Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Ce naste monstri ?

Ȋntr-o perioadă istorică marcată de razboaiele napoleoniene, chinuit de suferințe fizice ( surzenie), spre sfârșitul vieții, Francisco José de Goya y Lucientes (1746 -1828) se izolează, retrăgându-se în lumea imaginației, și pictează , printre altele, și faimosul tablou “ Somnul rațiunii naște monștri”.

‹‹Din pricină că Iisus nu poate fi înțeles prin categoriile rațiunii, prin felul de a fi al lumii, ci numai prin Revelație – iar omul anevoie se ridică la înălțimea Revelației – faptul acesta îl silește pe om să-și vadă cu ochii toată mizeria întreprinderii sale în cunoașterea lui Dumnezeu. Neputința cuprinderii lui Dumnezu îl constrînge pe om să-și vadă marginile, caducitatea, neajunsul cunoașterii, tragedia rațiunii. Rațiunea trebuie să admită credința, această asceză a rațiunii.

De aci, față de Iisus, care se impune, rezultă numai două atitudini: sau e refuzat și osândit la moarte, ca o absurditate în lume, ca pe unul ce amenință lumea cu sfârșitul, sau e primit ca un sfârșit al lumii, ca o cruce a rațiunii, o smerenie a ei. Sau picătura de apă va nega oceanul fiindcă… nu-l poate cuprinde și ca urmare îl va tăgădui ca obârșie a sa, sau picătura de apă nu va nega oceanul, deși nu-l poate cuprinde, ci își va recunoaște obârșia sa în el. Este prin urmare și o răstignire a minții.

Luarea crucii lui Hristos e totuna cu smerenia, iar smerenia e recunoașterea măsurii de om și primirea misterului ce ne depășește, ca mister.

Dacă cunoașterea, superioritatea subiectului față de „obiect” e tot sufletul nostru, atunci față de Iisus suntem în situația să ne pierdem sufletul, fiindcă Iisus se impune, dar nu ca „obiect”. Iisus ne impune un alt mod de-a-L cunoaște; și ne povățuiește simplu, divin de simplu: să ne pierdem sufletul pentru El, căci numai așa-L vom câștiga. Numai așa va învia sufletul nostru. Cu alte cuvinte, în fața lui Iisus, să nu ne mai ținem de zidul chinezesc al mărginirii noatre: altfel nu pierdem lumea, preferând pe Iisus.

Cine va face așa va fi mărturisit de Iisus înaintea Tatălui, ca unul ce a înfruntat pe pământ riscul mărturisirii lui Dumnezeu. Cine răstignește în sine cunoașterea lumii (care nici pentru lumea aceasta nu e toată bună), preferând cunoașterea care era în Iisus, „în care sunt ascunse toate comorile cunoștinței și ale înțelepciunii”(Coloseni 2,3) acela pune viu ființa sa în fața lui Dumnzeu. Abia aceasta e „cunoașterea Adevărului”, care ne va face liberi! Prislop 17 .X. 1949››
(Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, „Cuvinte vii”, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, Deva, 2006, pp. 148-149.)

A) RAȚIUNE 1. Treapta a doua, superioară, a cunoașterii, numită și treapta rațională sau a gândirii abstracte, caracterizată prin faptul că operează cu noțiuni, judecăți și raționamente; la nivelul ei se sesisează esența obiectelor și a proceselor din natură și din societate, se descoperă cauzele și legile acestora. Ea se află într-o strânsă corelație dialectică cu treapta senzorială a cunoașterii. 2.Moment al treptei rationale a cunoașterii opus intelectului.( pag. 469-470)

B) INTELECT ȘI RAȚIUNE, categorii filozofice, proprii filozofiei premarxiste, care demonstrează moduri sau trepte determinate ale gândirii.(…) un loc deosebit li se acordă în concepțiile filozofice ale lui Kant și Hegel. Dacă I.Kant subliniază opoziția lor, Hegel încearcă să evidențieze unitatea lor dialectică. Activitatea gândirii se realizează, după acesta, în două momente sau etape: etapa intelectului , în care se identifică, adică se stabilesc ideile de sine stătăoare, și etapa rațiunii, în care se realizează raportarea dialecticăa acestor idei. Ȋn gnoseologia materialist-dialectică nu se mai face distincția dintre l.și r. ca între două nivele cu structuri și funcții diferite, rațunea fiind înțeleasă ca o facultate constructivă și activă în totalitatea ei. ( pag.281)
C) http://vestitorul.blogspot.ro/2014/08/sufletul-si-puterile-lui.html


Nicușor Gliga





Nicușor Gliga    2/1/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian