Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Societătii de Limba Română din Voivodina i-a fost decernat Ordinul " Meritul Cultural "

Marți, 6 septembrie 2022, la Facultatea de Filozofie a Universității din Novi Sad a avut loc o reuniune festivă prilejuită de înmânarea Ordinului ,,MERITUL CULTURAL” în grad de ,,Ofițer”, Categoria A LITERATURA, pe care Președintele României domnul Klaus-Werner Iohannis a decorat Societatea de Limba Română din Voivodina - Republica Serbia, prestigioasa noastră asociație pe care o considerăm o adevărată Academie de Științe și Arte a Românilor din Serbia, odată ce activează de 60 de ani în slujba comunității românești de pe aceste meleaguri.
Președintele României a conferit Ordinul ,,MERITUL CULTURAL” dorind a răplăti meritele Societății de Limba Română din Voivodina ,,în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la păstrarea și promovarea limbii, spiritualității, culturii românești și identității naționale a Românilor din Republica Serbia”.

La festivitatea organizată de Societatea de Limba Română și Departamentul de limba și literatura română a Facultății de Filozofie, mai întâi domnul consul Daniel Bala, ministru-consilier la Consulatul General al României la Vârșeț a dat citire Decretului Prezidențial. Apoi, Ordinul ,,MERITUL CULTURAL” a fost înmânat președintelui S.L.R., Lucian MARINA de consulul general domnul Dinu GHEORGHE de la Consulatul General al României la Vârșeț care, de altfel, a fost oficialitatea română care a propus ca Societății de Limba Română să fie decernat această deosebit de însemnată recunoștiință a Țării-Mame.

Demn de menționat că la festivitate au participat și doamna profesor Steluța Mulić, născută Flora, precum și pictorul academic domnul maestru Viorel Flora, fiica și fiul regretatului profesor universitar dr. Radu Flora, fondatorul Societății de Limba Română.

La reuniunea festivă au participat și domnul Daniel Magdu, președintele și domnul Stevan Mihailov, vicepreședintele Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Voivodina, care a sprijinit financiar proiectul S.L.R. privind dezvelirea, la Facultatea de Filozofie, a bustului prof. univ. dr. Radu Flora pe care S.L.R. l-a făcut cadou Departamentului de limba și literatura română în semn de amintire că regretatul profesor a fost cel care, împreună cu decanul de pe vremuri, domnul Mihailo Palov, a pus temeliile mai întâi a unui Lectorat pentru limba română iar, apoi, și a Catedrei de limba și literatura română, care au precedat activității actualului Departament. Bustul este amplasat în fața Seminarului - a Bibliotecii cu fond de carte românească a Departamentului pentru limba și literatura română a Facultății de Filozofie din Novi Sad.

La prestigioasa festivitate, au participat și delegațiile partenerilor culturali ai S.L.R. din România. Astfel, reuniunea a fost onorată de participarea unei delegații a Societății Culturale ,,Constantin Brâncuși” în frunte cu domnul Aurel Bancu, secretarul Asociației care, și de data aceasta, a venit cu cadouri, inclusiv o stație de amplificare, care va fi de real folos pentru activitatea de viitor a S.L.R. Din delegație a făcut parte și renumitul istoric domnul Constantin C. Gomboș care, în numele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Filiala Județeană Timiș ,,Colonel Ion Enescu”, a acordat președintelui S.L.R: o DIplomă de Merit ,,în semn de gratitudine, apreciere și prețuire pentru promovarea limbii române, a culturii, spiritualității și tradițiilor românești”. De asemenea, de la Timișoara a sosit și o delegație a Asociației Non-Profit ,,PREZENT” în frunte cu doamna Steluța Guțiu care, de asemenea s-a prezentat cu cadouri frumoase pentru S.L.R.

De altfel, la măreața festivitate de la Novi Sad, după un cuvânt de salut rostit de doamna prof. univ. dr. Virginia Popovici în numele Departamentului pentru limba și literatura română, amfitrionul reuniunii Lucian Marina, a subliniat că această întâlnire de suflet este încă o reuniune prin care se aduce omagiu celui care a fost prof. univ dr. Radu Flora și anume cu prilejul serbătoririi a 60 de ani de activitate fructuoasă a Societății de Limba Română și a marcării a 100 de ani de la nașterea regretatului profesor. O notă festivă reuniunii au adus și Maria Simić, elevă în clasa întâi a Școlii de Muzică ,,Iosip Slavenski” din Novi Sad care a intepretat compoziția ,,Măgărușul de E. Boswell, precum și Lena Planjanin, elevă în clasa a doua, care ainterpretat melodia populară cehă ,,Anușca”.

De altfel, în ,,partea teoretică” au participat și dr. Romanța Iovanovici, fosta studentă a profesorului Flora la Catedra de limba și literatura română a Facultății de Filologie a Universității din Belgrad care, împreună cu Lucian Marina, ,,spiritus rector” și ,,spiritus movens” al S.L.R. care, timp de trei decenii și mai bine cât se găsește în fruntea a inițiat și coordonat numeroase proiecte inlucisv acesta desfășurat sub genericul ,,OMAGIU LUI RADU FLORA”, la 100 de ani de la naștere. Pentru volumul de referință alcătuit cu acest prilej, dr. Romanța Iovanovici a scris un studiu de caz substanțial privind activitatea prof. dr. Radu Flora în special în domeniul lingvisticii și al dialectologiei.

Iar, Lucian Marina care timp de trei decenii este președintele Comitetului de organizare a ,,Memorialului Radu Flora”, de la numeroasele reuniuni științifice, colocvii și simpozioane internaționale a selectat circa 200 de pagini dintre cele mai reprezentative comunicări ale oamenilor de știință și cultură aleasă care, pentru ,,Memorial...”, au pregătit lucrări științifice de referință în care au fost elucidate diferite aspecte ale vieții și activității prof. Radu Flora.

La Colocviul Internațional de la Novi Sad, prof. univ. dr. Virginia Popovici a vorbit la subiect despre contribuția prof. dr. Radu Flora la stimularea creației literare în limba română în Voivodina și, în special, despre romanele lui care sunt o adevărată frescă a vieții interbelice a comunității românești din Banatul Iugoslav.
Prof. univ. dr. Brândușa Juică a contemplat cu cuvinte alese cea mai nouă apariție editorială a S.L.R., Colecția de cântece populare românești din Satu Nou ,,LIRA BOBOCILOR” pe care prof. dr. Radu Flora a alcătuit-o în baza culegerilor făcute în satul natal în perioda anilor 1952-1954 dar, care, abia acum a văzut lumina tiparului la Editura S.L.R. grație angajamentului major al președintelui S.L.R. și a bunăvoinței moștenitorilor să pună la dispoziție manuscrisul acestei culegeri veritabile căci între copertele acestui volum se găsește o adevărată comoară, patrimoniul spiritual al românilor din Satu Nou.

Adresându-se participanților la festivitate, domnul Daniel Magdu, președintele C.N.M.N.R.S. a reliefat în mod special entuziasmul și elanul depus de președintele S.L.R:. pentru a se ține mereu aprinsă făcllia românității și a mulțumit tuturor membrilor S.L.R. pentru bogata activitate desfășurată în slujba comunității românești din Serbia.







Lucian Marina     9/16/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian