Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Exilul se întoarce acasă”: colocvii de literatură și jurnalism

Evenimentul care poartă numele din titlul acestor însemnări s-a desfășurat în zilele de 3 și 4 noiembrie 2022, la Craiova și Crușeț, județul Gorj. În cadrul acestuia a fost evocată o personalitate emblematică a exilului românesc, poate între cele mai cunoscute, pentru că decenii la rând a lucrat ca jurnalist la Radio Europa Liberă: Monica Lovinescu, a cărei origine, prin mama sa, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu, se află la Crușeț.

Colocviile au fost organizate de Consiliul Județean Dolj, Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Craiova), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (Filiala „Tudor Arghezi”, Craiova), Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Editura „Aius”, Revista „Mozaicul” și Asociația Culturală „Carmina Balcanica”.

Acest „Remember Monica Lovinescu” a marcat, în fapt, debutul unei manifestări care se dorește, așa cum au subliniat reprezentanții entităților organizatoare, cu frecvență anuală, având menirea de a evidenția, alături de Muzeul Cărții și Exilului Românesc – instituție unică în țară, care funcționează sub egida Bibliotecii Aman – activitatea exilului românesc din cea de a doua jumătate a secolului trecut.

De altfel, chiar în deschiderea Colocviilor, domnul Lucian Dindirică, directorul bibliotecii, a prezentat participanților tot planul de organizare a muzeului, subliniind importanța celor peste 30 de colecții de carte, documente și obiecte de patrimoniu achiziționate, adecvarea clădirii pentru activitate muzeistică și semnificația desfășurării Colocviilor în acest spațiu.
Profesorul și criticul literar Ioan Lascu, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor, a salutat prezența oaspeților colocviilor, subliniind, în alocuțiunea sa, personalitatea de critic literar și jurnalistică a Monicăi Lovinescu, semnificația tipăririi a o parte din rostirile sale la microfon și a jurnalelor, precum și faptul că atât ea, cât și soțul ei, Virgil Ierunca, își au originea în zona Olteniei.

La rândul său, ziaristul și scriitorul Mircea Pospai, președintele Filialei „Tudor Arghezi” Craiova a UZPR, a reiterat importanța prezenței la colocvii a unor personalități care s-au aflat multă vreme în preajma Monicăi Lovinescu, apoi a detaliat momente din dragostea pe care aceasta a purtat-o, o viață, microfonului, cu accent pe ultimii ani de prezențe pe undele radio.

Moderarea în continuare a colocviilor a revenit doamnei prof. univ. Mihaela Albu, membră a ambelor uniuni de creație, care de mai multă vreme se ocupă de literatura exilului, prin studii și cărți, dar și prin editarea revistelor „Antilethe” și „Carmina Balcanica”, apreciate în țară și peste hotare.

Prestigioasa prezență a domnului Dinu Zamfirescu – istoric, fost corespondent al Secției Române de la Paris a postului BBC, colaborator al presei românești din exil și membru al Colegiului CNSAS – a prilejuit reamintirea unor secvențe trăite din relația profesională cu Monica Lovinescu, împărtășind, de la înălțimea vârstei de peste nouă decenii, fragmente semnificative din experiențele zbuciumate ale exilului.

Realizatoarea de emisiuni radio-tv Marina Dumitrescu a vorbit despre corespondența oralitate/scriere în viața și cariera Monicăi Lovinescu, iar Doina Jela despre relația apropiată pe care a avut-o cu jurnalista omagiată, ajutând-o în împrejurări mai dificile, ca și la apariția unora dintre ultimele cărți, fiind, în același timp, autoarea unor lucrări despre Monica Lovinescu și mama sa. De altfel, cartea Această dragoste care ne leagă (ediția a III-a) de Doina Jela a fost lansată în cadrul colocviilor, beneficiind de prezentări din partea profesoarelor Mihaela Albu și Camelia Zăbavă.
Programul primei zile a fost întregit prin Expoziția de carte organizată de Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”, Editura Aius, revista „Mozaicul” și Asociația Culturală „Carmina Balcanica”.

În cea de a doua zi, la Crușeț, invitaților și organizatorilor li s-au adăugat reprezentanți ai autorităților locale și județene: Teodor Godeanu – primarul comunei, Gheorghe Nichifor – vicepreședinte al Consiliului județean Gorj, Marcela Mrejeru – inspector școlar general, Viorel Surdoiu – redactor la Biblioteca județeană Gorj. A avut loc o întâlnire cu elevi și tineri din comună, cărora le-au fost prezentate aspecte din viața Monicăi Lovinescu și cartea menționată a Doinei Jela, un moment artistic cu piese folclorice tradiționale, reprezentative pentru zonă, în interpretarea unor elevi ai Școlii din Crușeț, apoi au fost vizitate locurile unde a existat casa familiei Bălăcioiu și a avut loc o slujbă de pomenire la biserica din sat.



Rodica Păvălan





Rodica Păvălan    11/5/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian