Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Paula Romanescu - la ceas aniversar

O personalitate de excepție care merită toată admirația, de a cărei prezență, înțelepciune și har poetic ne bucurăm, este scriitoarea Paula Romanescu.

Născută la 20 octombrie 1942, la Țuțulești, este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a primit numeroase premii și distincții naționale și internaționale, printre care Meritul Cultural în Grad de Cavaler și al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte.

Paula Romanescu, este și traducătoare, poetă de limba română și franceză, autoare a peste 40 de cărți de poeme, antologii și traduceri.
Ce se poate spune despre Paula care afirmă că poezia pe care o scrie este o fascinaţie fără margini, un exerciţiu al spiritului, în care Dumnezeu este cuvânt și, mai ales, iubire?
Dacă o asculți recitând propriile versuri sau poezii aparținând literaturii universale, Paula devine în acele momente Poezia însăși.

Capacitatea sa artistică, pe lângă memoria uimitoare cu care a înzestrat-o Dumnezeu, conferă acelor clipe o putere de penetrare captivantă în mintea și sufletele celor care o privesc și ascultă.
De pildă poezia Nu vreau: ”Nu vreau (dar nici nu stiu)/să zbor./Nu mă mai îmbiati/c-un colt de cer/si doi stânjeni de rai…/De fapt sub carul mare/atâtea aripi/abia de pot să-ncapă./Nici pe pământ/nu-i loc pentr-o cărare/numai a mea./As vrea/(dar să nu râdeti !)/As vrea/să merg/pe apă.”

Scriind frumoase poeme și traducându-i în franceză pe Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Luca Caragiale, autoarea reușește o adevărată magie și asta pentru că există o frumusețe și o putere nemărginită a cuvintelor.

Ideea fundamentală privind modul de a gândi și a trăi frumos, este întărită prin îndemnurile pe care cu siguranță Paula Romanescu le-a practicat poate fără să-și impună, prin firea puternică și sănătoasă moștenită de la antecesori: Spune-i întotdeauna Da! momentului prezent. Spune-i Da vieții – și vei vedea cum viața începe să lucreze în favoarea ta, nu împotriva ta. Capitulează în fața a ceea ce este pentru că oricum, rezistența sau opoziția nu schimbă lucrurile, doar îți macină nervii și sănătatea. Știind că suferinta care creează o strângere de inimă, o contracție emoțională începe atunci când, mental, etichetezi o situație drept rea, prin poezie a reușit să o biruie. Când lași situația respectivă să fie, adică să existe, că nu ai cum să o faci să dispară insatntaneu, dar fără să-i dai un nume, fără să o etichetezi, ai la dispoziție o putere enormă, puterea de a lăsa să se instaleze binele prin forța vieții, în cazul Paulei, prin forța propriei creații.
De multe ori, încă din tinerețe m-a procupat secretul longevității, astfel că nu de puține ori îi întrebam pe cei care s-au bucurat de trecerea pragului în cel de al noulea deceniu al vieții: cum au reușit să parcurgă anii, astfel încât atunci când își scriu vârsta să poată începe cu cifra 8 sau 9?
Desigur, răspunsurile au fost multiple privind: cumpătarea, modul de viață, de alimentație dar esențial și de nelipsit a fost prezența socializării, a comunicării, a sentimentului de prietenie și iubire necondiționată, iar pentru cei dăruiți cu harul scrisului, clipele de grație când îngerul coboară și îi ține tovărășie în descifrarea frumosului și a tainelor existențiale care alungă Urâtul și îmbogățesc viața.

Acum, în prag de trecere, după 16 luștri de viață, cu admirație pentru cum a știut să parcurgă drumul sinuos, uneori poate greu, dar mereu ascendent, dorim Paulei, din toată inima, un sincer LA MULȚI ANI și îl rugăm pe Bunul și Milostivul Dumnezeu – pe care l-a avut tot timpul în suflet și căruia I-a oferit și înălțat cânturi de slăvire prin talanții pe care I-a primit – să-i ocrotească pașii pe toate cărările!


20 octombrie 2022
Elena Armenescu





Elena Armenescu    10/20/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian