Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festival de teatru și film dedicat comediei la Brașov

Unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de teatru și film ce se desfășoară în România, intitulat ”Săptămâna Comediei”, a ajuns la cea de-a IX-a ediție. El se va derula în paralel între 18 - 24 iulie 2022 la Brașov, atât la Teatrul ”Sică Alexandrescu”, cât și la Cinema ”Astra”.
Șase creații dramaturgice intră în competiție din totalul de șapte, câte vor fi prezentate, constituind producții ale unor instituții prestigioase precum Teatrele ”Nottara”, ”Bulandra”, ”Odeon” și ”Asociația Jamais-Vu” din Capitală, dar și „Toma Caragiu“ din Ploiești. În Seara de Gală de duminică pe scenă vor urca actorii de la Teatrul ”Act”, câștigătorii ediției de anul trecut. Festivalul reprezintă primul proiect artistic dintre cele 50 cofinanțate de Primăria Brașov în 2022 prin Ghidul Cultural, a precizat d-na vice Flavia Boghiu, menționând că ”Săptămîna Comediei” reprezintă un eveniment local cu impact național, care va atrage cele mai bune piese de teatru, dar și filme celebre. De asemenea, au loc în Parcul Central acțiuni și spectacole stradale pentru cei mici, părinți, bunici și turiști.
Marian Gîlea, directorul Asociației Culturale Fanzin - organizatorul Festivalului - sublina că toate cele șase spectacole aflate în competiție sunt prezentate în premieră absolută la Brașov, fiind produse în ultimii doi ani. Filmele sunt difuzate cu intrare gratuită la Cinema ”Astra”, de luni până duminică. În prima parte vor rula pelicule clasice de comedie din anii ’60 -’70, iar în ultimele două zile ale săptămânii sunt programate filme clasice românești de comedie. Secțiunea de teatru competițională iar Juriul va acorda cinci premii. Cei cinci profesioniști în arta dramaturgică ce formează Juriul sunt Maria Zărnescu și Alina Epingeac (teatrologi și critici de teatru), Doru Mareș (scriitor, traducător și critic de teatru), Dan Cogălniceanu (actor, manager al Teatrului ”Sică Alexandrescu”) și Ioan Big (scriitor, jurnalist și analist Pop Culture).
Precizăm că Asociația Culturală Fanzin reprezintă o organizație non-profit (ONG), al cărei scop declarat este de a crea evenimente culturale unice, de calitate, care să corespundă cerințelor publicului.
”La fiecare dintre evenimentele noastre colaborăm cu o echipă de voluntari, independenți sau provenind din diverse organizații, ne spunea Marian Gîlea. Astfel, tineri cu vârste cuprinse între 17-25 ani au oportunitatea de a lua parte la acte artistice de excepție, dezvoltându-și în același timp competențe și abilități în organizarea de evenimente culturale. În prezent, Asociația organizează la Brașov patru evenimente de tip festival și operează în parteneriat cu Primăria municipiului și Cinemateca Patria”.

Publicul și-a făcut deja ...”încălzirea” cu o Premieră celebră - ”Liniște în culise!”

Este vorba de o comedie celebră, care lasă ușor deschisă ușa (de fapt... numeroase uși !), pentru ca spectatorii să intre tiptil în culisele vieții fascinante și tumultoase de actor.
Piesa se numește ,,Liniște în culise!” și a fost scrisă de de Michael Frayn, dramaturg și romancier englez vestit, actualmente în vârstă de 88 de ani. Varianta românească a avut Premiera acum două zile pe scena Teatrului ”Sică Alexandrescu”, reprezentând un fel de ...preambul al Festivalului de comedie care începe în această seară. După cum ne-a relatat colaboratoarea noastră de specialitate, Diana-Flavia Stegaru, PR al instituției amintite, piesa din repertoriul internațional spune povestea montării unui spectacol de teatru, cu întreaga sa încărcătură de emoții și tensiune, entuziasm și epuizare.
Premiera mondială a avut loc la Londra în anul 1982 și de atunci a fost montată cu mare succes pe numeroase scene din lume, câștigând câteva premii prestigioase.”Am avut la dispoziție numai cinci săptămâni pentru a lansa această premieră. Am lucrat împreună cu regizorul și colegii mei zi de zi, într-un mod alert, și sperăm că efortul nostru va fi răsplătit (a și fost -n.n.) de publicul prezent în sală, atât în seara de vineri, la Avanpremieră, cât și sâmbătă, la Premieră”, ne-a spus după spectacol actorul Dan Cogălniceau, manager la Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Brașov. Domnia sa a fost distribuit într-un rol burlesc, ca și ceilalți interpreți, de care s-a achitat cu brio. La fel au făcut și talentații săi colegi, Bogdan Nechifor, irezistibilul ”hoț” Mihai Giurițan, impetuoșii Iulia Popescu, Ion Gâlmă, Ioana Bândac, Mădălin Mandin, Simona Pop, Ioana Predescu, Oana Huiu, Vasile David. Regia spectacolului aparţine tânărului director de scenă Zalán Zakariás, aflat la prima colaborare cu trupa din burgul de la poalele Tâmpei, cu care a conlucrat de minune. „Pot spune că această colaborare s-a transformat într-o prietenie ce a încurajat atmosfera foarte muncită de creație. Am reușit să facem un spectacol bun, special, despre Teatru și Viață. Dar și despre ”chinul” de toate zilele al artistului ce încearcă să se adâncească în creație, a afirmat regizorul. Spectacolul nostru constituie, dacă vreți, un fel de punere în teamă a publicului cu Actoria, constituind o bună pregătire a spectatorilor pentru Festivalul ”Săptămâna Comediei”. Sunt bucuros că mă aflu la Brașov - un oraș viu, care trăiește din plin - și care se focusează pe cultură!”, a menționat în final regizorul Zalán Zakariás.
Programul Festivalului
Cele șase spectacole de teatru aflate în competiție sunt: ”Fetele Pelican” - prezentat în Deschidere de Teatrul ”Nottara” din București (luni, 18 iulie);”Furtuna”-spectacol al Teatrului ”Bulandra” tot din București (19 iulie); ”Toxic” - reprezentație propusă de Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiești (20 iulie); ”Rebarbor” - oferit de Teatrul ”Odeon” din Capitală (21 iulie); ”Cină cu prietenii” - montat la Teatrul ”Bulandra” București (22 iulie); ”Funia” - spectacol al ”Asociației Jamais-Vu” din Capitală (23 iulie).Printre invitații care vor putea fi admirați la scenă deschisă se numără actori redutabili, precum Marcel Iureș, Elvira Deatcu, Șerban Pavlu, Anca Sigartău, Victoria Cociaș, Vlad Zamfirescu și alții.
Festivalul se va încheia duminică, 24 iulie a.c. cu o Seară de Gală, în cadrul căreia Teatrul ”Act” București va juca spectcolul ”Rosto” - câștigătorul a patru Premii la ediția de anul trecut. În acest an Juriul va acorda cinci Premii: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie și Premiul Juriului.
Filmele programate sunt următoarele, intrarea fiind liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.
Luni, 18 iulie, ora 19.30 ”Sabrina” (1954) cu H. Bogart, Audrey Hepburn; Marți, 19 iulie, ora 19.30 ”The Nutty Professor” (1963) cu Jerry Lewis; Miercuri, 20 iulie, ora 19.30 ”It's a Mad Mad Mad Mad World” (1963) cu Spencer Tracy; Joi, 21 iulie, ora 19.30 ”The Apartment” (1966) cu Jack Lemmon; Vineri, 22 iulie, ora 19.30 ”Good Morning, Vietnam” (1987) cu Robin Williams.
Filme românesti clasice de comedie prezentate de ”Cinemaraton”: sâmbătă, 23 iulie matineu, ora 11.00 ”Maria Mirabela” (1981); de la ora 17.00 ”Asfalt Tango” (1996); iar de la ora 19.00 ”Sieranevada” (2016); Duminică, 24 iulie matineu, ora 11.00 ”Dumbrava Minunată” (1980); la ora 17.00 ”6,9 pe scara Richter” (2016); iar seara de la ora 19.00 ”Filantropica” (2002

Horia C. Deliu





Horia C. Deliu    7/18/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian