Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pr. Prof. Dr. Theodor Damian: 35 de ani de activitate pastorală la New York

Pr. Prof. Dr. Theodor Damian: 35 de ani de activitate pastorală la New York
youtube.com@Rtvnyc
(Aired 06/18/2023) Channel NYCTV-life (WNYE)-(RTVNY).


Duminică 28 mai 2023, Parohia Ortodoxă Română „Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Astoria”, NY, a celebrat retragerea din activitatea pastorală a părintelui profesor doctor Theodor Damian.
Cei 50 de ani de slujire a Bisericii, din care ultimii 35 s-au desfăsurat în SUA, iar 30 la parohia mentionată anterior, pe care a fondat-o în 1993, au fost sărbătoriti printr-o slujbă specială, oficiată de un sobor de preoti în frunte cu IPS Nicolae, Mitropolit al celor două Americi, în mijlocul unui număr mare de credinciosi. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Nicolae i-a conferit părintelui profesor Theodor Damian ordinul si medalia „Stefan cel Mare si Sfânt”, iar preotesei, Claudia Damian, cea mai înaltă distinctie pentru mireni, „Crucea Patriarhală”. La sfârsitul slujbei a avut loc o masă festivă la care au fost invitati toti enoriasii. A fost prezent Presedintele Consiliului Parohial, doctorul Napoleon Săvescu, si au vorbit despre activitatea duhovnicească, pastorală, comunitară, academică si culturală a părintelui profesor Theodor Damian câteva din personalitătile româno-americane de la New York, prezente la acest eveniment aniversar: Valentin Pipa, om de afaceri, ctitor al Mănăstirii „Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou” din Middletown, NY, Lia Lungu, artist profesionist, interpret al traditiilor populare muzicale si ritualuri românesti, Valentina Ciaprazi, profesor universitar, LaGuardia College, NY, Doru Tsaganea, profesor universitar doctor, Metropolitan College of New York, Manhattan, si altii. Au sustinut recitaluri muzicale Lia Lungu si Sasha Radosav.

Preotul Profesor Emerit Dr. Theodor Damian s-a născut la 28 decembrie 1951 la Botosani. A urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamt si, apoi, Institutul Teologic din Bucuresti. Si-a început activitatea pastorală la parohiile din Ibănesti si Hănesti, jud. Botosani. Ajunge la 26 de ani cel mai tânăr protopop din România, la Dorohoi. Între 1979 si 1983 urmează studii ecumenice si doctorale la Bossey si Lausanne, Elvetia, participând împreună cu Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al României, la conferinte ecumenice. La Lausanne a înfiintat o parohie românească la slujbele căreia participă si teologul de atunci, Daniel Ciobotea. În timpul studiilor din Elvetia a avut ocazia de a se întâlni cu Papa Ioan Paul al II-lea. Cu binecuvântarea IPS Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului ajunge preot slujitor la Catedrala din Sibiu si secretar de redactie la ziarul Telegraful Român si la revista Mitropolia Ardealului.

În 1988 Theodor Damian primeste o bursă de studii la Princeton Theological Seminary, New Jersey, si în 1990 obtine aici masteratul în teologie. Trei ani mai târziu, în 1993, devine Doctor în Teologie la Fordham University, New York. În 1999 obtine al doilea doctorat în teologie, la Facultatea de Teologie a Universitătii Bucuresti. După sosirea în SUA în 1988, a slujit alternativ la Parohia „Sfântul Nicolae” din Sunnyside, New York, alături de Părintele Vasile Vasilache, si la capela ortodoxă de la Princeton University, alături de Părintele Daniel Skvir.

În 1993 a fondat Parohia Ortodoxă Română „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Astoria NY. În acelasi an devine fondator si presedinte al Institutului Român de Teologie si Spiritualitate Ortodoxă în cadrul căruia a fondat si condus revistele Lumină Lină / Gracious Light, Symposium, Romanian Medievalia si Buletinul săptămânal al parohiei.
Este si fondator si presedinte al Cenaclului Literar „Mihai Eminescu” din New York. Cu o frecventă bilunară neîntreruptă timp de 30 de ani, Cenaclul Literar „Mihai Eminescu” a găzduit
sute de lansări si prezentări de carte ale unui număr impresionant de prozatori, poeti, eseisti, jurnalisti, filosofi, teologi, critici literari, critici de artă, artisti plastici si muzicieni din România si din spatiul româno-american.

Printre personalitătile prezente la cenaclul new yorkez de-a lungul anilor se numără Grigore Vieru, Nicolae Manolescu, Vasile Andru, Aurel Sasu, Gellu Dorian, George Alexe, Constantin Virgil Negoită, Stefan Stoenescu, Doina Uricariu, Mirela Roznoveanu, Mircea Săndulescu, M. N. Rusu, Napoleon Săvescu, Mihaela Albu, Alex Stefănescu, Mircea M. Ionescu, Marian Nencescu, Doru Dinu Glăvan, Mircea A. Diaconu, Anca Sîrghie, Mariana Terra, Garabet Salgian, Viorica Colpacci, Liviu Georgescu, Serban Chelariu, Adrian G. Sahlean, Bedros Horasangian, John Predescu, Vasile Constantin Boghian si multi altii. Theodor Damian a organizat 30 de editii anuale ale Simpozionului „Mihai Eminescu”, desfăsurat la New York pe durata a două zile, cu participări prestigioase din SUA si din România, precum si Simpozionul teologic, ecumenic si interdisciplinar - tot 30 de editii - ale cărui lucrări au fost publicate în revista Symposium. În fiecare an, a sărbătorit si a organizat evenimente legate de istoria României si a SUA. În cadrul bisericii, a făcut numeroase actiuni de caritate, comunitare si religioase. Generozitatea sa, harul si eruditia, dăruirea duhovnicească l-au făcut iubit si venerat de către credinciosi. A fost mereu sensibil la problemele celorlalti, la dificultătile de integrare în viata si cultura americană ale românilor nou sositi pe pământul american si a dedicat, împreună cu doamna preoteasă Claudia si familia sa, timp si resurse pentru ajutorarea lor. A găzduit în propria casă si a ajutat material si spiritual sute de români, atât personalităti, cât si oameni simpli.

Cu o carieră profesională si didactică remarcabilă, preotul Theodor Damian este din 2019 profesor emerit al Metropolitan College of NY, Facultatea de Stiinte Sociale, Catedra de Filosofie si Etică. Este din 2009 Presedinte al Filialei Americane a Academiei Oamenilor de Stiintă din România. A fost profesor titular de Filosofie si Literatură, Facultatea de Jurnalism, a Universitătii Spiru Haret, Bucuresti. A predat cursuri la Facultatea de teologie Sf. Vladimir din Crestwood, NY, si la College of New Rochelle, NY. Theodor Damian a publicat peste 40 de volume de teologie, etică, filosofie, poezie, proză, critică si comentariu literar, eseuri. Între lucrările publicate amintim: Implicatiile spirituale ale teologiei icoanei, The Icons: Theological and Spiritual Dimensions According to St. Theodore of Studion, Introducere în istoria crestinismului - primul mileniu, Ideea de Dumnezeu în poezia lui Eminescu, Filosofie si literatură: O hermeneutică a provocării metafizice, 101 poezii, Prayers in Hell, Exercitii de înviere, Vraja emigratiei:însemnări New Yorkeze. A publicat peste 1000 de studii, eseuri, recenzii si articole în periodice si volume în România si în străinătate, participând cu prezentări la peste 100 de congrese internationale. A fost tradus in engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, turca, albaneza, araba, chineza. Trebuie mentionat aici si faptul că între multe altele, a organizat si prezidat timp de aproape 20 de ani, sesiuni academice românesti la Congresul International de Studii Medievale de la Western Michigan University, Kalamazoo, Michigan, precum si faptul că a organizat si prezidat sesiuni academice în cadrul ISSEI - The International Society for the Study of European Ideas - la conferintele internationale precum cele de la universitătile din Malta, Helsinki, Ankara, Nicosia, Porto, Zaragoza, Lodz, s.a. A primit o serie de distinctii printre care cea de cetătean de onoare al Municipiului Botosani, Doctor Honoris Causa din partea Universitătii Bioterra, Bucuresti, Premiul Queens Ambassador Awards, NY, oferit de către Times Ledger Newspapers, premiul de excelentă si medalia „100 pentru Centenar” din partea Guvernului României, Premii de Excelentă acordate de Uniunea Scriitorilor din România si Republica Moldova, din partea Uniunii Ziaristilor Profesionisti din România, Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, Noul Hozevit” din partea Preafericitului Părinte
Patriarh Daniel. Preotul Profesor Theodor Damian este membru al numeroase organizatii profesionale si societăti românesti si americane.

RTVNY a avut o îndelungată si bogată colaborare cu părintele profesor Theodor Damian. O mare parte din evenimentele organizate de domnia sa au fost reflectate în emisiunile RTVNY.
RTVNY îl felicită pentru cei 50 ani de activitate pastorală si 30 de ani de activitate duhovnicească la Parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din New York si îi urează succes în continuare în domeniul cultural si academic.


Cristi Boghian
Producător & Realizator
Romanian TV of NY (RTVNY)





Cristi Boghian    6/21/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian