Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Neîmplinirea împlinitului - Jurnal de emigrant ( I )

De vorbă cu mine

Pornirile­mi sunt rodul viselor ce mă ademenesc azi precum parfumul florilor de lămâi. Mă liniștesc, îmi creează acea stare de beatitudine, de... Oare cum ar fi să­mi învelesc cu albul petalelor sufletul uneori plin de neliniști și să­l în­ grop între filele unei cărți... Aș vrea să o scriu... Delirez, Doamne? Am început s­o iau razna, cartea­i gata. „N‐are început și nici sfârșit n‐are.”, îmi spune la telefon prietenul, pe care l­am rugat să­mi prefațeze scrierea, timp în care ca un ecou sună vocea soției din cealaltă cameră: „N‐are, n‐are nici una nici alta”. Îmi bat capul și nu știu ce să scriu. Încerc să mă concentrez, dar gândurile­mi zboară spre „Ispita de a exista” a lui Emil Cioran, carte aflată pe biroul meu. Dar cum să mă eliberez de „țicnelile” acestui filosof protestatar și „vetust”, când toate creațiile sale mă fascinează? Dar dacă­s eu învechitul și nu pricep ancorarea­n timp?

„Bunu, bunu unde ești?” Gata cu scrisul, mi­a venit în vizită nepoțica, încărcată de dragoste și plină de viață. Când mă uit în ochii ei cu sclipiri de safire, mă și văd plutind în văzduh, sau legănat de valurile oceanului. Iubirea dăruită necondiționat de prințesa mea încolăcită cu mânuțele în jurul gâtului meu, mă fac să uit de tot și de toate. Ș­apoi și dragostea cu care sunt înconjurat de soția mea, de fiul și nora mea, îmi topesc așijderea sentimentele de frustrare, nu toate, doar dorul de mamă rămâne. Că locul fiecăruia este acolo lângă familia sa, nu e nici o îndoială, păcat doar că ne plimbăm printr­o lume despărțită de granițe păzite de soldați și sârmă ghimpată, ceea ce face uneori imposibil în timp util primenirea vieții cu cei dragi.

*
Departe de Acasă și totuși Acasă reprezintă o contradicție sau doar o anomalie a puterii de înțelegere a unora sau a altora. Vederea unilaterală aflată de o parte sau alta a habitatelor, este doar una de anatemizare. În fond, trăirile mele cu exteriorul se află într­o perpetuă stare de anacronism.

Când începi să înțelegi că nu înțelegi nimic percepi emi­ grarea la chiar începutul ei ca pe o strămutare definitivă a propriei tale persoane pe un alt tărâm, într­o altă dimensiune de civilizație. Dar emigrantul este același pe toate meridianele și paralelele globului, cu variațiuni orchestrale de împliniri Amadeus Mozart­iene sau cu recviemuri Johann S. Bach de trecere la cele veșnice.

În vâltoarea trăirilor nu simți că se rupe ceva în tine, nu simți prezentul trecutului tău și doar apoi începi să realizezi că­ți lipsesc părinții, frații, prietenii, că­ți lipsesc bucatele, muzica, până și gropile din asfalt îți lipsesc. Dacă e să vorbesc de limbă, de graiul în care am început să vorbim pentru ca apoi să­i simțim pulsul, este cu totul altă poveste; filosofie ezoterică în care excelează Ion Dur, profesorul meu de ieri, mentorul de azi și prieten dintotdeauna din perspectiva aglutinării mele și mai mult la scrierile lui Cioran, Noica și Eliade.

Deopotrivă, prieteni de­o viață, subtili și cognitivi într­ale cuvintelor, faptelor și eventurilor, gazetarul Mircea Bițu, Directorul general al Trustului de Presă Tribuna Sibiu și omul de radio Doina Jalea, Ex Director la Radio România Actualități, mi­au sugerat în urmă cu doi ani să ies din mediocritatea împlinitului și să pun pe tapet file din viața emigrantului, mai precis periplul subsemnatului prin Noua Zeelandă și Australia. În paginile Tribunei pe parcursul unui an de zile, în 26 de episoade, am dorit să ofer informații utile, în opinia mea, vorbind despre momentele de agonie și extaz prin care am trecut.

Tentația

Totul a început acum 20 de ani, când în jurul unei mese rotunde am decis împreună cu soția mea, că ar fi mai bine să ieșim din țară, motivația fiind o viață mai bună pentru fiul nostru și de ce nu și pentru noi. Reușitele unor prieteni, colegi de facultate ai consoartei și în special reușita surorii mele (Prof. Univ. la Columbia University ­ Missouri­ USA) au fost hotărâtoare în decizia luată.

Deși nu mai aveam chiar vârsta unui june prim, eram totuși hotărât, să iau taurul de coarne, să­mi dovedesc curajul și intelighenția, dar nu într­o Europă bântuită de atâția emigranți ci undeva mai departe, un loc asemănător țării mele, cu munți din care ape repezi să se prăvale­n cascade, cu dealuri și coline dulci acoperite de păduri, cu câmpii înverzite ce se lungesc până­n buza mării. Toate aceste tablouri le­am zărit în câteva casete cu Noua Zeelandă. M­au frapat tot așa cum astăzi mă uimesc imaginile filmate de Charles Hauxley în România, locuri de o frumusețe ireală de care habar nu aveam când eram Acasă.

Durerea din suflet: mama

Stingerea din viață a tatălui meu, în 2000, ne­a bulversat pe toți ai casei. Sora mea pentru a îndulci puțin trauma prin care trecea mama, a luat­o cu ea în State obținând o viză pe zece ani cu multiple intrări și ieșiri. Apoi am purces și eu spre NZ, iar cea care ne­a dat viață după un du­te vino preț de vreo opt ani, a rămas apoi singură Acasă ­ interdicție medicală de a mai călători cu avionul.

Nu știu câți dintre noi cei așezați pe toate paralelele globului s­au gândit vreo clipă, că au lăsat în urma lor ființele cele mai dragi, părinți, copii, frați, surori. Tineri la plecarea din țară, grăbiți mereu în vizite printre escale și azi așa, mâine așa, am constatat că timpul și­a pus amprenta pe chipurile noastre. Străfulgerați de ideea propriei schimbări, a început să ne bată și mai tare inima­n piept și să ne zvâcnească sângele­n tâmple cu gândul, că în egoismul nostru i­am uitat pe cei de același sânge cu noi. A început să­și facă simțită în sufletul meu acea apăsare dureroasă, mama, nu mai e tânără nici ea. O sun mereu la telefon, am sunat­o și ieri sau acum două zile, o sună și sora mea. Vorbim cu ființa delicată ce ne­a dat prima suflare, e veselă­n tristețea sa, numai ca să ne arate nouă, copiilor ei, că nu­i prea pasă de singurătate. Știm că se delectează zilnic desfăcând cuvinte­ncrucișate și citind din operele autorilor noi apăruți pe piața de carte, adăugând volum după volum pe rafturile și așa înțesate ale bibliotecilor din casă. Întotdeauna i­a frapat pe cei din jur cu intuiția pe care o are în sânge și cu inteligența­i eclatantă. E înconjurată uneori de prieteni de­ai noștri, de câteva rude și de vecini, oameni cu suflet de aur care îi calcă pragul. Nici nu știu cum să­mi exprim gratitudinea față de ei... iar noi, noi suntem în alte colțuri ale lumii și ne plătim la rându­ne tributul cu lacrimi în ochi rugându­l pe Bunul Dumnezeu, să­i dea sănătate.

Confortul material de care se bucură ea, mama, nu înlocuiește nici pe departe lipsa celor doi copii ai săi împrăștiați prin lumea largă. Ăsta­i blestemul cel mare al emigrării, cel de NEÎMPLINIRE a ÎMPLINITULUI, de a nu putea fi alături de cei dragi în momente de cumpănă și de a nu­și putea împărtăși bucuriile cu ei.

Și totuși o rază de lumină s­a ivit la orizont cu ceva timp în urmă, venirea fiicei sorei mele la Sibiu să­i fie sprijin bunicii, care și­a revărsat dragostea asupră­i în toată perioada copilăriei. Aș fi detaliat cu mare plăcere despre acest subiect dar... Nu întotdeauna actorii doresc să fie prezenți pe scenă pentru a fi aclamați, e dreptul lor de a refuza un rol păstrându­și anonimatul.

Departe de Acasă am ezitat în articolele publicate­n Tribuna, să vorbesc pe tema legată de mama, pentru că doare, doare al dracului de tare, mă răscolește tot timpul și probabil nu numai pe mine. Este drama vieții noastre a emigranților.

(va urma)
----------------------
Marius GHINESCU
Perth, Australia






Marius Ghinescu    3/4/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian