Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sfaturi pentru părinți de la o adolescentă

“Părinții vorbesc adesea despre generatia tanara ca și cand ei nu au avut nimic de-a face cu ea”, a spus atat de inspirat Haim Ginott.
Părinții au un rol extrem de puternic în modelarea copiilor lor și, de cele mai multe ori fără să-și dea seama, sunt autorii scenariului pentru viitorul lor ca adulți.

O întrebare pe care părintii ar trebui sa o contempleze este dacă apreciază individualitatea copiilor lor și dacă le permite sa se dezvolte în persoana unică și autentică în care sunt meniti sa se dezvolte. Din păcate, cei mai mulți părinți sunt conditionati de societate și își cresc copiii după un model pe care îl vad la alții și pe care se simt cumva obligați să il copieze.
De ce oare?
E adevărat ca e bine pentru copii sa fie expuși la diferite experiențe pentru a vedea ce pasiuni pot dezvolta dar, in acelasi timp, părinții trebuie să aibă mintea deschisa si să recunoască dacă nu exista nici un talent sau, si mai important, nici o dorinta din partea copilului de a continua experienta respectiva.

În cei aproape 14 ani de scoala de până acum, am văzut mulți colegi și prieteni care sufereau pentru că erau obligați chiar de la varsta de 3 ani să ia ore de pian, de tenis, de balet, de patinaj etc numai pentru ca ei, parintii, sa se poată lăuda cu progeniturile lor.
Îmi părea rău sa ii vad cum nu erau lăsați sa fie copii, sa se bucure de copilăria lor care se presupune ca e cea mai fericita perioada din viața unui om.
E perioada cand trebuie sa fie lăsați sa se joace liber, să-și dezvolte creativitatea, sa puna intrebari, sa se cunoască pe ei înșiși, nu sa fie controlati, directionati la fiecare pas și să se aștepte de la ei sa devina niște roboti teleghidati.
Ar trebui ca toata lumea sa vadă ca exista o mare diversitate de pasiuni și cred ca fiecare om si-o poate descoperi in timp.
Mă întreb la cate activități extrascolare au fost înscriși în copilăria lor Shakespeare, Curie, Einstein, Picasso, Fleming, Tesla și alții care vor rămâne în istoria omenirii pentru contribuția lor excepțională. Ralph Waldo Emerson ne sfatuieste sa avem grija de momentele noastre libere pentru ca sunt ca diamantele netaiate.
Dacă le aruncăm nu le vom ști niciodată valoarea.
Dacă le îmbunătățim vor deveni pietrele cele mai prețioase într-o viață de succes.

Care este poziția dvs in legătura cu social media?
Mi-a plăcut descrierea făcută de un personaj adolescent dintr-un film pe care l-am văzut recent: “I find social media a soul-sucking void of meaningless affirmation.”
Statisticile spun ca 80% din tineri au conturi pe rețelele de socializare.
Dacă luăm la intamplare cateva filmulete postate de cei mai mulți, vedem cum ei doar pozează și cum sunt indragostiti de ei înșiși.
Cea mai mare victorie a lor pare sa fie numărul de likes, de followers și de comentarii laudative pe care le primesc. Exista aici doua mari pericole: copiii/tinerii pot sa devina narcisiști sau pot sa fie bullied. Cel mai bun lucru pe care puteți să-l faceți e să amanati cat se poate de mult sa le daruiti telefoane și, mai important decat orice, să-i educați de foarte mici să-și cunoască propria lor valoare și să nu aștepte validare de la alții.

“Pe cale de a deveni adult”, ar trebui sa adaug titlului.
Prea usor e considerat adult cineva care de abia a implinit 18 ani.
Cea mai importantă explicație pentru aceasta este adusă de neurostiinta: cortexul prefrontal (partea creierului aflată în spatele ochilor și al fruntii si care e responsabila cu flexibilitatea cognitiva, controlul impulsurilor și abilitatea de a planifica și de a lua decizii) este complet dezvoltat doar la varsta de 25 de ani. Mă întreb de ce în societatea nord-americana părinții sunt atat de nerăbdători să-și vadă copiii afara din casa imediat ce termina liceul.

Dacă va lăsați copiii prea curand sa “zboare liberi” pentru ca îi considerați adulți, s-ar putea sa le dati, fara sa vreti, libertatea de a greși într-un moment de maximă importantă pentru viitorul lor.
La fel, dacă relația cu copiii dvs nu este foarte buna, dacă ați fost fie prea permisivi ori prea autoritari, ei vor fi cei care de-abia vor aștepta sa plece iar sfaturile dvs vor conta mai puțin decat cele ale prietenilor, din pacate.

Mai important decat orice, intrebati-vă copiii dacă sunt fericiți.
Ascultați cu atenție răspunsurile lor.


Jasmine Gherman (Toronto)






Jasmine Gherman (Toronto)    12/3/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian