Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mihail Kogalniceanu, un om al Micii Uniri!

Mihail Kogalniceanu este un nume mare in istoria romanilor, care cu greu ar putea fi descris in cuvinte. Marcheaza cultural si politic istoria Romaniei, activitatea sa intinzandu-se pe aproape intregul secol XIX. A fost unul dintre cei mai aprigi luptatori pentru Unirea Principatelor, a fost avocat, istoric, publicist, ministru si om politic. A avut o importanta vitala in modernizarea Romaniei si in Unirea de la 1859, dar si la Revolutia de la 1848. Geniul creator, Kogalniceanu imbina armonios cultura cu politica, fapt care l-a determinat pe Marele Nicolae Iorga sa il socoteasca „cel mai mare conducator cultural si politic din epoca moderna”.

Cand, la 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este recunoscut ca domn si de catre munteni, Mihail Kogalniceanu traia fericirea unui ideal implinit – Unirea. „Votul de la 24 ianuarie a fost o sublimă protestatie in contra hotararii acelora ce au vrut sa tie despartite doua ramuri ale aceluiasi copac, doua fiice ale aceleasi mume”- M. Kogalniceanu.
Cu prilejul algerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, Mihail Kogalniceanu a rostit un discurs memorabil, ale carui invataminte trec peste veacuri si reprezinta un bun indemn pentru toti cei care sunt alesi in functii publice: „Alegându-te pe tine Domn în țara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată țara dorește: la legi noi, om nou …Fii, dar, omul epocii …, fă ca legea să fie tare, iar Tu, Măria-ta, ca Domn, fii bun, fii blând, fii bun mai ales pentru acei pentru care mai toți Domnii au fost nepăsători sau răi. Nu uita că dacă cincizeci de deputaţi te-au ales Domn, însă ai să domneşti peste două milioane de oameni”.

Ziua Unirii – Unirea cea mica asa cum i s-a mai spus, reprezinta de fapt ziua de nastere a Romaniei – 24 ianuarie 1859. Iar cand vorbim despre Unire nu avem cum sa nu amintim de Hora Unirii, un cantec patriotic care contureaza legenda Unirii Principatelor Romanie, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, in Moldova si Muntenia. De acum 160 de ani si chiar mai mult, romanii se prind, de la egal la egal, in hora unitatii nationale, si de la sine, le vine ritmul si versurile “Hai sa dam mana cu mana!”. Toti cei care invarta aceasta hora canta versurile mobilizatoare care ii cheama pe munteni si moldoveni sa se uneasca.
Celebrele versuri ale poeziei „Hora Unirii”, scrisa de Vasile Alecsandri cu trei ani inainte de Unirea Principatelor Romane de la 1859, au fost transcrise in miniatura, de un celebru bijutier iesean al mijlocului de secol XIX, pe un buton de camasa. Obiectul, din metal aurit, dantelat si prevazut cu o lupa care mareste versurile de cateva ori, a fost daruit in anul 1860 lui Mihail Kogalniceanu, ca semn de recunostinta pentru contributia sa la realizarea Micii Uniri de la 1859.

Astazi am recitit Hora Unirii de Vasile Alecsandri si va indemn si pe voi sa o faceti.
Si hai sa dam cu adevarat mana cu mana ce-i cu inima romana…. E o inima care sangereaza din suferinta pamantului acesta bun, roditor si frumos, atat de incercat. Si din suferinta oamenilor care locuiesc acest pamant si a celor care s-au imprastiat in cele patru vanturi. Sangereaza inima asta romana din cauza dusmaniei din tara, a lipsei de unire si solidaritate si de multe altele.
Astazi, intr-o perioada extrem de complicata, avem nevoie de modele si de valori pe care le gasim in Istoria Romaniei. Sa pretuim acesti pasi importanti facuti de stramosii nostri in recunoasterea identitatii nationale, a granitelor si stabilitatii Romaniei si poate, nu in ultimul rand, ar trebui sa ne reintoarcem la valoarile care ne-au ajutat sa rezistam ca popor: familia, credinta si pamantul.
Astazi sa spunem lumii intregi ca romanii vor sa evolueze impreuna, ca pe aceasta gura de rai oamenii sunt puternici pentru ca sunt uniti. “Pe-al nostru steag e scris unire/ Unire-n cuget si simtiri/ Si sub marea lui umbrire/ Vom infrunta orice loviri”.

Haideti sa vizualizam, simtind in acelasi timp cum ne prindem intr-o hora a unirii pe harta Romaniei, in cercuri concentrice, care acopera intregul teritoriu national – mana cu mana, toti cei care ne dorim schimbarea vietii noastre. Sa invartim horele in mintile noastre, simtind in inima noastra solidaritatea, ca celebrare a bucuriei vietii – ca drept al nostru al tuturor.
Si chiar daca acum societatea este din ce in ce mai dezbinata, va rog sa recititi Hora Unirii cu sufletul, iar cei care puteti sa o cantati si sa o si jucati, la propriu si la figurat. Pentru ca avem nevoie si de Hora si de Unire. Hora insemna bucurie si unitate in acelasi timp.
Bucurie si unitate – in suflet, in familie, in tara, in lume.

La Multi Ani, Romania! La multi ani, romani! hai sa dam cu adevarat mana cu mana!

Dorina Cornelia Aldea- Vancouver





Dorina Cornelia Aldea-    1/25/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian