Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Talitha Cumi

Vacanța mea din România,am avut ocazia să o spun, a fost împănată cu griji și nepleceri:cu sănătatea,cu adeministrarea,și mai ales cu conștiința vârstei înaintate,finale.
Frumusețea țării este aceiași și dovedește că se află sub un semn infinit mai tare decât oamenii.”Este Raiul în care ne-a vrut Dumnezeu”.Dar acest dar nu vine fără efort,fără grijă,fără responsabilitate și,mai ales,fără rugăciune către Dumnezeu în Treime slăvit de Sfânta Ortodoxie;singura noastră certitudine.

Am avut senzația că majoritatea oamenilor își uită de Lege,Neam și Loc,că trăiesc automat,făcând reverențe la “lucruri”,care sunt eminamente trecătoare.Am avut impresia că s-a instalat o mentalitate de turmă,determinata de jalnicele programe mass media.Singura care luptă eroic,pe viață și pe moarte este Biserica Ortodoxă și cei care o slujesc cu vrednicie.Iar ceeeace așteptăm și nădăjduim să auzim este chemarea din veac:ieri,azi,totdeauna:TALITHA CUMI!
Talitha cumi sau talitha koum este o transcriere a unei fraze aramaice găsită în Marcu 5:41. Isus a vorbit despre asta când a deșteptat-p pe fiica lui Jairus din morți ( Marcu 5:21 – 43 ). Aramaica era limba comună, de zi cu zi, în Israel, la acea vreme. Mark interpretează propoziția pentru noi: “ Fetiță, vă spun, ridicăți-vă! ” Relatarea vindecării se găsește și în Matei 9 și Luca 8, dar numai Marcu înregistrează cuvintele aramaice pe care le-a rostit Iisus, talitha cumi.
Talitha este un termen de încurajare. Este legat etimologic de un cuvânt care poate însemna și “ miel,sau mieluță. ” Utilizarea acestui termen de către Iisus ’, însoțită de luarea fetiței de mână, oferă o imagine a unei compasiuni și blândețe copleșitoare. Bunul Păstor adună cu drag miei în brațele Sale ( vezi Isaia 40:11 ): “ Micul meu miel, ” El îi spune în timp ce El își restabilește viața, “ este timpul să te ridici. ”

Iisus spunând: “ Talitha cumi, ” vine în contextul unei povești mai lungi. În Capernaum, Iisus a fost înconjurat de o mulțime când Jairus, un conducător al sinagogii, a căzut la picioarele lui Iisus ’. Jairus “ s-a rugat cu seriozitate cu El ” pentru că fiica sa de 12 ani murise și a vrut ca Iisus să o vindece ( Marcu 5:22 – 23 ). Mulțimile care îl urmau pe Iisus nu erau stare neobișnuita, dar un lider al sinagogii recunoscând autoritatea lui Iisus ’ și a solicitat ajutorul Lui a fost neobosnuit.Căci arhiereii Ovrei îl respingeau și urau cu înverșunare pe Iisus

În drum spre casa lui Jairus, Iisus a fost întâmpinat de o femeie care sângera de doisprezece ani. Femeia fusese la medici, cheltuise tot ce avea și fără folos. S-a ridicat în spatele lui Iisus, neobservată de mulțime și a întins mâna pentru a atinge haina lui Isus ,deși,după legea mozaică,ea era în stare impura,’, având încredere că, dacă ar atinge doar hainele Lui, va fi vindecată. Ea a fost vindecată și Iisus a simțit că puterea iese de la El. A oprit procesiunea spre casa lui Jairus și l-a întrebat cine l-a atins. Femeia s-a prezentat și “ tremurând de frică, i-a spus întregul adevăr ” ( Marcu 5:33 ). Iisus a răspuns cu compasiune, chemând-o pe femeie “ Fiica, ” și i-a spus să meargă în pace și să fie liberă de suferință.
Modul în care relatările fiicei lui Jairus și ale femeii cu problema sângelui sunt înfățișate reprezintă o imagine neobișnuită și tulburătoare. În ambele relatări, Iisus ’ arată compasiunea față de femeia cu problema sângelui și tânăra fată care murise. Înțelegem că Isus are grijă de toți oamenii — conducători ai sinagogii, copii și femei fie ele și necurate ceremonial. În mijlocul mulțimii, El vede nevoile,neputință oamenilor și este gata să răspundă.

Credința devine și o temă esențială în aceste relatări. Femeia cu problema sângelui credea că trebuie doar să-l atingă pe Iisus,sa-I atingă ’ îmbrăcămintea pentru a primi vindecare. Când Isus afirmă vindecarea femeii, unii oameni din casa lui Jairus au venit să-i spună că era prea târziu — Fiica lui Jairus murise. Dar aici se vede minunea, Iisus i-a spus lui Jairus, “ Nu vă temeți; credeți doar ” ( Marcu 5:36 ). În acel moment, Jairus a trebuit să decidă dacă își va crede prietenii sau îl va crede pe Iisus. În această situație, când părea că moartea a avut ultimul cuvânt și toată speranța a fost pierdută, Jairus a continuat să-l conducă pe Isus la el acasă. Atât Jairus, cât și femeia cu problema sângelui au arătat credință îndrăzneață și au ignorat presiunile mulțimii în favoarea făgăduinței lui Iisus.

La casa lui Jairus, Iisus a fost întâmpinat de oameni care plângeau și plângeau tare, pentru că tânăra murise. Iisus a răspuns spunându-le tuturor că nu era moartă, ci doarme. Cei din jur,”realiștii” de ieri și azi, au râs de El, dar Iisus a dus pe Jairus, soția lui Jairus și trei dintre discipolii Săi cu El în camera în care se află trupul fetiței. Apoi El a luat-o pe fetiță de mână și i-a spus: “ Talitha, cumi, ” și Mark traduce: “ Fetiță, vă spun, apar ” ( Mark 5:41,).Sau,după alții asta ar fi însemnată:Fetiță(mieluță) ridică-te! Imediat, fetița s-a sculat și s-a plimbat.

Atât Jairus, cât și femeia cu sângerare au găsit răspunsurile la nevoile lor venind la Iisus ( Marcu 5:22, 33 ). El a răspuns credinței lor și a dezvăluit că El este Domnul peste boală și moarte. Asta nu înseamnă că Dumnezeu vindecă sau salvează oamenii de pericol intodeauna ( 2 Corinteni 12: 1 – 10 ), dar înseamnă că El deține autoritatea supremă asupra morții si ca face bineleîn orice împrejurare.

Prin Iisus ,prin cuvântul’, talitha cumi, fata a apărut,adică s-a arătat vie. Același Isus este cel pe care îl privim astăzi — Mântuitorul nostru , atât blând, cât și puternic. El este iubitor și absolut puternic — iubitor pentru a fi Bunul nostru Păstor și suficient de puternic pentru a ne ridică din morți. Credința în El îndepărtează toată frica, chiar și frica de moarte ( Evrei 2:14 – 15 ).El este cel care poate învia și Neamul Românesc în ceasul nevoii.El este cel care ne spune că Tradiția înseamnă,mai ales,credință în valorile Ortodoxe moștenite.

Fără șovăire să așteptăm si sa ne rugăm ca, la vremea potrivită ,și nouă ni se va spune,”THALITA CUMI”.



Alexandru Nemoianu
Iatoric
Michigan USA





Alexandru Nemoianu    10/28/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian