistrarea si promovarea patrimoniului sportiv, ci si conservarea istoriei olimpice naționale si a idealului olimpic.
Desi situat peste drum de Muzeul Bizantin, nu am mai avut energie pentru a vizita si acest muzeu.

Turnul OTE este un turn înalt de 76 m situat în centru orasului, ȋn Centrul Internațional de Expoziții. Turnul a fost inaugurat în 1966 si a fost renovat în 2005.
Turnul a fost proiectat de arhitectul grec Alexandros Anastasiadis si a fost finalizat în 1965, primele emisiuni alb-negru pe rețeaua de televiziune grecească având loc din turn în 1971. Turnul a fost folosit si în anii 1970 pentru a susține antenele unui experiment de telefonie mobilă analogică VHF. Astăzi este folosit de rețeaua de telefonie mobilă celulară Cosmote.
Turnul gazduieste astăzi evenimente si expoziții, în timp ce Skyline Café-Bar, un restaurant rotativ, funcționează pe tot parcursul anului, la ultimul etaj.
Arhitectura turnului OTE este un amestec de stiluri: modernist si futurist. Este proiectat în jurul unui miez central care conține lifturile si scara de urgență. În jurul acestei structuri sunt câteva discuri mari de diametru variabil care includ spațiile utile ale turnului, etajele unu pana la cinci.

Construcția turnului OTE s-a efctuat în două etape.
În prima fază (1966-1969) a avut loc studiul general de arhitectură si stabilitate statică. În urma unor cercetări ample, HELEXPO a selectat o suprafață de 435² lângă Poarta de Sud.
Inginerul A. Aggelidis a pregătit primele planuri, iar Apostolos Alexandropoulos a asigurat contractul de construcție în cadrul concursului TIF. În cursul anului, au fost turnate fundatiile si construite subsolul, parterul si primul etaj.
În a doua fază (martie-august 1970) au fost construite etajele doi, trei, observatorul principal, al cincilea etaj si a fost ridicat catargul antenei.
Turnul a fost deschis publicului în forma sa actuală în septembrie 1970, prezentând o platformă de observatie rotativă de ultimă generație proiectată si construită de compania Rohr, care a permis turistilor să admire o vedere panoramică asupra orasului.
În 1983, mecanismul de rotație al observatorului s-a blocat, forțând observatorul să rămână închis până la renovarea din 2005.

In concluzie regret ca nu am avut timpul necesar să vedem si alte locuri interesante ȋn afara orasului, dar le voi cerceta data viitoare.
- Excursia de o zi la Uranupolis mi se pare interesantă, combinată cu o croazieră cu vaporasul în jurul Muntelui Athos. Se trec in revista mânăstirile, după care te poți relaxa pe una dintre plajele din Halkidiki.
- O alta excursie este la Meteora, unde poți descoperi, sau revizita impresionantele mânăstiri asezate ȋn vârfurile ciupercilor de piatră, un peisaj ce pare rupt din lună.
- Croaziera Chalkidiki Blue Lagoon cu masa de pranz inclusă: de la hotel, autobuzul vă duce la portul de plecare al croazierei. În timpul călătoriei cu vaporul, veți vedea insulele Drenia, Ammouliani si Diaporos, în Peninsula Halkidiki. Veți avea, desigur, ceva timp pentru a face o baie.
- Excursia la Dion si Muntele Olimp – la situl arheologic din Dion descoperiți vila lui Dionysos, renumită pentru mozaicurile sale. Apoi, vă veți îndrepta spre Muntele Olimp, cunoscut în mitologia greacă ca Domeniul Zeilor.
- Excursia la Pozar si Edessa. Mai ȋntâi se merge la izvoarele si băile termale din Pozar, apoi spre frumosul oras Edessa si cascada sa impresionantă.


Arh. Mariana Popa,
Toronto
August 2023





Arh. Mariana Popa    8/28/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian