Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Șefia conservatorilor federali canadieni

Cautarea liderului salvator

La nivel federal, conservatorii continua rolul de opozitie oficială iar partidul lupta pentru afirmarea propriei identități politice și alegerea unui șef care să câștige următoarele alegeri. Eliminarea lui Erin O’Toole în februarie 2022 a deschis drum pentru alegeri interne avand ca favorit parlamentarul de Carlton, Pierre Poilievre, care deține 44% din suportul partidului (Lager Poll, 10 august 2022). Urmat de Jean Charet cu doar 17% suport în partid, zarurile par deja a fi aruncate. Potrivit Lager, Pierre Poilievre continuă să fie favoritul partidului pentru leadership dar se situează în spatele oponentului său ca favorabilitate în opinia generala a canadienilor. În cursa pentru conducere au rămas și alți candidați - Leslyn Lewis, Scott Aitchison și Roman Baber cu suport minimal - între 6 și 1%. Un alt candidat, primarul orașului Brampton, Patrick Brown, a fost eliminat din cursa în urma unui scandal legat de procedura de vot internă. Este așadar evident ca bătălia cea mare din 10 septembrie se va da între Poilievre și Charet.

Totuși, alegerile din partid pot fi încărcate de surprize iar pentru conservatori are o importanță fundamentală cine poate sa il invinga pe Trudeau. După plecarea lui Harper în 2015, conservatorii federali au trecut prin criza identitară, pe de parte, și o criza de leadership pe de alta. Din nefericire, istoria s-a repetat ironic pentru ei: alegeri de președinție urmate de pierderea alegerilor federale de trei ori. După șapte ani, conservatorii au pierdut mereu teren la nivel federal nefiind niciodată capabili sa recupereze nivelul politic dinainte de 2015. Analistii incerca sa anticipeze ce ar insemna pentru partid alegerile din 10 septembrie. Scepticii au decis soarta conservatorilor ca fiind pecetluită în pierderi pentru cateva decenii. În fond, după 1945 conservatorii au dominat la nivel federal doar 30 ani iar liberalii peste 40. Balanta istorică înclina în favoarea liberalilor. Optimistii au acordat însă o sansa dacă partidului se reformează cumva. Nu exista însă nici un manual de intructiuni politico-ideologice; asa ca evaluarile analistilor au doar valoare orientativa si nimic mai mult.

Dacă Pierre Poilievre va fi următorul șef al torilor, manifestul său politic încearcă sa aducă partidului unitate dar voci sceptice din partid îl considera prea radical el fiind identificat ca “urmaș a lui Harper” în gandire. Dacă Poilievre va fi castigatorul este de așteptat ca tonul lui să se va modera și va face un efort semnificativ de a unifica partidul. Deși nu este novice în politică, fiind implicat de aproape 20 de ani în funcții parlamentare și ministeriale în guvernul Harper, Poilievre a devenit practic cunoscut publicului canadian după anunțarea candidaturii la șefia partidului. S-a manifestat în favoarea drepturilor de manifestare a șoferilor de camioane și a criticat acerb guvernul Trudeau pentru felul în care a gestionat criza din timpul “Marșului Libertății”, de aproape 30 de zile, din Ottawa. Adept al libertarianismul politic, el este s-a pronunțat și împotriva mandatului obligatoriu pentru vaccinare. La nivel economic, Poilievre își propune sa implementeze un program de măsuri adiacente pentru perioada de inflatie pentru salavarea puterii de cumpararfe a dolarului candian, si se opune controlului acordat băncii centrale în controlul monedei digitale. Opoziția față de politicile de mediu impuse de liberalari va rezulta probabil în anularea celor două mandate majore, Bill C-69 și Bill C-48 iar în regimul armelor se opune și ordinului de control, din 2020. Poilievre are sustinere mare în Alberta natală. Interesant este ca la 16 ani a castigat un concurs de eseu politic și un premiu de 10000 de dolari pentru o lucrare cu tema: “Ce as face daca as fi prim-ministru?”.

Oponentul sau, Jean Charet susține partea “liberala” a conservatismului. Fost premier liberal al Quebecului, Charet are cea mai mica sutinere tocmai în provincia natală și nu este extrem de popular printre conservatori care îl considera lipsit de conservatism autentic. Ca și Poilievre, el vrea sa elimine Bill C-69 și Bill C-48 dar este în favoarea taxei de carbon. Spre deosebire de Poilievre însă, Charet susține mandatul de vaccinare obligatorie și folosirea măștilor. Și tot spre deosebire de oponent, Charet este însă în favoarea controlului armelor și a legislației impuse de guvernului Trudeau.

Indiferent cine va fi ales în septembrie, misiunea liderului este aceea de a castiga viitoarele alegeri și speranta conservatorilor este ca aceasta nu ramane o “misiune imposibilă” pe termen lung.

Luiza Mureseanu
Toronto







Luiza Mureseanu    8/30/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian