Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


A apărut numărul 6 al revistei Cuvântul!

Revista Cuvântul – The Word – Le Verbe a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei a ajuns la cel ce-al șaselea număr. Seria de articole ale acestui număr dedicat, în principal, isihasmului, este deschisă de Cuvântul Preasfințitului Părinte Ioan Casian, intitulat: „Apofatism, isihasm, comuniune și cunoaștere a lui Dumnezeu”. Ierarhul realizează o exegeză a pasajului ce prezintă episodul Schimbării la față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, insistând asupra modului în care acesta influențează spiritualitatea isihastă și cunoașterea lui Dumnezeu.

Meditația Preasfinției Sale este urmată, apoi, de studiul intitulat „Temeiuri scripturistice ale isihasmului”, al părintelui profesor univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și de cel al părintelui protosinghel dr. Maxim Morariu, intitulat: „Femei isihaste în contextul românesc al sec. XX: Maicile Veronica Gurău şi Teodosia (Zorica) Laţcu”. Secțiunea „Din înțelepciunea Părinților Bisericii” cuprinde Omilia 34 la Schimbarea la față a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, un text al aceluiași Sfânt Părinte despre Sfânta lumină, precum și câteva extrase din textele sfinților Grigorie Sinaitul, Calist Kataphygiotul și Maxim Kavsokalivitul, alese cu grijă de către părintele dr. Dragoș Giulea.

Rubrica dedicată vieții eparhiei, realizată de către părintele Nicolae Codrea, debutează cu prezentarea momentului aniversar care a marcat împlinirea a două decenii de slujire arhierească ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nicolae al celor două Americi, continuă cu o cronică a părintelui Dorin Călin Mărincaș cu privire la vizita Preasfințitului Părinte Ioan Casian la parohiile românești din Saskatchewan, urmate de o prezentare a hramului de vară din parohia cu hramurile “Sf. Cuv. Parascheva şi Sf. Ilie” din Newmarket, Ontario. În continuare, doamna preoteasă Mihaela Țăpuc semnează o cronică cu privire la hramul de vară al Parohiei “Sf. Matei şi Sf. Mare Muceniţä Hristina” din Ottawa, urmată de o trecere în revistă a activităților desfășurate în cadrul taberei de vară “Sf. Teodora de la Sihla” 17-23 iulie – 2022 realizată de către doamna Carmen Ognean și de o prezentare a pelerinajului de la mănăstirea cu hramurile “Sf. Cruce şi Sf. Efrem cel Nou” de la Mono, Ontario, relalizată de către părintele ieromonah Policarp. Rubrica se încheie cu un interviu cu părintele vicar eparhial George Bâzgan, dedicat aniversării a cinci decenii de activitate ai Catedralei de la Edmonton, realizat de către părintele secretar eparhial Nicolae Codrea și o prezentare a ședinței aniversare a Sfântului Sinod desfășurat la data de 29 septembrie a anului 2022.

Personalitățile românești marcante prezentate în rubrica cu același nume sunt: Sfântul Paisie de la Neamț, despre care vorbește părintele Dragoș Andrei Giulea; Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, evocat de către Preasfințitul Părinte Ioan Casian; Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Victorin Ursache, despre al cărui portret, conturat de către părintele Anania, vorbește părintele George Bâzgan; și Avram Iancu, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 150 de ani, evocat de către prof. dr. Mihai-Octavian Groza.

Numărul conține și două prezentări de carte, cea dintâi dedicată volumului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nicolae, intitulată: Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu. Predici la duminicile de peste an (protos. Maxim Morariu), iar cea de-a doua, dedicată volumului de pastorale intitulat Nașterea și Învierea Domnului al Preasfințitului Părinte Ioan Casian (pr. George Bâzgan).

Secțiunea lirică conține extrase din poemele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și cele ale lui Nichifor Crainic, Zorica Lațcu și Stana Bunea, iar cea dedicată tradițiilor și folclorului articolele intitulate: „Folklorama - Winnipeg, Manitoba Unul dintre cele mai mari festivaluri de cultură și folclor din lume”, scris de către doamna Angarta Frîncu și „Canadian Romanian Society of Alberta Celebrates Romanian Culture and Heritage”, autor Andra Bob.

Colegiul editorial anunță, de asemenea, cu bucurie, înfiinţarea Centrului de formare cultural-teologică și catehetică “Sf. Maxim Mărturisitorul” al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei. Secțiunea „Repere. Idei. Opinii” cuprinde un articol al episcopului Robert Barron intitulat: „Our Catholic President and the Most Pressing Moral Issue of Our Time”, în timp ce, în rubrica „Mapamond creștin”, doamna dr. Daniela Bochiș vorbește despre „Un an de la incendierea a zeci de biserici creștine în Canada”, vizita Papei Francisc în Canada, trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Kallistos Ware, Adunarea Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor, Karlsruhe, 2022, alegerea și întronizarea noului Întâistătător al ROCOR și faptul că fostul Mitropolit Primat al OCA, Herman Swaiko a trecut la Domnul.

Cu un conținut bogat și complex, revista Cuvântul – The Word – Le Verbe a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei se constituie într-o veritabilă publicație culturală care aduce în atenție deopotrivă teme culturale și de actualitate. Doritorii o pot achiziționa fie de la pangarele parohiilor Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, fie scriind la adresa: revista@episcopia.ca, unde se pot face și donații în scopul susținerii revistei.





Revista Cuvântul – The Word – Le Verbe no #6    11/7/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian