Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ce așteptam de la 202 2? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) considera 2022 “începutul sfîrșitului” pentru COVID

Anul trei al epidemiei aduce primele semne ceva mai optimiste. Potrivit OMS, deși 2022 nu va fi anul final al crizei totuși se semnalează o slabire a intensității virusului, cu posibile variante noi, și o scădere considerabilă a numărului de decese. In acest fel, se poate anticipa că virusul se va diminua în intensitate și, ca urmare, va pierde statutul de element pandemic devenind gripa de sezon. Istoric, acest fenomen a fost documentat după febra spaniolă în anii de sfarsit ai primului război mondial.

Fenomenul nu se produce natural ci este rezultatul eforturilor de cercetare medicala, al vaccinării globale și a tuturor măsurilor și restricțiilor impuse de țările lumii. Dacă vaccinarea globală ajunge la 70%, COVID are pierde lupta de supremație în iulie 2022. Deși OMS consideră 2022 drept sfârșitul etapei acute COVID, nu exclude insa elemente multiple de risc. Presedintele OMS, Tedros Ghebreyesus avertizează ca vaccinarea și măsurile preventive sunt vital necesare pentru a evita “un tsunami de cazuri la nivel mondial”. Asadar, exista speranta ca o stare de normalitate colectiva s-ar putea stabili. OMS indica un trend pozitiv deoarece tratamentul medical anti-Covid este superior celui din 2020, facilitatea testelor individuale acasă ajuta limitarea răspândirii, exista campanii de vaccinare regulate. Optimismul este însă moderat și marcat de precauții pe masura ce virusul muteaza.

Pulsul global general este marcat semnificativ de efectele COVID in toate aspectele economice și sociale. Canada beneficiază de o rata de vaccinare in jur de 76% în acest moment dar mobilitatea globală nu acorda imunitate. Răspândirea virusului și a variantelor noi este rezultatul acestei mobilități prin urmare OMS atentioneaza ca efortul global comun de lupta anti-Covid este imperativ. Pare utopic insa, căci un consens absolut nu se poate obține în realitate. Totuși speranta ca 2022 va elimina pandemia spre a deschide o faza endemica este un realista bazată pe date științifice medicale și nu pe opinii. Este ancora de care umanitatea are nevoie în acest moment de moral scăzut la cote minime.

Este evident ca elementul de “oboseala publica” la teroarea COVID a ajuns la maxim și va continua în următoarele săptămâni pe masura ce Omicron continua sa se raspandeasca rapid de aceea este importantă abordarea rationala în fața temerilor apocaliptice.
Școlile din Ontario se vor redeschide pentru învățarea în clasă luni, 17 ianuarie. Fireste ca omicron se va raspandi rapid. Districtele școlare din provincie anticipeaza o criză a personalului fără precedent în istoria recentă datorită faptului ca profesorii infectați vor intra în carantina obligatorie de cinci zile.
Este de asteptat ca speranta publica sa fie la nivel scăzut. Ceea ce continua sa incurajeze însă este faptul ca exista un precedent și date medicale care arată că virusul totuși pierde teren.

Abordarea rationala este singura care triumfă în situații de criză pe fondul tuturor conflictelor pro și contra vaccin, pro si contra restrictii. Este un element major în acest moment pentru că deși medical umanitatea este ceva mai bine pregatita decat era la începutului crizei, moral este la un nivel critic.
Comparatia istorica este importanta. Pandemia COVID și febra spaniolă sunt comparabile ca raspandire si numar de victime. Febra spaniolă a scăzut în intensitate și a devenit endemica spre sfarsitul anului 1919 și în 1920.
Ironic, un secol la tarziu, in 2020, istoria se repeta prin COVID iar lecția trecutului este utila si necesara pentru ca arata ieșirea din criza.


Luiza Mureseanu. Toromto






Luiza Mureseanu    1/18/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian