Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mărturia lui Josephus Flavius.

Unul dintre istoricii de seamă ai lumii antice a fost Josephus Flavius.
Josephus Flavius s-a născut în 37 d.Chr. la Ierusalim și a purtat numele,la naștere, de Joseph ben Matthias.Era descendent din o ilustră familie israelita având înaintași preoți și rudenii regesti.El a studiat cu sadduchei,esenieni și farisei și finalmente,s-a alăturat fariseilor.În anul 62 d.Chr. el a mers la Roma unde a negociat eliberarea unor prizonieri Israeliti.Misiunea lui a reușit cu ajutorul soției lui Nero,Poppaea.Josephus revine la Ierusalim în 65 d.Chr.și găsește Ierusalimul și întreagă țară în revoltă deschisă împotriva Romei.

Deși Josephus personal avea serioase îndoieli privind oportunitatea revoltei,el s-a alăturat răsculaților.În 66 dd. Chr. Cei mai radicali dintre răsculați,”zelotii”, au ocupat puternica cetatate Massada și revolta a devenit deschisă.În același an Josephus a fost numit comandant al provinciei Galileea și tot atunci legiunile Romei au intrat în război deschis cu Evreii.
Revolta Evreilor a fost provocată de ocupația Romei dar și de circulația unor curente “mesianice” violente.În aceste condiții Josephus a fost însărcinat cu guvernarea Galileeii și el s-a așezat în puternica cetate Jotapata.Asediul cetății a fost condus de către Titus,fiul lui Vespasian,comandantul trupelor Romei însărcinate cu distrugerea revoltei.Josephus a condus cu dibăcie apărarea cetății dar finalmente, ea a fost ocupată.Împreună cu un număr de conducători Josephus s-a ascuns într-o peștera și acolo,cei adunați,au făcut un pact de sinucidere.Josephus a reușit să ii amăgească pe toți ceilalți și s-a predat lui Titus.Înfățișat lui Vespasian,Josephus a făcut o interpretare a profețiilor mesianice în sensul că Vespasian va ajunge Caesar al Romei.În acest fel el și-a salvat viața.În urma acestui fapt Titus îl numește consultant al sau și îl va folosi ca intermediar între trupele Romei și răsculați.
Josephus nu a reușit să îi convingă pe răsculați să accepte condițiile Romei și astfel a asistat la ocuparea Ierusalimului și distrugerea celui de al doilea templu.
Foarte curând,în 69 d.Chr. “profeția” lui Josephus s-a împlinit,Nero s-a sinucis și după scurte convulsiuni sociale și trecerea rapidă a trei Caesari(Otto,Galba,Vitelius),Vespasian a devenit Caesar al Romei și a întemeiat o nouă dinastie,cea a Flaviilor.
Dupa ce Titus a supus pe Evrei,el a revenit la Roma unde l-a adus și pe Josephus.Acesta din urmă a primit cetățenia Romei și cu ea a adăugat numele Flaviilor,devenind Josephus Flavius.
Aici la Roma,din comanda lui Titus și apoi a fratelui lui Titus,care a urmat ca și Caesar al Romei,Domițian,Josephus a scris cele două lucrări fundamentale ale sale : “Bellum Judaicum”(Războaiele Idaice),în 78 d.Chr., și “Antiquitates Judaica” (Antichitățile Iudaice) în 93 d.Chr.
Acestea sunt lucrări ample,foarte bine documentate prezintă istoria Evreilor din veacul I i.d.Chr. și până la ocuparea de către Roma și în plus prezintă întreaga societate a Iudeilor și obiceiurile lor.
Lucrările s-au păstrat până în ziua de azi și sunt folosite de cei care studiază zona geografică și istoria ei.În același timp aceste lucrări sunt extrem de importante pentru cei care studiază începuturile Crestinimsului .Ceeace face lucrările lui Josephus Flavius de mare prêt este și împrejurarea că el descrie societatea iudaică în vremea în care Cuvântul lui Dumnezeu,Iisus Christos s-a întrupat.
În “Antichitățile Iudaice” este amintită activitatea Sfântului Ioan Botezătorul și împrejurările morții sale:” “Unii dintre Iudei socotesc că distrugerea armatei lui Heorod a fost un act divin,ca pedeapsa pentru ceeace el făcuse lui Ioan,cel care era numit și Botezătorul și pe care Herod l-a ucis și care fusese un om bun…”
La fel de răspicat voorbeste Josephus și despre Iisus:” În aceiași vreme a trăit și Iisus,un om înțelept,dacă ne este îngăduit sa il numim om.Deoarece el a lucrat fapte neauzite și a fost dascăl la oameni care cu bucurie primeau adevărul.El a câștigat pe mulți Evrei și pe mulți Greci.El a fost Christosul ,Messiah.Iar,dupa ce,în urmă pârilor făcute de fruntașii nostri,Pilat la osândit la moartea pe cruce,cei care l-au iubit din început nu s-au risipit.El s-a arătat lor ,deaorece după trei zile a revenit la viață,căci proorocii lui Dumnezeu vestisera asta din vechime cum și nenumărate minuni ce la va face.Iar grupul Creștinilor,astfel numiți după El,până în ziua de astăzi nu a dispărut.”
Aceste texte erau cunoscute și au fost folosite încă din veacul al III-lea d.Chr.,spre exemplu de istoricul creștinătății Eusebius din Caesareea.
Ca toate documentele despre începutul creștinismului și despre activitatea Mântuitorului în lume,și aceste texte au fost acuzate a fi “false” și interpolari târzii.
Dar istorici,filologi, paleografi au arătat că textele sunt autentice și autenticitatea lor nu poate fi contestata.

Textele despre Iisus cuprinse în opera lui Josephus Flavius,texte contemporane cu evenimentele ,arată limpede că misiunea pământească a Mântuitorului a fost fapt istoric incontestabil.
Cei care suntem credincioși ar trebui să fim încă mai staruitori în Credință iar cei necredincioși ar trebui să abndoneze tagaduirea lor absurdă și pierzătoare de suflet.


Alexandru Nemoianu,
istoric
Michigan USA





Alexandru Nemoianu    1/1/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian