Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Se caută mai multe fete in STEM ( (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

“Ce vrei sa studiezi în universitate?” am intrebat-o pe prietena mea cea mai buna.
“Eu as vrea engineering dar mama ma forteaza sa fac accounting. Ea spune ca stiintele sunt pentru baieti, nu pentru fete”, mi-a răspuns cu tristețe.
Lumea evoluează cu rapiditate și viitorul se pare ca va fi modelat de STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Așa se aduce progresul în diferite domenii, inclusiv in sanatate, comunicatii, transport.
Descoperirile stiintifice si inventiile tehnologice imbunatatesc calitatea vieții iar țările care promovează educația și cercetarea STEM au economii mai robuste. Istoria ne arată ca fetele nu sunt foarte bine reprezentate în aceste domenii și pentru mine asta este un semn de întrebare.

Sa fie de vina stereotipul ca baietii sunt mai buni la științe decât fetele? In luna martie am participat la competitia “First Robotics”, o comunitate globala de robotica ajunsa la un numar impresionant de participanti: 80 000 de studenti, 25 000 de mentori, 3000 de echipe. Intentia este ca, prin pregătirea tinerilor pentru viitor prin avansarea educației STEM, să se construiască o lume mai evoluata. 25 de tari sunt implicate în acest proiect, inclusiv Romania.
În cadrul acestei competiții, echipele trebuie sa construiasca si sa programeze roboti care sa faca diferite lucruri impuse de juriu, cum ar fi sa joace baschet, de exemplu.
Deși participanții erau predominant baieti, eram una din multele fete de acolo care au găsit pasiune pentru tehnologie. Stereotipurile cu privire la gen în relație cu profilul de științe sau cel uman ar trebui sa dispara.

STEM echipeaza tinerii cu gândire critică și analitică și îi ajuta sa rezolve probleme.
Cine spune ca doar băieții au nevoie sau pot sa facă asta? Genul nu determina abilitatea unei persoane de a excela într-un domeniu tehnic sau științific. Au fost făcute numeroase studii care au arătat ca fetele au note la fel de bune ca baietii la testele STEM din anii mai mici de scoala.
Cu toate acestea, din cauza unor factori sociali si culturali, cele mai multe fete își pierd interesul academic pentru aceste materii. E păcat deoarece fetele au perspective unice care contribuie la bogăția peisajului STEM.

Într-o lume tot mai digitală și interconectata, e crucial sa intelegi si sa fii literat în tehnologie. Pentru cei foarte tineri asta nu reprezinta o problema pentru ca s-au nascut în era tehnologiei și au fost expuși de foarte mici la ea.
Persoanele mai în varsta trebuie sa facă un efort mai mare sa se adapteze la toate noutatile care apar in societatea noastra digitala. Dar daca varsta reprezinta intr-adevar un impediment, sexul persoanei nu are absolut nici o importanță. Eu am început sa folosesc computerul în scoala doar în clasa a opta dar astăzi toti copiii încep sa invete tehnologie mult mai devreme. Cred ca îi ajuta foarte mult sa infloreasca in aceasta lume digitala.

Fete sau baieti, e bine sa ne extindem înțelegerea universului, a misterelor naturii, si sa fortam putin granitele cunoasterii umane. Sa ne punem intrebarea: “Ce urmează acum? Ce putem construi pentru a face viața oamenilor mai buna?” Specialisti in Inteligenta Artificiala, de exemplu, lucrează acum la un device care sa poată înlocui telefonul celular. Nu ne va mai ocupa mainile, va fi mult mai mic, va putea fi prins la piept și doar cu o simpla atingere ne va răspunde la orice întrebare avem. Are un ecran holografic - vom putea vedea reflectate în palmă numele și numărul persoanei care ne suna și vom putea avea o conversatie cu acea persoana.
Ceea ce spunem va putea fi tradus în orice limba dorim și va fi exprimat folosind vocea noastra, cu toate emoțiile care pot fi detectate in ea. Vom putea experimenta lumea care ne inconjoara fără sa avem un ecran între noi și ea. Vor fi posibile lucruri pe care acum nici nu le putem imagina, așa cum strămoșii noștri nu ar fi crezut niciodată ca pot exista toate gadgets pe care noi le folosim acum.

Găsesc fascinante eforturile oamenilor implicați în STEM de a crea o lume tot mai avansată tehnologic si mai plina de descoperiri stiintifice. Imi doresc o societate mai inclusiva unde toate fetele sa poata sa isi urmeze interesele fără sa le fie frica de a fi comparate cu băieții.
Sa incurajam fetele și să le sprijinim sa devină un model pentru generațiile următoare!

Jasmine Gherman (Toronto)






Jasmine Gherman     7/9/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian