Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Criticul de artă André Seleanu conferință despre expoziția Territoires émotifs a renumitei artiste quebecoise, Hélène Goulet

Criticul de artă André Seleanu : conferință inaugurală despre expoziția Territoires émotifs a renumitei artiste quebecoise, Hélène Goulet la Maison Paul- Émile Borduas, Mont Saint-Hilaire, Quebec

Explorarea picturală a pictoriței Hélène Goulet », care pune reflectorul asupra expoziției de carieră a pictoriței Hélène Goulet, intitulată Territoires émotifs, la Maison Paul- Émile Borduas (Mont Saint-Hilaire, Quebec).O conferință de 70 de minute despre întreaga carieră a artistei, trecând în revistă tendințele din pictura ei, influențele, noutățile pe care le aduce stilul lui Hélène Goulet, pe care André Seleanu îl analizează și îi definește un loc în arta contemporană quebecoisă și canadiană.

André Seleanu, diplomatî n științe la Universitatea McGill (1983) , s-a reorientat în anii 90 sprejurnalism și critică de artă și este binecunoscut în Quebec și Canada pentru colaborările sale permanente la revista quebecoiză de artă Vie des Arts, la revista Canadian Art din Toronto, între 1997 și 2019 și ziarele Le Devoir ș iLa Presse între 1987 și 2004. În perioada 1987-2022, a conceput numeroase reportaje și critici de artă pe teme legate de arta contemporană, dar și de artă clasică și tradițională. André Seleanu este membru al Asociație iInternaționale de critici de artă (AICA cu sediul la Paris), secția canadiană, și al Uniunii Scriitorilor din Quebec. AndréSeleanu a publica tîn 2021 două cărți despre arta contemporană*,sumarizând vasta lui experiență în domeniu și aducând o viziune proprie asupra acestui subiect, bine documentată, pornind de la idei filozofice majore ale epocii artei contemporane și conceptuale și creând la rândul lui un anumit model algoritmic de descifrare a unei opere de artă contemporane. Cunoscut în Quebec, dar ducând o acțiune susținută pentru acceptarea viziunii lui inovatoare în stabilirea unor termeninoi care definesc și descriu arta contemporană, André Seleanu este atât critic de artă cât și istorician al artelor. Acest dublu statut l-a ajutat să facă multe comparații între curente și filozofii și să situeze arta contemporană și conceptuală în adevăratul ei anturaj social, cultural și politic al vremurilo rnoastre, și mai mult, să descifreze tendințe în practica actuală și o anumită îndepărtare de « gestul primordial al mâinii », văzând prin asta și o îndepărtare de sacru, de calitatea artei ca gest sacru. Eseul Intelegerea artei contemporane (Comprendre l’art contemporain, Mots en toile Montréal, 2012, Le Conflit de l’art contemporain, L’Harmattan, Paris, 2021) are multe referințe la arta asiatică, chineză și hindusă.

Invitația de a ține această conferință în inima vibrantă a Quebecului, în mijlocul peisajului artisti ccontemporan, într-un loc încărcat de istorie, Casa-muzeu Paul-Émile Borduas din Mont Saint-Hilaire și de a vorbi despre arta pictoriței Hélène Goulet este un bun prilej pentru André Seleanu de a « pune vântul să sufle în pânze » în direcția cea bună.Casa-muzeu Paul-Émile Borduas este un loc încărcat de istorie care continuă să facă istorie!

Protagonista expoziției este o figură marcantă în istoria artei contemporane: Hélène Goulet, este co-fondatoare a RAAV, Regroupement des Artistes en Arts Visuels (Regruparea Artiștilor din domeniul Artelor Vizuale), una dintre cele mai importante organizații pentru artiști din acest domeniu din Quebec. Ca pictoriță, (citez din notele lui Seleanu) : « Hélène Goulet își datorează forța pe de o parte spontaneității Automatiștilor (n.a. curent înartă), care au marcat începutul modernității în Quebec, și pe de altă parte, Plasticienilor, precum Yves Gaucher sau Charles Gagnon, care pun accentul pe câmpurile de culoare. De fapt, Hélène Goulet se situează la centrul tradiției artistice moderne în Quebec. Ea partajează cu pictorul Serge Lemoyne – pe care l-a cunoscut bine- gustul câmpurilor de culoare albe, albastre și roșii. Lemoyne, bine-cunoscut pentru seria sa legată de echipa de hockey Les Canadiens de Montréal, pune accent pe câmpurile de culoare de mari dimensiuni, impresionante chiar. Goulet marșează mai ales pe jocul trăsăturilor, a unei anumite caligrafii, dar există totodată ceva comun în gustul lo rpentru spații cromatice. » André Seleanu pune accent pe caracterul multilateral al pictoriței, cât și al tehnicii ei. Hélène Goulet este o artistă completă, lăsând o amprentă clară a stilului ei în toate operele de artă pe care le produce pe lângă pictură: vitraliu, pictură de mobilă și stampe.

André Seleanu face o frumoasă acoladă în prezentarea lui, trimițând la teoria culorilor a lui Johannes Itten (pictor și profesor la Bauhaus)când vorbește despre cromatismul din opera lui Hélène Goulet, afirmând mai departe că este posibil ca Goulet să fie considerată ea însăși singura teoreticiană a culorilor aici, în Quebec. Seleanu revelează în această conferință locul central pe care artista Hélène Goulet îl ocupă în cultura quebecoisă și canadiană contemporană.
Conferința lui André Seleanu va fi filmată de MRTV și va fi postată pe You Tube.

*Pentru a cunoaște mai bine eseul lui André Seleanu despre arta contemporană și a citi analiza lui comparată despre „gestul mâinii” și calitatea sacră a picturii în decursul Istoriei Artei până la arta contemporană vă recomandăm cele două cărți publicate de autor în 2021: Comprendre l’art contemporain, Art tactile, Art Sémiotique – Editura Mots en Toiles, 2021; Le conflit de l’Art contemporain – EdituraL’Harmattan, Paris, 2021. Cărțile au fos tlansate la Montreal în 2021 și la Paris în această vară și au avut numeroase ecouri în presă și radio în amândouă țările. Unele din interviurile acordate de André Seleanu se pot găsi pe Internet și pe You Tube.

Andrei Seleanu a fost intervievat de celebra istoriciană pariziană a artei Aude de Kerros, pe Radio Courtoisie la Paris, pe 9 iunie 2022. Doamna de Kerros a declarat că eseul lui Andrei Seleanu aduce noi nuanțe și clarificări indispensabile termenilor modern și post-modern, neapreciate înainte de această investigație.
De asemenea, un interviu pe care André Seleanu l-a acordat jurnalului Accent Montreal în ianuarie 2022 despre cele două cărți poate fi citit pe site-ul: www.accentmontreal.com

Alte publicații : printre alte colaborări, André Seleanu a scris textul la cartea pictorului quebecois Michel Beaucage-Territoires peinture în patru limbi : scris în franceză, tradus de el în engleză, și de alți traducători în spaniolă și chineză. Cartea de 86 de pagini ilustrează producția artistică a pictorului în sejurul său petrecut în Spania și în China, cât și opera din Quebec.

**Cartea lui André Seleanu, Comprendre l’art contemporain va fi în curând disponibilă și în limba engleză.





Eva Halus    9/13/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian