Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Răspuns la ancheta Observatorul - la revedere 2022, bun venit 2023 !

Viata se scurge precum un râu, câteodată lin, câteodată tumultuos; anul 2022 a fost un an tumultos, plin de evenimente, bucurii, si asa cum viata ne presară si probleme, totul devine o artă a supravietuirii. Cred că cel mai bine este când găsim o balantă între ceea ce putem si dori a face, între a fi si a avea, pe cât ne stă în putintă.

Bucuriile vin precum fulgii de zăpadă, ne fascinează apoi parcă se topesc prea repede, însă important e să ne rămână licărirea lor precum niste lumânări ce ard să ne unească în spiritul frumosului, adevărului, credintei.

În primul rând, suntem bucurosi că băietii nostri, Andrei si, Gabriel, sunt studenti la acelasi program/universitate. Ei au păsit pe o treaptă nouă în viată, noi urmând să îi călăuzim cum stie un părinte mai bine si cu încredere în bunul Dumnezeu de a le arăta calea, dar mai ales să-si îngrijească sufletul si să îsi găsească un drum, sens în viată.

Pentru mine acest an a fost foarte încărcat, munca de acasă aproape că îmi dizolvă delimitările timpului, zilelelor, angrenată între familie si servici. Dar, am reusit să continui pasiunea mea de a scrie poezie si, de câte ori m-a vizitat inspiratia divină, am asternut cuvintele dintr-un foc lăuntric. Am reusit apoi să particip la câteva activităti literare care mi-au deschis usi sufletesti si alte orizonturi, am stat de vorbă cu oameni cu aceleasi preocupări. Am avut parte si de miracole, să întâlnesc oameni noi care mă apreciază sau să îmi întăresc prietenia cu altii, si în mod deosebit cu doamna Elena Buică, Buni. Am avut parte de o surpriză plăcută din partea domnului Iulian Chivu din Alba, profesor si scriitor, care mi-a oferit în dar o cronică pentru unul dintre volumele de poezii în lucru, ceea ce îmi confirmă că duhul sfânt nu are granite si ajutorul vine pe aripi de îngeri pământeni.

O realizare deosebită pentru mine a fost, după toti acesti ani de restrictii si incertiudini, să călătoresc în Spania în vara, acolo unde îmi doream demult să ajung. M-am bucurat enorm de atmosfera europeană a Barcelonei, una dintre atractiile turistice cele mai covârsitoare, întesată cu oameni veseli vibrând bucurie.

Pasii mei au sărutat kilometri de străzi ce am bătut cu mult drag, fiind fascinată de frumusetea si originalitatea arhitecturii acestui oras. Am vizitat muzee, catedrale, galerii de artă, am păsit pe urmele lui Gaudi si Salvador Dali. M-am bucurat de plajele Mării Mediterane la Costa Brava, simtind pitorescul dintr-o lume aparte, cu o amprentă a istoriei ce m-a lăsat uimită. Costa Brava este o regiune de coasta în nord-estul Cataloniei, în provincia Girona. Aceasta se întinde pe aproximativ 200 km, de-a lungul litoralului ce cuprinde o multime de orăsele si comune. Uimitoare este combinatia dintre munte si mare, pe care Ferrana Agulio a numit-o asa de potrivit - „Costa-Brava” (Malul Stâncos). Kilometri întregi de plaje cu nisip auriu, ape cristaline si multă vegetatie mediteraneană, oferă statiunilor de acolo o atractie deosebită. Costa Brava este completată de golfuri pitoresti cu plaje atrăgătoare, cu o mare densitate de statiuni.

Am vizitat Monserrat, un loc aparte la 45 km de Barcelona, unde am fost uimită de măretia naturii, dar în măsură egală de arhitectura mănăstirii benedictine, construită în munte. Ansamblul monahal de pe Montserrat este parcă suspendat între cer si pământ, fiind cocotat pe trepte înguste de piatră, între coloanele Montserrat-ului si prăpăstiile sale. Bazilica este minunată, atât în exterior, cât si în interior. Bogat ornamentată cu basoreliefuri reprezentând apostoli sau scene biblice, peretii bazilicii adăpostesc sarcofage ale unor generosi si viteji cavaleri feudali.
Tot ce stiu este că îmi doresc să mă întorc.

O altă bucurie a acestui an a fost o vacantă în Cuba, unde ne-am bucurat de soare, plajă, apă, precum si de frumusetea sufletului cubanez, oameni care te întâmpină cu o simplitate si veselie deosebită.

Există bucurii simple si bucurii complexe, bucurii intense si bucurii palide, bucurii majore si bucurii minore. Toate ne bucură si ne dau acea stare de bine mult dorită. Ce le diferentiază este atât obiectul bucuriei, cât si intensitatea ei. Aici cred că putem lua o lectie de râvnit de la locanicii din Cuba, ce sunt fericiti cu putinul « material » ce îl au, în ciuda greutatilor si neajunsurilor vietii de zi cu zi.

Cum sotul meu spunea, Cuba este (încă) un loc atemporal, asa putin schimbat de mersul lumii si acela este tot farmecul, adevărata bogătie ce o au. Totul este asa cum a lăsat Dumnezeu si cum îngrijeste omul simplu care îngăduie naturii să-si păstreze adevărata frumusete. M-am bucurat în mod deosebit ca nu am întâlnit « poleiala » americană. De la simplitatea hotelului, până la cum gătesc, cum se poartă, am fost cucerită de această simplitate aproape perfectă. Efectul de a fi sub acel cer, pe acele plaje, în îmbrătisarea Mării Caraibelor cu cea a Oceanului Atlantic, într-un loc unde culorile sunt pentru mine precum îmi imaginez culorile raiului, într-o tară în care te simti ca acasă, unde ce rămâne de făcut e să ne întoarcem din nou, si din nou.

Am să multumesc divinitătii pentru toate miracolele dăruite în acest an, că suntem sănătosi si că putem porni la drum în anul 2023 cu speranta de a ne regăsi mai puternici si sănătosi, să ne împărtăsim bucuriile si noile experiente cu întelepciune si bunătate.

Cu această ocazie multumesc domnului Dumitru Puiu Popescu pentru toată sustinerea acordată si îl felicit pentru sprijinul oferit comunitătii românesti din Canada. Vă doresc un An Nou Fericit cu multe împliniri, bucurii si mai ales sănătate, dumneavoastră si familiei.


Carmen Oltean, Toronto, decembrie ,2022





Carmen Oltean, Toronto    12/13/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian