Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Al.FlorinTene - in timp

Aflu din presă (nu prea am datele aniversare în cap...) că Domnul Al. Florin Țene tocmai încheie primele opt decenii de viață și deja, din 13 iunie (2022), numărătoarea anilor începe cu cifra 8. Fapt constant – zodia Gemenilor, cu mare mobilitate a minții și fire pozitivă.
Nu voi face o biografie, se găsesc informații pe internet.
Voi scrie câteva rânduri despre lucruri care nu se pot uita. Pe care nu le pot eu uita.
Și unele constatări. Și legături băimărene.

Ne-am cunoscut cândva, prin a doua jumătate a anilor ’90 ai secolului trecut, mileniul al doilea.
Vreo 25 de ani vor fi fiind de-atunci, nu știu exact, dar îmi amintesc de parcă s-ar fi întâmplat azi bunăvoința cu care mă primea în redacția „Curierului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca” și ce bucurie mi-a produs, încă întâlnindu-ne întâmplător pe treptele holului mare, vestea pe care mi-a dat-o o dată că articolul meu urmează să apară în proximul număr.

Însuși faptul că mă reținuse din mulții anonimi, pe mine, o și mai necunoscută, și era la curent cu bietele și târziile mele încercări publicistice propuse hebdomadarului primăriei clujene și apoi și revistei „Cetatea culturală”, care tot acolo își avea redacția, era ceva foarte tonic și încurajator. Domnul Țene este și printre puținii care mi-au recenzat (cu multă bunăvoință) primele cărți. E o înaltă calitate a omului dispus să netezească drumul altuia, să-i dea încredere și îndemn.

Mutându-mă, la un moment dat, în Baia Mare, am reluat, după o vreme, relația de colaborare, de data aceasta „invers”, eu cerându-i materiale scrise și chiar participări la manifestări culturale.
Așa am cunoscut-o și pe Doamna scriitoare Nica Titina Țene (sensibil Rac, ca semn zodiacal), soția sa exemplu de soție, împreună cu care a venit în Maramureș în toamna anului 2004, când am fost la Bârsana, pentru comemorarea lui Mircea Vulcănescu.
În microbuz, am stat alături și a fost o încântare să o ascult vorbind despre soțul ei, povestind ce înțelegător și altruist este. Și ce copii (maturi deja și atunci) minunați, serioși, au, bine realizați în carierele lor. O familie cu bună temelie, deși s-au căsătorit (cu verighete împletite din iarbă!) când erau foarte tineri, la consolidarea și armonia căreia au contribuit, cu siguranță, amândoi soții.
Am aflat cu acea ocazie că Baia Mare nu le e deloc străină, în tinerețe Domnul Țene făcându-și studiile superioare aici. Apoi a lucrat ca profesor la Tarna Mare, care atunci făcea parte din regiunea Maramureș (actualmente, localitatea, reședință a comunei cu același nume, este în județul Satu Mare), iar soția a fost, în același sat, învățătoare. Doamna Țene are și un frate stabilit în orașul de pe Săsar.

Domnul Al. Florin Țene nu numai că a urmat în Baia Mare cursurile filologice, dar a și înființat, împreună cu scriitorul Vasile Radu Ghenceanu și cu artistul plastic Mihai Olos, Cenaclul literar „Nord”, contribuind și cu un condei distinct la cultura locului – parte din patrimoniul Țării.
Poate nu mulți își mai amintesc despre asta acum, dar efectele, neîndoielnic, au rămas, s-au perpetuat, au influențat, invizibile, spirituale. Urme frumoase lăsate pe unde a trecut.

Era încă, la începutul mileniului acestuia, vremea corespondenței clasice, prin poștă, și așa am primit de la Domnul și Doamna Țene scrisori și felicitări cu prilejul sărbătorilor – le mai am, le păstrez pe toate!, păstrez și un cod de evaluare a caracterelor umane (trimis de Doamna Țene), cum păstrez, bineînțeles, și diploma de onoare pe care Domnul Țene mi-a dat-o, cu generozitate, din partea Ligii Scriitorilor Români, al cărei președinte și fondator este.

Un om atent, întotdeauna având timp pentru o vorbă bună, pentru transmiterea unui sentiment de siguranță sau speranță. Mi-a și încredințat „șefia” filialei băimărene a Ligii Scriitorilor, însă eu nu am reușit să întemeiez filiala (s-a făcut, ulterior, de către altcineva). N-am meritat.
Dar Domnul Țene preferă să supraestimeze capacitățile cuiva, decât să le cântărească farmaceutic, în valoare exactă: mică.

Cât despre scris și aria preocupărilor, scrisul Domnului Al. Florin Țene se conturează în vervă, în cuvântul potrivit și totodată insolit, împlinit în cam toate (poate chiar în toate, nu am o bibliografie completă, să pot vedea) genurile și speciile beletristice și publicistice, în imaginația pusă în pagina propriei opere literare (epică, lirică, dramaturgică), în interesul pentru opera altuia, mare sau mic, pentru creația uitată, pentru autorul lăsat de toată lumea în umbră ori, dimpotrivă, pentru creația explorată și de alții, dar căreiaDomnul Al. Florin Țene îi găsește unghiuri noi de abordare, cu inedite soluții de lectură.

Scriitor în toate registrele fictivului, ca și în ale realului, în calitate de critic literar, istoric literar, eseist și om de opinie răspicat exprimată, chiar contra curentului general, când e cazul, și cu asumarea „consecințelor”. Mare putere de muncă.

Omul? – Modest, binevoitor, înțelegător, prob. Omul pe care, la nevoie, te poți bizui.
Un om al ușii deschise.
Cu gând de recunoștință, de-un sfert de veac și de aici mai departe,
La mulți și buni ani!

Angela-Monica JUCAN






Angela-Monica Jucan    6/11/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian