Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ziua mondială a numărului Pi

STIAȚI CĂ?

– Simbolul Pi este utilizat de peste 250 de ani. Simbolul a fost introdus de William Jones, un matematician galez, în 1706. Simbolul a fost popularizat de matematicianul Leonhard Euler.
– Întrucât valoarea exactă a lui Pi nu poate fi calculată niciodată, nu putem găsi niciodată aria sau circumferința exactă a unui cerc.
– Data de 14 martie este sărbătorită ca fiind „Ziua numărului Pi”, deoarece 3,14 sunt primele cifre ale acestuia.
– Recordul pentru recitarea celui mai mare număr de zecimale ale lui Pi a fost atins de Rajveer Meena la Universitatea VIT, Vellore, India, la 21 martie 2015. El a fost capabil să recite 70.000 de zecimale. Rajveer a purtat o legătură la ochi pe toată durata recitării sale, care a durat 10 ore.
– Pi este, de fapt, o parte a mitologiei egiptene. Oamenii din Egipt credeau că piramidele din Giza erau construite pe principiile lui Pi. Înălțimea verticală a piramidelor are aceeași relație cu perimetrul bazei lor ca relația dintre raza unui cerc și circumferința acestuia.
– Fizicianul Larry Shaw a început să sărbătorească 14 martie ca „Ziua numărului Pi” la muzeul științific Exploratorium din San Francisco. Acolo este cunoscut sub numele de „Prințul lui Pi”.
– Există o limbă întreagă făcută din numărul Pi. Unor oameni le-a plăcut destul de mult acest număr pentru a inventa un dialect bazat pe acesta. În „Pi-lish” numărul de litere din fiecare cuvânt se potrivește cu cifra corespunzătoare a lui Pi. Acest prim cuvânt are trei litere, al doilea are o literă, al treilea are patru litere și așa mai departe. Inginerul de software, Michael Keith, a scris o carte întreagă, numită Not a Wake în această limbă.
– Pi nu a fost întotdeauna cunoscut sub numele de Pi. Înainte de anii 1700, oamenii se refereau la numărul pe care îl cunoaștem că este Pi ca fiind „cantitatea care, atunci când diametrul este înmulțit cu el, dă circumferința”. Nu este surprinzător că oamenii s-au săturat să spună atât de multe ori de câte ori au vrut să vorbească despre Pi. Matematicianul galez, William Jones, prieten cu Sir Isaac Newton, a început să folosească simbolul pentru Pi în 1706.
– Nu vom putea găsi niciodată toate cifrele lui Pi din cauza definiției sale ca număr irațional. Civilizația babiloniană a folosit fracția 3 ⅛, chinezii au folosit numărul întreg 3. Până în 1665, Isaac Newton a calculat Pi cu 16 zecimale. Computerele nu fuseseră inventate încă, așa că a fost o afacere destul de mare. La începutul anilor 1700, Thomas Lagney a calculat 127 de zecimale ale lui Pi, atingând un nou record. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, numărul de cifre ale lui Pi a crescut de la aproximativ 2000 la 500.000 pe CDC 6600, unul dintre primele computere realizate vreodată. Acest record a fost doborât din nou în 2017, când un om de știință elvețian a calculat peste 22 trilioane de cifre ale lui Pi. Calculul a durat peste o sută de zile.
– Utilitatea lui Pi a fost o chestiune de dezbatere, deși este iubită de mulți pasionați de matematică. Unii cred că Tau (care se ridică la 2π) este mai potrivit pentru calculele de cerc. De exemplu, puteți înmulți Tau cu raza lui pentru a calcula circumferința acestuia mai intuitiv. Tau/4 reprezintă, de asemenea, unghiul unui sfert de cerc.
– Calculul lui Pi este un test de stres pentru un computer. Funcționează la fel ca o cardiogramă digitală, deoarece indică nivelul de activitate din cadrul procesorului computerului.
– Givenchy vinde o colonie pentru bărbați cu numele „Pi”. Compania comercializează acest produs ca fiind capabil să sporească atractivitatea bărbaților inteligenți și vizionari.
– Numărul Pi a fost atât de atrăgător, chiar și în secolul al XVI-lea, încât matematicianul olandezo-german, Ludolph van Ceulen, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții calculând primele 36 de cifre ale lui Pi. Se spune că primele 36 de numere au fost gravate pe piatra sa funerară, care acum este pierdută.
– William Shanks, un matematician britanic, a lucrat manual pentru a găsi cifrele Pi în 1873. A petrecut mulți ani încercând să calculeze cifrele Pi cu mâna și a găsit primele 707 cifre. Din păcate, cea de-a 527-a cifră pe care a găsit-o a fost greșită, ceea ce a făcut greșite și toate cifrele următoare.
– Numărul pi este literalmente infinit de lung. Dar numărul 123456 nu apare nicăieri în primele milioane de cifre ale lui Pi.
– Chinezii erau cu mult înaintea Occidentului în găsirea cifrelor lui Pi. Matematicienii chinezi au fost în fața jocului Pi din două motive: aveau notații zecimale și aveau un simbol pentru numărul zero. Abia la sfârșitul Evului Mediu, matematicienii europeni au început să folosească numărul zero. În acea perioadă, matematicienii europeni au colaborat cu mințile arabe și indiene pentru a aduce simbolul zero în sistemul lor.
– În cele mai vechi timpuri, matematicienii foloseau o metodă unică pentru a calcula Pi. Aceștia ar fi adăugat din ce în ce mai multe laturi unui poligon, astfel încât aria sa să se apropie de zona unui cerc. Arhimede, cel mai faimos matematician și inventator grec, a folosit un poligon cu 96 de laturi. Mulți alți matematicieni au folosit, de asemenea, această metodă poligonală pentru a calcula numărul infinit de lung Pi. În China, un matematician a folosit peste 3.000 de laturi într-un poligon pentru a ajunge la valoarea 3.14159. Un alt matematician a folosit aproximativ 25.000 de laturi pentru a calcula Pi.
– Mulți matematicieni cred că este mai corect să spunem că un cerc are colțuri infinite decât să spunem că nu are niciunul. Este rezonabil să presupunem că numărul infinit de colțuri dintr-un cerc se corelează cu numărul infinit de cifre ale lui Pi.
– Numărul Pi este foarte eficient atunci când este folosit în calcule. De exemplu, rotunjirea numărului Pi la doar 9 cifre după zecimală și utilizarea acestuia pentru a calcula circumferința pământului oferă rezultate incredibil de precise. Pentru fiecare 25.000 de mile, numărul Pi va greși doar la 1/4 de inch.
– Chiar și astăzi, oamenii se întrec pentru a calcula mai multe cifre ale lui Pi într-o competiție nesfârșită. În anul 2010, un inginer japonez și un expert american de calculatoare au doborât recordul pentru cel mai mare număr de cifre pi calculând până la 5 trilioane de cifre ale acestuia. Partea uimitoare este că nu au folosit niciun supercomputer. Au folosit doar computere desktop, 20 de discuri externe și mințile lor strălucitoare.
– Litera greacă π este prima literă a cuvintelor „periferie” și „perimetru”. Și, după cum știm cu toții, Pi este raportul dintre „periferia” unui cerc și diametrul său.
– Interesant este că unii dintre cei mai renumiți oameni de știință din lume au o legătură cu ziua lui Pi. Albert Einstein s-a născut pe 14 martie 1879. Stephen Hawking a murit pe 15 martie 2018 la vârsta de 76 de ani.

Adelina Dobre- Facultatea de Drept Bucuresti





Adelina Dobre    3/19/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian