Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


An politic 2023: Vor vota canadienii un nou guvern federal ?

• Peste jumate din cei care doresc alegeri în 2023 sunt in favoarea unui nou prim-ministru

Fiecare nou an debutează cu predicții și sperante, iar 2023 nu face excepție. Canadienii sunt preocupați de soarta economica personala iar dificultățile financiare generate de inflație și costuri mari determina o stare de permanentă anxietate publica. Nu este de mirare ca 49% din populatia electorala a tarii dorește alegeri federale în 2023 (Ipsos Poll, decembrie 2022). Cei care doresc alegeri sunt animati de dorinta de a schimba guvernul federal. A devenit Trudeau complet indezirabil ? Doresc canadienii un alt lider ? Acestea sunt intrebarile firesti ale analistilor politici la inceput de 2023. Potrivit aceluiași sondaj, 54% din care care doresc alegeri vor vota impotriva lui Trudeau. Sigur, discuția este bazată doar pe scenariu electoral în acest moment pentru ca 2023 nu este an electoral. Dacă ar fi alegeri însă, trebuie remarcat ca la nivel federal partidul conservator ar avea motive de optimism. Atat Pierre Poilievre, cat și partidul sau, se remarca printr-un avantaj în sondajele de opinie. Un alt sondaj efectuat de Nanos in decembrie 2022, indica un suport de 35% pentru conservatori, 29% pentru liberali și 19% pentru noii democrati. Un element nou este însă surprinzător în sondaje și anume faptul ca un segment important al electoratului tanar (18 - 34 de ani) migrează considerabil de la stanga spectrului politic, unde tradițional sunt liberalii și noii democrati, spre dreapta conservatoare și Poilievre. Conservatorii au motive de optimism.

Guvernul lui Trudeau nu are însă intenția de a provoca alegeri în 2023 iar următorul an electoral, potrivit legii, este 2025. Chiar daca avansul conservatorilor este vizibil în acest moment politic, lucrurile se pot schimba dramatic până în 2025. De altfel, ultimele alegeri din 2021 au generat un rezultat aproape identic cu cel din 2019 iar șansele unei schimbări par îndoielnice. Guvernul minoritar Trudeau se menține la putere cu ajutorul noilor democrati. Deși liderul Jagmeet Singh nu este fericit de alinata de compromis cu liberalii, el nu are nici un interes să facă loc liber unei victorii conservatoare, iar singura cale spre alegeri este un vot de neîncredere pentru guvernul Trudeau. Mulți spera ca asta se va petrece în 2023. Cat de probabil este însă acest fapt? În ultimele saptamani, poziția lui Jagmeet Singh devine un pic nuanțată iar printr-un anunț mai ferm în 12 decembrie amenta ca: “...retragem sprijinul acordat liberalilor dacă nu vedem acțiuni concrete în sistemul de sănătate”. Șansele ca noii democrați sa determine un vot de neîncredere pentru Trudeau sunt însă foarte mici. Guvernul liberal încearca sa pastreze aceasta mezalianță cu Jagmeet Singh iar, potrivit Ipsos, electoratul canadian nu crede că vor fi alegeri in 2023.

Conservatorii pot avea ceva motive sa spere într-o ascensiune la guvernare dar liderul Poilievre nu este totuși într-o situație politică favorabila si nu pare a fi cartea electorala castigatoare. El este cotat ca “cel mai nepopular” leader federal de catre Angus Reid. Mai mult, el are o cotă inferioară de popularitate chiar la nivel conservator, sub cel obținut de predecesorii Erin O’Toole si Andrew Scheer. Prin urmare, chiar dacă Trudeau scade în popularitate singura lui grijă este să nu cadă sub nivelul lui Poilievre și deocamdată se poate declara multumit. Deși canadienii ar dori o schimbare, se pare ca nu sunt dispuși sa il inlocuiasca cu Poilievre - cel putin deocamdata.

Analistii politici canadieni emit diverse predictii pentru 2023 - an văzut în general ca posibil an de recesiune chiar și de către optimiști. Potrivit CTV News (22 decembrie), surse autorizate, care au cerut sa raman anonime, oferă predicții diferite care merg de la certitudinea alegerilor în 2023 și retragerea lui Trudeau, pana la continuarea epocii Trudeau pe termen mediu și lung. Un editor cu multa experienta, anunțată căderea guvernului Trudeau în martie 2023 pentru ca Jagmeet Singh își va retrage sprijinul politic de teama ca va pierde teren cu un guvern tot mai nepopular. Alte predicții anunța plecarea viceprim-ministrului Chrystia Freeland ca viitor secretar NATO la sfarsitul anului 2023, ceea ce va determina retragerea lui Trudean în 2024. Alte predicții anunța intenția lui Trudeau de a tine de putere cu orice preț și va opera cateva schimbari cosmetice cu intenția de a părea ca formeaza guvernul. Cat despre Poilievre, analistii considera ca va avea timp sa devina “o varianta conservatoare” de tip Harper dar “cu mai multa personalitate si o franceza mult mai buna” ceea ce va fi în favoarea lui.
Asadar, globul de cristal va rezerva surprize police, în 2023 sau doar status-quo. Ceea ce pare sa fie sigur totuși, 2023 se anunta un an economic dificil la nivel individual si public.

Luiza Mureseanu
Toronro




Luiza Mureseanu    1/24/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian