Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


75 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ universitar din Craiova,

Se împlinesc 75 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ universitar din Craiova, prin decretul regal din anul 1947. Încă din anul 1848, conducătorii revoluției, Nicolae Bălcescu și Ion Heliade Rădulescu, au propus înființarea unei înalte școli la Craiova, însă abia mai târziu acest lucru s-a realizat.

Un institut agronomic, unul tehnic (1951) și un institut pedagogic (1959) au pregătit transformarea instituției de învățământ în Universitatea din Craiova..

În anul 1970 s-a înființat Facultatea de Medicină. În prezent sunt multe facultăți, de litere, științe (matematică-informatică etc.), teologie, educație fizică și sport, agronomie, horticultură, inginerie electrică, electromecanică, managementul sistemelor electronice. Universitatea din Craiova are multe publicații științifice și centre afiliate, o stație TV și Grădina Botanică, iar Biblioteca Universității are un număr mare de volume necesare studenților.
De o mare popularitate se bucură echipa craioveană de fotbal Universitatea, care s-a mai numit Știința, înființată în anul 1948, care a obținut succese de răsunet.

Fiind originar din Oltenia, îmi amintesc faptul că la Craiova au fost studenți, întâi la Institutul Pedagogic de 3 ani sau la agronomie, colegii mei de liceu, în specializările istorie-geografie sau agronomie. Eu însumi m-aș fi dus la Craiova, bine cunoscută prin participarea la faza regională a olimpiadelor școlare de limba și literatura română și de fizică (existau doar trei specialități la olimpiade, adică și matematica), la competiții sportive sau în excursii, însă abia la un an după ce absolvisem liceul institutul a devenit universitate, adică în anul 1966, astfel că am plecat să urmez Universitatea din București. Tot la Universitatea din Craiova, la care erau arondate județele oltene, am obținut gradele didactice și am urmat cursurile de formare profesională pentru profesori și pentru inspectorii școlari.

.Îmi amintesc profesorii de valoare care au onorat această impunătoare construcție academică din inima Olteniei: Sina Dănciulescu (deopotrivă talentată poetă), Aurelian Popescu, Marin Beșteliu, Alexandru Piru, Dumitru Ivănuș, George Sorescu,din generația mai nouă făcând parte Gabriel Coșoveanu, Marian Victor Buciu etc.

Universitatea din Craiova a pregătit și pregătește studenți pentru multe specialități, fiind și gazda unor manifestări literare, culturale, științifice de răsunet național, european și mondial, iar personalități importante au absolvit sau au predat aici.
O contribuție însemnată a avut cercetarea științifică pe care a coordonat-o universitatea, de exemplu la culegerea datelor, mobilizarea cadrelor didactice din toate județele Olteniei și la redactarea unor dicționare, atlase lingvistice, lucrări de cercetare istorică din șantierele de la Romula și Sucidava, precum și în acțiunea de cunoaștere și sprijin pentru românii (numiți de alții vlahi) de la sud de Dunăre, de pe Valea Timocului sau din Craina.

La 75 de ani, universitatea din centrul cultural, economic și spiritual al Olteniei, Craiova, este mereu tânără, prin prezența generațiilor tinere care îi pășesc pragul.


Corneliu Vasile





Corneliu Vasile    11/19/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian