Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


A fost odată ca-n povești

A fost odată ca-n povești,
A fost ca niciodată.
Din rude mari împărătești,

Cu puțin efort, le stiu pe toate 98! Dar înainte de a vi le recita, vreau să mai zic ceva:

Vedeți acest ziar sau această carte? Nu mai e mult până vor dispărea probabil - fizic - din mâinile generațiilor următoare. Dar conținutul lor MINUNAT nu dispare, se transferă și transformă pe alte canale – internetul, în curând hologramele sau ce mai e să vină. LUCEAFĂRUL de Mihai Eminescu este parte din conținutul care nu va dispărea, sunt sigură!
Omologat de World Record drept cel mai lung poem de dragoste din lume, cu 98 de strofe, adică 392 de versuri, poemul are la bază basmul popular românesc Fata în grădina de aur, cules de germanul Richard Kunisch de când a călătorit prin Oltenia noastră. Eminescu l-a preluat și a creat cinci variante succesive ale basmului, lucrând la el timp de zece ani.
Prima lectură a poemului Luceafărul s-a auzit acum 140 de ani (in Aprilie) la „Junimea”. Apoi poemul a fost publicat în „România Jună” în Viena, în revistele „Convorbiri literare” şi a „Familia”, plus în prima şi singura ediţie antumă de Poezii eminesciene, îngrijită de Titu Maiorescu
Mai rămânem puțin la capitolul ȘTIAȚĂ CĂ poetul a ales acest simplu „prea frumoasă fată” în urma multor încercări cu mai metafore de genul: ghiocel, vlăstărel, grangure, păsărel, giuvaer, cănăraş, dalie... de fată. Cel puțin așa știm de la Tudor Vianu.
Pentru că suntem în Canada și Luceafărul e tradus în engleză, avem variante: "The Morning Star", "The Evening Star", "The Vesper", "The Daystar", or "Lucifer"
Mai țineți minte scoateți o foaie de hârtie? De la nepoții mei canadieno-români Luca și Nicolas am aflat că aici se strigă Pop Quiz! Și, tot de la ei am aflat că se face some poetry abia în Grade 8. Și gata cu poezia. DAR CUM ÎI ATRAGEM PE COPII CĂTRE EA? mă încăpățânez să cred că se poate.
De exemplu, băiețelul meu spiritual, finul Alex din România, a citit câteva poezii, apoi mi-a trimis pe whatsapp eseul lui despre Eminescu, scris ca la vârsta de 10 ani, pentru că atâta are. Și, la cei 10 ani ai lui (cât i-a luat poetului să termine Luceafărul), s-a documentat probabil pe google și a scris așa: “Eminescu era obisnuit să salute lumea cu Trăiască Nația! Iar când cineva îl saluta, el răspundea Sus cu dânsa!Un prieten de-al lui spune cum Eminescu avea un tic verbal, aproape tot timpul folosea (în orice fel de propoziție) zice Alexandru, PUR ȘI SIMPLU. El nu prea înjura, indiferent unde era, iar unii cred că, dacă ar fi înjurat, ar fi zis Tu-i neamu nevoii! Era un mare fumător și băutor de cafele, obișnuia să petreacă și era ca un magnet (femeile ÎL PLĂCEAU) SFÂRȘIT.😊
Mai am un exemplu de a vedea altfel EMINESCU. Ion Cebotari, un tânăr din Republica Moldova care a emigrat împreună cu familia aici, în Canada, a realizat un film animat 3D chiar pe versurile poemului „Luceafărul“. Cebotari a studiat în Canada, la Universitatea de arte din LAVAL, Quebec, filmul l-a costat 300 de dolari, trei luni de muncă și e postat gratis pe net. Vă dau adresa dacă vreți.
Și încă unul: am pe telefon o aplicație Mihai Eminescu – Întreaga Operă.Arată așa. Se poate încărca doar din România, cand mergeți data viitoare in vacanța, dar odată adusă aici pe telefon, se poate citi orcând ți se face dor.

Ce vreau să spun cu toate astea: Eminescu nu e demodat, eu una refuz să îl numesc geniu, poet nepereche, luceafărul poeziei românești și alte sintagme impuse odată cu neuitatele comentarii literare. Pur și simplu, vorba lui, vreau să-i duc vestea în lume, să îl citesc și-n română și în engleză sau franceză, să le povestesc copiilor despre el, să îi trimit dacă vor să vadă pe net varianta Luceafărul în 3D. Orice, orice metodă de a-l arăta așa cum este, mare și nemurior prin opera lui.
Mă ajutați cu ceva, vă rog? Putem recita în cor DOAR prima strofă?

A fost odată ca-n povești ...

Gata, mulțumesc frumos, eu plec să recit în trenul GO spre Kitchener celelalte 97 de strofe! 😊


Notă Observator ;

Amorena Minculescu a deschis sezătoarea culturală organizată de Consulatul Geneeral al României la Toronto si colaboratorii si prietenii publicatiei Observatorul






Amorena Minculescu    1/20/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian